Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αποτυχημένη απόπειρα της ομοφοβίας να κερδίσει μετάλλιο στο Ρίο

Η αποτυχημένη απόπειρα της ομοφοβίας να κερδίσει μετάλλιο στο Ρίο

O Τομ Ντέιλι υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες των Βρετανών για νέες διακρίσεις στις καταδύσεις. Δεν τα πήγε όσο καλά ήλπιζε, γεγονός που έδωσε σε κάποιους την ευκαιρία να το αποδώσουν στο γεγονός ότι είναι γκέι. Αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό ομοφοβίας στο Ρίο.

O Τομ Ντέιλι υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες των Βρετανών για νέες διακρίσεις στις καταδύσεις. Δεν τα πήγε όσο καλά ήλπιζε, γεγονός που έδωσε σε κάποιους την ευκαιρία να το αποδώσουν στο γεγονός ότι είναι γκέι.

Στο Twitter υπήρξαν αρκετά ενοχλητικά tweets εναντίον του, όπως για παράδειγμα μιας οργάνωσης με την επωνυμία «Christian Voice»: «Το ότι το γύρισε στο να είναι γκέι δεν του έκανε καλό» έγραψε…

Ακόμα και ο τρόπος που διατυπώθηκε το συγκεκριμένο tweet άφηνε να εννοηθεί ότι κάποιος απλά παριστάνει τον γκέι, για άλλους ίσως λόγους: «Οι άνθρωποι δεν το ‘γυρίζουν’ στο να είναι γκέι. Επίσης, σβήστε το λογαριασμό σας» έγραψε κάποιος ως απάντηση.

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είχε έτοιμη τη δική της απάντηση με το γνωστό βρετανικό φλέγμα: «Δεν μπορώ να αποφασίσω τι είναι πιο προσβλητικό σε αυτό το tweet, η βλακεία ή η κακία;»

Δεν ήταν βέβαια το μόνο περιστατικό ομοφοβίας στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Από τις αρχές της διοργάνωσης ένας δημοσιογράφος της Daily Beast είχε γράψει ένα άρθρο στο οποίο υποστήριξε ότι οι Ολυμπιακοί είναι ένα τεράστιο κρεβάτι.

Ο Νίκο Χάινς, παντρεμένος και με παιδί, είχε χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή γνωριμιών για γκέι για να «βγάλει από την ντουλάπα» αρκετούς αθλητές. Σε λίγα λεπτά έλαβε αρκετές απαντήσεις για γνωριμία, όπως είπε.

Δεν έδωσε ονόματα, αλλά φωτογράφισε ορισμένους που μάλιστα προέρχονται από χώρες με ελάχιστη ανοχή στη διαφορετικότητα, ενδεχομένως λοιπόν να έθετε και τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Στα κοινωνικά δίκτυα ο σάλος ήταν μεγάλος, με αποτέλεσμα ο ίδιος να προσπαθήσει να ανασκευάσει ελαφρώς την ιστορία του.

Τελικά, η διεύθυνση του Daily Beast έριξε το άρθρο.

O Αμινί Φονούα, αθλητής από την άγνωστη στους περισσότερους Τόνγκα (στον Ειρηνικό Ωκεανό), έγραψε στο Twitter, συνοψίζοντας ενδεχομένως το θέμα: «Σκέψου να είσαι στο μοναδικό μέρος όπου μπορεί να νιώθεις ασφαλής, να νιώθεις ότι είσαι ο εαυτός σου (σ.σ. τους Ολυμπιακούς Αγώνες) και όλο αυτό να καταστρέφεται, επειδή ένας στρέιτ τύπος θεωρεί ότι όλο αυτό είναι μια πλάκα».

Αντιδράσεις υπήρξαν και για το σχόλιο που έκανε δημοσιογράφος του BBC, για τη συγκίνηση του τενίστα (και χρυσού Ολυμπιονίκη) Άντι Μάρεϊ μετά τον συγκλονιστικό και πολύωρο αγώνα με τον αργεντινό Ντελ Πότρο (ασημένιο μετάλλιο).

Εντελώς εξουθενωμένοι, οι δύο αθλητές αγκαλιάστηκαν και τα δάκρυα ήταν πολύ ορατά στο πρόσωπο του Βρετανού. Όμως ο δημοσιογράφος του BBC θεώρησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι και πολύ «αντρικό».

Φυσικά στο Twitter τα σχόλια έδωσαν και πήραν: «Είμαστε στον 21ο αιώνα και οι άνδρες δεν έχουν δικαίωμα να κλάψουν; Σοβαρά τώρα;» παρατήρησε μια Βρετανή…

Ο Πολ Χαντ, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος του BBC, έδωσε κάποιες εξηγήσεις, αλλά πολλοί θυμήθηκαν και μια άλλη «παρατήρηση» που έκανε στο Ρίο με αφορμή το λεγόμενο kiss cam: «Eλπίζω να μην εστιάσουν σε δύο άντρες που κάθονται δίπλα δίπλα».

Για την ιστορία, το kiss cam είναι μια αγαπημένη συνήθεια των σκηνοθετών σε αθλητικές αναμετρήσεις: εστιάζουν σε ζευγάρια που είναι στο γήπεδο, τα προβάλουν στη γιγαντο-οθόνη (και στην τηλεοπτική κάμερα), ώστε αυτά να φιληθούν. Και ο κόσμος να χειροκροτήσει.

Και για αυτό το σχόλιο, ο Πολ Χαντ ζήτησε συγγνώμη.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024