Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Πηνελόπη του Φρανσουά Φιγιόν ετοιμάζεται για την εκστρατεία

Η Πηνελόπη του Φρανσουά Φιγιόν ετοιμάζεται για την εκστρατεία

Ο σύζυγός της είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των προκριματικών της γαλλικής δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Διακριτική και επιφυλακτική, η Πενελόπ Φιγιόν σπάει το «κέλυφος» που την περιβάλλει και ετοιμάζεται για την μεγάλη προεκλογική εκστρατεία.

Ο σύζυγός της είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των προκριματικών της γαλλικής δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Διακριτική και επιφυλακτική, η Πενελόπ Φιγιόν σπάει το «κέλυφος» που την περιβάλλει και ετοιμάζεται για την μεγάλη προεκλογική εκστρατεία.

« Εδώ και 35 χρόνια βρίσκομαι στη σκιά, τώρα όμως η πρόκληση αυτή είναι διαφορετική. Είναι η πρώτη φορά που ο Φρανσουά κατεβαίνει υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας» δήλωσε στις 15 Νοεμβρίου η 60χρονη Πενελόπ Κλαρκ Φιγιόν, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού, σπάζοντας την σιωπή της και μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια σε μία προσπάθεια να κερδίσει τις ψήφους των γυναικών.

Γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1956 στη Ουαλία. Η διακριτικότητα αποτελούσε θρησκεία στην οικογένειά της, την οποία από μικρή τηρούσε επιμελώς. Στο αυστηρό σχολείο ήταν άριστη μαθήτρια, απέφευγε όμως να προσελκύει την προσοχή των άλλων. Είναι στα μέσα της δεκαετίας του 1970 όταν γνωρίζεται με τον μετέπειτα σύζυγό της, Φρανσουά Φιγιόν, φοιτητές της Νομικής και οι δύο στη Σορβόνη, γόνοι δικηγορικών οικογενειών, που έχουν την ίδια ιδιοσυγκρασία.

Πολύ γρήγορα, ο νεαρός Φιγιόν διαπιστώνει ότι η Πενελόπ αποτελεί το «στήριγμά» του, έτσι έξι χρόνια μετά, στις 28 Ιουνίου του 1980 ανταλλάσσουν αιώνιους όρκους στο δημαρχείο της γενέθλιας πόλης του, της Σαρτ, και λίγο αργότερα ακολουθεί η θρησκευτική τελετή στην Ουαλία. Για την ιστορία… ο αδελφός του Πιέρ, λίγους μήνες μετά παντρεύτηκε την αδελφή της Πενελόπ, την Τζέιν.

Το ζεύγος Φιγιόν απέκτησε πέντε παιδιά και τρία εγγόνια. Την 34χρονη Μαρί, τον 32χρονο Σαρλ, δικηγόροι και οι δύο, τον 30χρονο Αντουάν, τον 26χρονο Εντουάρ, οικονομολόγοι, και τον 15χρονο Αρνό που είναι μαθητής, ενώ έχουν και τρία εγγόνια.

Προκειμένου να αναθρέψει την πολυμελή οικογένεια, η Πενελόπ Φιγιόν παραιτήθηκε από την ιδέα να εξασκήσει τη δικηγορία, την ώρα που ο Φιγιόν αρχίζει να ανεβαίνει σταδιακά τα σκαλοπάτια της πολιτικής.

Μετά την εκλογή του το 1981 ως ο πιο νέος βουλευτής της Γαλλίας, ανέλαβε διαδοχικά τέσσερα υπουργικά χαρτοφυλάκια ( Παιδείας, Οικολογίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Τηλεπικοινωνιών), ενώ από το 2007 έως το 2012 όλη η οικογένεια διέμενε στο Ματινιόν, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί.

Σε μία σπάνια συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό Paris Match το 2015, η Πενελόπ Φιγιόν η οποία αγαπά την ηρεμία της εξοχής είχε ομολογήσει ότι λόγω των καθηκόντων του συζύγου της αναγκάσθηκε να αλλάξει συνήθειες.

«Αποφεύγω τα επίσημα δείπνα και τις κοσμικές προσκλήσεις» τόνιζε αποκαλύπτοντας ότι κατά τη διάρκεια των επίσημων συναντήσεων του συζύγου της, εκείνη προτιμούσε να στέκεται «ένα βήμα πιο πέρα» ή να κάνει βόλτες στο απέναντι πεζοδρόμιο… Από την στιγμή που το πρόγραμμά της το επιτρέπει, αυτή η «αγρότισσα» όπως αυτοαποκαλείται, επιστρέφει στην Σαρτ, όπου νιώθει πολύ πιο άνετα σε σχέση με το Ματινιόν.

Το κρησφύγετο του ζεύγους Φιγιόν είναι το αρχοντικό του στη Σολέμ, κοντά στη Σαρτ, μία περιοχή 1.500 κατοίκων. Το 2013 σπάζοντας τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο: «για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να ζούμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας» ο Φρανσουά και η Πενελόπ άνοιξαν τις πόρτες του αρχοντικού τους στο Paris Match.

Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον καταστροφικό, τουλάχιστον όσον αφορά την εικόνα της οικογένειας. Στη φωτογραφία βλέπουμε όλη την οικογένεια να ποζάρει χαμογελαστή με φόντο έναν επιβλητικό πύργο, πάνω σε ένα τέλεια περιποιημένο γκαζόν. H λεζάντα γράφει: «για να κυβερνάς σωστά, πρέπει να είσαι ισορροπημένος».

Φυσικό ήταν η φωτογράφηση αυτή να προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως στους προύχοντες της περιφέρειας όλης της Γαλλίας… Ωστόσο ο αντίκτυπος δεν είναι ο ίδιος για την κοινωνία της Σολέμ. Η Πενελόπ Φιγιόν εκλέγεται, μετά τον σύζυγό της που κατείχε παλαιότερα αυτό το αξίωμα, δημοτική σύμβουλος της Σολέμ. Πρόκειται μήπως για ένα πρώτο βήμα προς φώτα της δημοσιότητας?

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, ο Φιγιόν έκανε την έκπληξη με την καθαρή νίκη που κατήγαγε στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, αφήνοντας μακράν πίσω τους αντιπάλους του.

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, μία δημοσκόπηση έδειχνε τον πρώην πρωθυπουργό νικητή και του δεύτερου γύρου των προκριματικών, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλός του.

Εάν αυτό επαληθευθεί ποια θέση άραγε θα καταλάβει στον χώρο των ΜΜΕ η Πενελόπ Φιγιόν; «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ήμουν η σύζυγος πρωθυπουργού, δήλωνε το 2015 στο Paris Match. «Εάν γίνω Πρώτη Κυρία θα μάθω να προσαρμόζομαι» δηλώνει σήμερα.

Η Πενελόπ Φιγιόν είναι ένας βράχος που δεν τρομάζει με τίποτα, πόσο μάλλον με μία προεδρική εκστρατεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024