Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πρώτος των πρώτων»: Να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε ελπίδα για αλλαγή

«Πρώτος των πρώτων»: Να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε ελπίδα για αλλαγή

Συγκέντρωσε σχεδόν 20.000 μόρια στις Πανελλαδικές καταγράφοντας μια σημαντική επιτυχία προτού ανοίξει το κεφάλαιο της ενήλικης ζωής. Ο Κυριάκος Μπίρμπας από την Πάτρα, ένας από τους πρωταγωνιστές των φετινών εξετάσεων εισάγεται πρώτος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με 19.773 μόρια. «Θα ήθελα να ασχοληθώ με τις νευροεπιστήμες, δηλαδή με την έρευνα στον τομέα του νου, της νόησης, της γνώσης. Θα με ενδιέφερε η ερευνητική ιατρική», αναφέρει στο in.gr

Συγκέντρωσε σχεδόν 20.000 μόρια στις Πανελλαδικές καταγράφοντας μια σημαντική επιτυχία προτού ανοίξει το κεφάλαιο της ενήλικης ζωής. Δηλώσεις, φωτογραφίες και άρθρα του στα οποία περιλαμβάνονται θέσεις του για την εκπαίδευση κάνουν τα τελευταία 24ωρα τον γύρο του Διαδικτύου ανοίγοντας «παράθυρο» ελπίδας και στέλνοντας μήνυμα ενθάρρυνσης σε όσους αγωνίζονται για την πρόοδο σε περίοδο κρίσης.

Ο Κυριάκος Μπίρμπας από την Πάτρα, ένας από τους πρωταγωνιστές των φετινών εξετάσεων, εισάγεται πρώτος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με 19.773 μόρια.

«Δεν περίμενα τόσο μεγάλη επιτυχία. Το σημαντικό είναι ότι πέρασα στη σχολή που επιθυμούσα. Θα ήθελα να ασχοληθώ με τις νευροεπιστήμες, δηλαδή με την έρευνα στον τομέα του νου, της νόησης, της γνώσης. Θα με ενδιέφερε η ερευνητική ιατρική», αναφέρει στο in.gr για να επισημάνει ότι από μικρό παιδί εργαζόταν πάνω στην καλλιέργεια της συστηματικής μελέτης.

Ο υποψήφιος που κατέκτησε τις βαθμολογίες 20 στη Φυσική και τη Βιολογία, 19,9 στη Χημεία, 19,6 στα Μαθηματικά και 19 στην Έκθεση, με έναν διορθωτή να του δίνει στο μάθημα το απλησίαστο 20, δηλώνει για την επιτυχία του πως αποτελεί επιστέγασμα μακροχρόνιων προσπαθειών.

Ανοιχτός στα ερεθίσματα της ιατρικής επιστήμης ήταν από μικρή ηλικία, αφού η μητέρα του ασκούσε το επάγγελμα της παιδιάτρου. Πάντα κουβαλούσε μέσα του την άποψη που θέλει εκείνους που ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες να έχουν και ανθρωπιστικό προσανατολισμό, να διαβάζουν δηλαδή λογοτεχνία, φιλοσοφία και ποίηση.

«Ο τομέας στον οποίο ευελπιστώ να σταδιοδρομήσω, οι νευροεπιστήμες και η μελέτη του εγκεφάλου δηλαδή, είναι δική μου επιλογή. Θα ήθελα το ελληνικό πανεπιστήμιο να είναι πιο εξωστρεφές, να δίνει περισσότερες ερευνητικές δυνατότητες. Να επενδύσει στην έρευνα η τριτοβάθμια εκπαίδευση και να δανειστεί στοιχεία από πανεπιστήμια του εξωτερικού», επισημαίνει ο Κυριάκος για να προσθέσει ότι για μεταπτυχιακές σπουδές και εργασία προσανατολίζεται προς το εξωτερικό.

«Στην Ελλάδα, ερευνητικές δυνατότητες και μάλιστα στον τομέα που με ενδιαφέρει δεν υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό. Στον τομέα νευροεπιστημών δεν υπάρχει προς το παρόν ιδιαίτερη ερευνητική δραστηριότητα. Εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, πιθανόν να σταδιοδρομήσω στο εξωτερικό», δηλώνει.

Συμβουλεύει τους μαθητές που θα διαγωνιστούν τη φετινή χρονιά στις Πανελλαδικές να εστιάσουν χωρίς άγχος στον στόχο τους. Σχολιάζοντας το εκπαιδευτικό σύστημα, κάνει λόγο για «παρωπίδες» και για τυποποιημένο τρόπο εξέτασης, ενώ δεν αφήνει έξω από τη συζήτηση την ανάγκη δημιουργίας γόνιμου εδάφους για τη χρήση της φαντασίας. Καθιστά, ακόμη, απαραίτητη τη στροφή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς την έρευνα και τα ισχύοντα δεδομένα στην αγορά εργασίας.

«Το κλίμα είναι απαισιόδοξο στην Ελλάδα, μας γεμίζει όμως με ελπίδα για να το αλλάξουμε», καταλήγει.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024