Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι αποκαλύπτουν αριστούχοι με πάνω από 19.000 μόρια στις Πανελλαδικές

Τι αποκαλύπτουν αριστούχοι με πάνω από 19.000 μόρια στις Πανελλαδικές

Οι περιπτώσεις διαφορετικές, ως κοινός παρονομαστής όμως εμφανίζεται η προσήλωση στον στόχο. Με φρέσκια ματιά, τρεις διαγωνιζόμενοι των φετινών Πανελλαδικών που κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 19.000 μόρια, μιλούν στο in.gr για τη «συνταγή» που ακολούθησαν, την εμπειρία τους από το σύστημα των εξετάσεων, αλλά και για τα σχέδιά τους.

Οι περιπτώσεις διαφορετικές, ως κοινός παρονομαστής όμως εμφανίζεται η προσήλωση στον στόχο. Με φρέσκια ματιά, τρεις διαγωνιζόμενοι των φετινών Πανελλαδικών που κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 19.000 μόρια, μιλούν στο in.gr για τη «συνταγή» που ακολούθησαν, την εμπειρία τους από το σύστημα των εξετάσεων, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδιά τους σε μια χώρα όπου τα υψηλά ποσοστά ανεργίας έχουν αναχαιτίσει τον ενθουσιασμό των νέων.

Διαβάστε επίσης:

Η περίπτωση του Ανδρέα


Ο Ανδρέας Νικόλαρος, που συγκέντρωσε 19.145 μόρια και περνά στην Στρατιωτική Ιατρική Θεσσαλονίκης, διαγωνίσθηκε σε πέντε αντί για τέσσερα μαθήματα (στα Μαθηματικά) διευρύνοντας τη λίστα των σχολών, στις οποίες μπορούσε να εισαχθεί.

«Στην κατεύθυνση της Ιατρικής λίγοι ήταν εκείνοι που έδωσαν πέντε μαθήματα. Τα τέσσερα μαθήματα κατέληξαν να είναι παγίδα για υποψηφίους που στόχευαν σε ιατρικές σχολές» δηλώνει.

Μιλώντας για το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, ο Ανδρέας αναγνωρίζει τις αρνητικές πλευρές του, τονίζει όμως την αξιοκρατία που το διέπει, στοιχείο, που όπως επισημαίνει, «αναζητείται στο Δημόσιο».

Προτείνει να γίνουν προσπάθειες στην κατεύθυνση της αποκόλλησης από την στείρα αποστήθιση, και συμβουλεύει τους μαθητές που πρόκειται να διεκδικήσουν φέτος μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να μην βγάζουν από το μυαλό τους τον στόχο που έχουν θέσει.

Όπως αναφέρει, η προετοιμασία για το μάθημα της Έκθεσης δεν είναι εύκολο να διεξαχθεί με επάρκεια μέσα σε έναν, μόνο, χρόνο και σχολιάζοντας το φετινό θέμα, επισημαίνει:

«Δεν το περιμέναμε. Ανήκει στην ύλη της Α’ Λυκείου. Στο μάθημα της Έκθεσης δεν είχε περιθώριο ο μαθητής να κλίνει προς μια άποψη. Εάν δεν ανέλυε στο χαρτί και τις δύο πλευρές, θα έχανε μονάδες, όσο εμπεριστατωμένα κι εάν παρουσίαζε τη μια από τις δύο απόψεις».

Ο Ανδρέας δεν σταμάτησε να ασχολείται με το αγαπημένο του βόλεϊ την τελευταία χρονιά της σχολικής ζωής, παρά μόνο τρεις μήνες πριν από τις εξετάσεις. Αναγνωρίζει, δε, τη στήριξη που του προσέφεραν οι γονείς του οι οποίοι διαδραμάτισαν καθησυχαστικό ρόλο σε φάσεις μεγάλης πίεσης.

Η περίπτωση του Δημήτρη


Σταματούσε τη μελέτη όταν ένιωθε πως το κοντέρ των αντοχών κόντευε να σπάσει. Ο Δημήτρης Τσαμουράς, που συγκέντρωσε 19.181 μόρια και περνά στην πρώτη του επιλογή, τη Νομική Αθηνών, αναφέρει ότι στο διάβασμα αφιέρωνε περί τις πέντε ώρες την ημέρα.

«Οι γονείς μου δεν με πίεζαν διότι ήξεραν ότι είμαι ευσυνείδητος. Με στήριξαν πολύ, ευθύνονται κι εκείνοι για την επιτυχία μου γιατί είναι δύσκολοι καιροί για να πληρώνεις φροντιστήρια», αναφέρει.

Πέρασε και σε πανεπιστήμιο στη Γαλλία, επέλεξε όμως τη Νομική Αθηνών. «Ήμουν πάντα καλός μαθητής, η μητέρα μου από το Δημοτικό με έβαλε σε ένα σύστημα. Χωρίς τις απαραίτητες βάσεις, είναι δύσκολο να πετύχεις στις Πανελλαδικές», δηλώνει ο Δημήτρης που επισημαίνει την αξία της σωστής διαχείρισης του χρόνου στον αγώνα των Πανελλαδικών.

Δεν ξεχνά τις κοπιώδεις προσπάθειες, αλλά και τα ξενύχτια που κατέβαλε ώστε να πετύχει τον στόχο του.

Προερχόμενος από την κατεύθυνση των θεωρητικών σπουδών, δεν παραλείπει να σχολιάσει το φετινό θέμα της Έκθεσης, για το οποίο αναφέρει πως δεν ήταν αναμενόμενο.

Ο Δημήτρης ασχολείται με τον αθλητισμό και σημαντική θέση στη ζωή του είχε πάντα η καλαθοσφαίριση.

Η περίπτωση της Κατερίνας


Με μια ισορροπημένη «διατροφή» κατάφερε να συγκεντρώσει 19.353 μόρια και σε λίγο καιρό θα περάσει από τους πρώτους το κατώφλι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Η Κατερίνα Μάμαλη, μια από τις αριστούχους των φετινών Πανελλαδικών, προτείνει στους μαθητές που θα λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό του 2017 να είναι μεν συγκεντρωμένοι στο διάβασμα, να μην αφήνουν όμως έξω από την καθημερινότητά τους το κομμάτι της ψυχαγωγίας.

Η Κατερίνα, χωρίς να πέφτει θύμα του άγχους, βοηθήθηκε από το γεγονός ότι όλα τα σχολικά χρόνια διάβαζε με μεθοδικότητας έχοντας έτσι αποκτήσει τις σωστές βάσεις. Οι γονείς της, όπως αναφέρει, δεν της ασκούσαν πίεση, αλλά η ίδια από μόνη της αντιλαμβανόταν την αίσθηση του καθήκοντος.

Στον ελεύθερό της χρόνο, η Κατερίνα διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία, βλέπει ταινίες και αισθανόμενη ανακούφιση μετά την τελευταία χρονιά του σχολείου, αναμένει με ενθουσιασμό να ανοίξει το κεφάλαιο της φοιτητικής ζωής.

Όπως επισημαίνει, δεν εξετάζει με αρνητική ματιά το σενάριο αναζήτησης εργασίας στην Ελλάδα, αφού μετά τις σπουδές της το τοπίο της εγχώριας αγοράς «ενδέχεται να έχει διαφοροποιηθεί».


Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024