Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τήλος: Το πρώτο πράσινο ελληνικό νησί χωρίς κανέναν γιατρό

Τήλος: Το πρώτο πράσινο ελληνικό νησί χωρίς κανέναν γιατρό

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας, που υποδέχτηκε πάνω από 6.000 πρόσφυγες τα τελευταία δύο χρόνια, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη. Η Τήλος εμφανίζει ελλείψεις και στον αριθμό των εργαζομένων του δήμου της, τη στιγμή που το κλίμα δεν είναι ενθαρρυντικό για τον τουρισμό.

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας, που υποδέχτηκε πάνω από 6.000 πρόσφυγες τα τελευταία δύο χρόνια, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη. Η Τήλος εμφανίζει ελλείψεις και στον αριθμό των εργαζομένων του δήμου της, τη στιγμή που το κλίμα δεν είναι ενθαρρυντικό για τον τουρισμό.

Η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά Αλιφέρη, μιλώντας στο in.gr για τα ελλειμματικά πεδία της Τήλου στρέφει το βλέμμα της τόσο στην Υγεία όσο και στο κομμάτι της συγκοινωνίας.

«Ένα μεγάλο πρόβλημα του νησιού είναι η υγειονομική κάλυψη. Μέχρι τώρα δεν διαθέτουμε γιατρό διορισμένο από το υπουργείο Υγείας. Οι Γιατροί του Κόσμου καλύπτουν υγειονομικά το νησί, τους καλοκαιρινούς όμως μήνες που ο πληθυσμός τριπλασιάζεται, χρειάζεται ενίσχυση», αναφέρει και προσθέτει πως προβλήματα εντοπίζονται και στη συγκοινωνία.

Το οδικό δίκτυο είναι μεγάλο στο νησί. Το καλοκαίρι όμως που ο πληθυσμός αυξάνεται προκύπτουν προβλήματα και δεν επαρκούν τα λεωφορεία που τον χειμώνα εκτελούν δρομολόγια ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

«Δυστυχώς εδώ και δύο χρόνια δεν έχουμε δικό μας πλοίο και τοπική γραμμή που να μας συνδέει με το διοικητικό και οικονομικό μας κέντρο που είναι η Ρόδος. Παρουσιάζεται μεγάλο πρόβλημα στις αφίξεις και αναχωρήσεις του νησιού», δηλώνει η κ. Αλιφέρη εξηγώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τήλος στο θέμα της συγκοινωνίας.

Ανοίγει όμως παράθυρο ελπίδας λέγοντας πως από 1ης Νοεμβρίου θα δημιουργηθούν πέντε τοπικά δρομολόγια τα οποία θα εκτελούνται από Τήλο προς Ρόδο και από Ρόδο προς Τήλο.

Στον φυσικό πλούτο της Τήλου εντάσσεται το νερό, καθώς υπάρχουν πηγές που αναβλύζουν από πολλά σημεία του νησιού.

Στο κομμάτι της ενέργειας παρουσιάζεται πρόβλημα, αφού το νησί συνδέεται με το εργοστάσιο της Κω μέσω ενός υποβρύχιου καλωδίου. Με απόφαση, όμως, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας χορηγείται άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τήλο.

«Θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου», αναφέρει η κ. Αλιφέρη και επισημαίνει: «δημιουργείται ένας υβριδικός σταθμός με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το πρωτοποριακό σε αυτό είναι ότι θα υπάρχει αποθήκευση αυτής της ενέργειας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από 15 εταιρείες που συμμετέχουν από επτά διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες».

Στο νησί, που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 αριθμεί 829 κατοίκους, ο πληθυσμός τριπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, τη στιγμή που αρκετοί Ευρωπαίοι επιλέγουν να αγοράσουν κατοικίες και να διαμείνουν εκεί για οκτώ μήνες.

Ωστόσο, με απαισιοδοξία μιλά για τη φετινή τουριστική περίοδο η κ. Αλιφέρη. «Κατά την περσινή σεζόν, η πληρότητα άγγιξε το 90% τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και πέρα όμως, τα πράγματα δεν μοιάζουν να πηγαίνουν καλά φέτος, αφού έχουμε μείωση στις αφίξεις μας. Ο κόσμος δεν μπορεί να βρει οικονομικό τρόπο να φτάσει στο νησί», υπογραμμίζει. Εξηγεί πως και ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά έχει επηρεάσει τις συγκοινωνίες.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, η κ. Αλιφέρη αναφέρεται στα συναισθήματα ικανοποίησης που έφεραν τα εγκαίνια του νέου βρεφονηπιακού σταθμού στην Τήλο. Υπενθυμίζεται ότι τη δεκαετία του 1990 είχε κινδυνεύσει να κλείσει το δημοτικό σχολείο του νησιού.

«Η κοινωνία της Τήλου έχει αποδείξει ότι δεν διακατέχεται από ταμπού, και είναι ανοιχτή στην διαφορετικότητα», επισημαίνει η κ. Αλιφέρη μιλώντας για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου που συντελέστηκαν στο νησί το 2008.

Φωνή κατά των διακρίσεων υψώνει η Τήλος και τα τελευταία δύο χρόνια στη διάρκεια των οποίων έχει δεχτεί πάνω από 6.000 πρόσφυγες. Οι εισροές ανακόπτονται από τον περασμένο Οκτώβριο, η δομή φιλοξενίας όμως που είχε δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες, λειτουργεί πλέον ως ένα ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας, όπου βρίσκονται οικογένειες προσφύγων που έχουν υποβάλλει αιτήματα επανένωσης και μετεγκατάστασης σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φιορεντίνα – Βικτόρια Πλζεν 2-0: Πρόκριση στην παράταση για τους «βιόλα»

Η Βικτόρια Πλζεν άντεξε για 90 λεπτά, αλλά στην παράταση η Φιορεντίνα, που είχε και αριθμητικό πλεονέκτημα, νίκησε με 2-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024