Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χορωδία Αλεξαντρόφ, σύμβολο του Κόκκινου Στρατού σε όλον τον κόσμο

Χορωδία Αλεξαντρόφ, σύμβολο του Κόκκινου Στρατού σε όλον τον κόσμο

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, περισσότερα από 60 μέλη της οποίας επέβαιναν στο μοιραίο Τουπόλεφ Tu-154 που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί σύμβολο για τη Ρωσία και έχει δώσει παραστάσεις παντού στον κόσμο, ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες.

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, περισσότερα από 60 μέλη της οποίας επέβαιναν στο μοιραίο Τουπόλεφ Tu-154 που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί σύμβολο για τη Ρωσία και έχει δώσει παραστάσεις παντού στον κόσμο, ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες.

Η Χορωδία Αλεξαντρόφ, στην οποία μετέχουν σχεδόν 200 τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές, ιδρύθηκε το 1928 και έγινε γνωστή στις θριαμβευτικές περιοδείες της με την ονομασία «Χορωδία του Κόκκινου Στρατού».

Το ρεπερτόριό της αποτελείται από περισσότερα από 2.000 έργα: από ρωσικά δημοτικά, σοβιετικούς ύμνους, εκκλησιαστική μουσική, μέχρι και μοντέρνα ξένα τραγούδια που συνοδεύονταν από ακροβατικές χορογραφίες.

Η Χορωδία ήταν ένα από τα ελάχιστα καλλιτεχνικά σύνολα που έκανε περιοδείες στο εξωτερικό κατά τη σοβιετική περίοδο. Έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην πρώην ΕΣΣΔ και ηχογράφησε δεκάδες δίσκους που παίζονται ακόμη και σήμερα στις γιορτές.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι καλλιτέχνες ταξίδευαν αδιάκοπα: έδωσαν περισσότερες από 1.500 συναυλίες για τους σοβιετικούς στρατιώτες στις εμπόλεμες ζώνες και σε νοσοκομεία.

Ο στρατηγός και συνθέτης Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ, ο ιδρυτής της, είχε την διεύθυνσή της επί 18 χρόνια και κατόπιν παρέδωσε τη χορωδία στον γιο του, τον Μπόρις που έμεινε επικεφαλής της από το 1946 μέχρι το 1987.

Ο Βαλέρι Χαλίλοφ, ο σημερινός διευθυντής της Χορωδίας Αλεξαντρόφ, βρισκόταν μεταξύ των επιβατών του Tu-154, συνοδεύοντας τους χορωδούς που πήγαιναν στη Συρία για να ψυχαγωγήσουν τους Ρώσους στρατιώτες στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ. Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή.

Ο Χαλίλοφ «συνεισέφερε σημαντικά στο σύγχρονο πολιτισμό, ως διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης», είπε η υφυπουργός Όλγα Γκολόντες χαρακτηρίζοντας τον χαμό του «ανεπανόρθωτη απώλεια».

«Πρόκειται για τεράστια αδικία» σχολίασε από την πλευρά του ο πιανίστας Ντένις Ματσούγιεφ, εκφράζοντας τη λύπη του για τον θάνατο του μαέστρου. «Η Χορωδία Αλεξαντρόφ είναι το επισκεπτήριο της ρωσικής κουλτούρας» υπογράμμισε, μιλώντας στο πρακτορείο Ria-Novosti.

«Η Χορωδία Αλεξαντρόφ είναι μια από τις καλύτερες του κόσμου. Έδινε πάντα παραστάσεις σε εμπόλεμες ζώνες […] Είναι μια φριχτή τραγωδία» είπε από την πλευρά της η Έλενα Σερμπάκοβα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου Ίγκορ Μοϊσέγιεφ.

«Πήγαιναν στη Συρία για καλό σκοπό, σε μια αποστολή ειρήνης. Αδυνατούμε να δεχτούμε αυτήν την απώλεια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Στο αεροσκάφος επικεφαλής ανθρωπιστικής οργάνωσης

Στο αεροσκάφος επέβαινε και η διευθύντρια γνωστής φιλανθρωπικής οργάνωσης, η Ελιζαβέτ Γκλίνκα, η οποία μετέφερε φάρμακα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λαττάκειας.

Η δόκτωρ Λίζ, η γυναίκα – γιατρός επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Δίκαιη βοήθεια , είχε επισκεφθεί τη Λαττάκεια πριν από δυο μήνες.

Πριν τρεις εβδομάδες η Γκλίνκα είχε λάβει μετάλλιο από τον πρόεδρο Πούτιν για την προσφορά της.

Τότε είχε αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων που πετάνε στις εμπόλεμες περιοχές δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν πίσω.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ/Sputnik-TASS

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024