Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ανάχωμα στη φτώχεια βάζει το «Μαζί για το Παιδί»

«Ονομάζομαι Φρόσω και είμαι μητέρα δύο παιδιών. Η ζωή μου ήταν μια σκάλα που εξαφανιζόταν και δεν μπορούσες να ανέβεις από κάτω να πας επάνω. Σερνόμουν από εδώ και από εκεί, δεν είχα που να σταθώ. Περάσαμε φτώχεια, πείνα, απελπισία». Η ιστορία της Φρόσως είναι μία από τις πολλές ιστορίες ανθρώπων που στην Ελλάδα της κρίσης βρέθηκαν στο κατώφλι της φτώχειας. Τον τελευταίο χρόνο το «Μαζί για το Παιδί» με δύο προγράμματα έχει στηρίξει πάνω από 44.000 παιδιά και ενήλικες.

«Ονομάζομαι Φρόσω και είμαι μητέρα δύο παιδιών. Η ζωή μου ήταν μια σκάλα που εξαφανιζόταν και δεν μπορούσες να ανέβεις από κάτω να πας επάνω. Σερνόμουν από εδώ και από εκεί, δεν είχα που να σταθώ. Μόνη με δύο παιδιά, πέρασα πολλές δυσκολίες για να τα μεγαλώσω. Περάσαμε φτώχεια, πείνα, απελπισία».

Η ιστορία της Φρόσως είναι μία από τις πολλές ιστορίες ανθρώπων που στην Ελλάδα της κρίσης βρέθηκαν στο κατώφλι της φτώχειας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, περισσότεροι από 4.512.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας, με τα παιδιά να απειλούνται περισσότερο. Ενδεικτικό είναι ότι 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και ουσιαστικά χωρίς κανένα εισόδημα.

Βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως φαγητό και θέρμανση, στερείται το 39,9% του πληθυσμού στη χώρα, με το ποσοστό αυτό να εκτοξεύεται στο 44,5% του πληθυσμού ηλικίας 0-17 ετών.

«Δεν υπάρχει ένα μέσο προφίλ ανθρώπων που ζουν στο καθεστώς της φτώχειας. Μπορεί να είναι ακόμη και ο διπλανός μας και να μην το γνωρίζουμε» εξηγεί η Μαρία Χατζηνικολάκη, διευθύντρια Προγραμμάτων και Εξεύρεσης Πόρων του «Μαζί για το Παιδί», που «τρέχει» δύο προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Η Φρόσω απευθύνθηκε στην οργάνωση και πλέον, όπως λέει, εκείνη και τα παιδιά της ζουν πια αξιοπρεπώς. «Όταν έκλαιγα και έλεγα «γιατί Θεέ μου», ο γιος μου, πέντε ετών τότε, μου έλεγε «γιατί μαμά κλαις; Εγώ είμαι εδώ για εσένα» και με αγκάλιαζε».

Το «Μαζί για το Παιδί» υλοποιεί δύο προγράμματα εστιασμένα στην αντιμετώπιση της φτώχειας, μέσα από τα οποία έχει καταφέρει να στηρίξει 44.539 παιδιά και ενήλικες τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για τα «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» και «Είναι σημαντικό να προσφέρεις».

Το πρόγραμμα «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012, όταν η κρίση είχε χτυπήσει για τα καλά και την πόρτα των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας.

«Προ κρίσης, ο προϋπολογισμός αρκετών φορέων παιδικής προστασίας στηρίζονταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην κρατική επιχορήγηση ή στα νοσήλια και τα τροφεία που λάμβαναν από το κράτος. Με την κρίση, όμως, οι κοινωνικές αυτές παροχές μειώθηκαν δραματικά και έτσι υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν πολλοί φορείς που κινδυνεύουν με λουκέτο. Το «Μαζί για το Παιδί» ήταν ανέκαθεν μια οργάνωση που στηριζόταν σε ιδιωτικούς πόρους, δεν είμαστε πλούσιος φορέας, αλλά δε βρεθήκαμε και με μια τρύπα στον προϋπολογισμό μας ξαφνικά, αυτό ήταν το έναυσμα για να δημιουργηθεί το «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι». Σκεφτήκαμε ότι έχουμε την υποχρέωση να βοηθάμε προσφέροντας τουλάχιστον είδη πρώτης ανάγκης σε όσα σωματεία βοηθούν παιδιά, πέραν των μελών μας» τονίζει η κ. Χατζηνικολάκη.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος από τον Νοέμβριο του 2015 έως και τον Σεπτέμβριο του 2016 το «Μαζί για το Παιδί» έχει προσφέρει βοήθεια σε 217 φορείς παιδικής προστασίας στηρίζοντας συνολικά 26.425 παιδιά και 18.114 οικογένειες με οικονομικά προβλήματα από όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα «Είναι σημαντικό να προσφέρεις» δημιουργήθηκε συμπληρωματικά προς το «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» με σκοπό να αγκαλιάσει και τον ίδιο τον άνθρωπο ως ωφελούμενο ατομικά.

«Πολλοί από τους συνεργαζόμενους φορείς μας, μας ενημέρωναν ότι υπήρχαν άπορες οικογένειες που τους ζητούσαν συστηματική στήριξη και δεν μπορούσαν να τις βοηθήσουν. Έτσι δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά αγκαλιάζει άπορες οικογένειες με ανήλικα παιδιά πιο συστηματικά εξασφαλίζοντάς τους σίτιση για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Είναι ξέρετε κρίσιμη βοήθεια όταν ξαφνικά ένα ζευγάρι χάνει τη δουλειά του να μπορεί να έχει μια ανάσα 6 μηνών να ορθοποδήσει ξανά» αναφέρει η κ. Χατζηνικολάκη.

Μέσω του «Είναι σημαντικό να προσφέρεις» έχουν βοηθηθεί μέχρι σήμερα 240 δικαιούχοι οι οποίοι ψωνίζουν δωρεάν μέσω κουπονιών σε μεγάλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ της χώρας.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης μπορεί να επισκεφτεί στην αποθήκη του «Μαζί για το Παιδί» στην οδό Αγίου Θωμά 9 στους Αμπελόκηπους, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από 09.00 έως τις 17.00.

Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι:

  • Τρόφιμα: Ζάχαρη, αλάτι, όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά, κονσέρβες διάφορες, λάδι, αλεύρι, μπισκότα, γάλα μακράς διαρκείας, σάλτσα ντομάτας, μέλι, ψωμί για τοστ, φρυγανιές, παιδικές τροφές, παιδικά γάλατα σε σκόνη.
  • Είδη ατομικής υγιεινής: χαρτί υγείας, χαρτομάντιλα, οινόπνευμα, σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρεμοσάπουνα για τα χέρια, οδοντόκρεμες, σερβιέτες, αποσμητικά, πάνες για μωρά, κρέμες για μωρά.
  • Είδη καθαριότητας χώρου: καθαριστικά μπάνιου, καθαριστικά για τα τζάμια και το πάτωμα, χλωρίνη, απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων, χαρτί κουζίνας.
  • Σχολικά είδη & παιχνίδια: Μπάλες ποδοσφαίρου, βόλεϊ, μπάσκετ, υπολογιστές, εκπαιδευτικά CD, DVD, παζλ, παραμύθια, τουβλάκια, πλαστελίνες, τετράδια, μολύβια, γόμες, στυλό, γεωμετρικά όργανα, μπλοκ ζωγραφικής, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, πινέλα, τέμπερες, κόλλες, χαρτόνια κλπ.
  • Καινούρια φάρμακα & επιδεσμικό υλικό

Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024