Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από Ολυμπιονίκης... πολιτικός: Η απίθανη ζωή του Μπαντ Σπένσερ

Από Ολυμπιονίκης… πολιτικός: Η απίθανη ζωή του Μπαντ Σπένσερ

Υπήρξε Ολυμπιονίκης, πιλότος και ηθοποιός. Τον φώναζαν «Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα», ένα παρατσούκλι που ταίριαζε στο ύψος του (έφτανε τα 1,91 μέτρα). Ο Μπαντ Σπένσερ -γεννηθείς Κάρλο Πεντερσόλι- άργησε να γίνει γνωστός για την κινηματογραφική του δουλειά, αλλά μαζί με τον Τέρενς Χιλ έγραψαν τη δική τους ιστορία στην Τσινετσιτά και το παγκόσμιο σινεμά.

Υπήρξε Ολυμπιονίκης, πιλότος και ηθοποιός. Τον φώναζαν «Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα», ένα παρατσούκλι που ταίριαζε στο ύψος του (έφτανε τα 1,91 μέτρα).

Ο Μπαντ Σπένσερ -γεννηθείς Κάρλο Πεντερσόλι- άργησε να γίνει γνωστός για την κινηματογραφική του δουλειά, αλλά μαζί με τον Τέρενς Χιλ έγραψαν τη δική τους ιστορία στην Τσινετσιτά και το παγκόσμιο σινεμά.

Με την οικογένειά του μετακόμισε στη Νότιο Αμερική, όπου εργάστηκε σε εργοστάσιο (στο Ρίο Ντε Τζανέιρο), στο Μπουένος Άιρες γίνεται βιβλιοθηκάριος, ενώ στο Μοντεβιδέο εργάζεται ως γραμματέας στην ιταλική πρεσβεία.

Σπούδασε νομική (είχε εγκαταλείψει τις σπουδές του στη χημεία), αλλά μεγάλη του αγάπη υπήρξε ο αθλητισμός. Ο Πεντερσόλι έγινε ο πρώτος Ιταλός που κολύμπησε 100 μέτρα σε λιγότερο από ένα λεπτό, ενώ συμμετείχε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες (το 1952 και το 1956), κέρδισε ασημένιο μετάλλιο σε Μεσογειακούς Αγώνες (1951), ενώ υπήρξε και αθλητής του πόλο, κερδίζοντας μάλιστα ιταλικό πρωτάθλημα με τη Λάτσιο (1954).

Λίγα χρόνια πριν είχε ξεκινήσει και η κινηματογραφική του καριέρα με έναν μικρό ρόλο στο Quo Vadis (1951). Για τα επόμενα χρόνια και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 θα συνέχιζε τις μικρές εμφανίσεις.

Το 1957 επιστρέφει στη Νότιο Αμερική. Εργάζεται για εταιρεία κατασκευής δρόμων στις ΗΠΑ και αργότερα εργάζεται σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στο Καράκας.

Απέκτησε διεθνή φήμη μετά το 1967, οπότε άλλαξε το όνομά του σε Μπαντ Σπένσερ, ως φόρο τιμής στον Σπένσερ Τρέισι. Ο ίδιος έβρισκε αστείο το γεγονός ότι το μικρό του όνομα Μπαντ σημαίνει «μπουμπούκι», κάτι που έβρισκε ότι έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το παρουσιαστικό του.

Το δίδυμο Τέρενς Χιλ – Μπαντ Σπένσερ (ο ωραίος και ο σωματώδης απατεώνας) λειτούργησε ιδανικά και το αποτέλεσμα ήταν μία σειρά ταινιών με απίθανους -στα ελληνικά- τίτλους, όπως: «Το Νου σας και σας Φάγαμε» ή «Έλα να φας το ξύλο της χρονιάς σου».

Οι ταινίες τους ήταν σπαγγέτι γουέστερν και παρωδίες γουέστερν, καθώς και σλάπστικ κωμωδίες, όπου το δίδυμο ερμήνευε τα πάντα. Η δική τους αφάνεια σηματοδότησε και την εξαφάνιση του σπαγγέτι γουέστερν (είδος στο οποίο αποτίει φόρο τιμής ο Ταραντίνο).

Ο Μπαντ Σπένσερ είχε τη δυνατότητα να μιλά έξι γλώσσες, ενώ είχε εργαστεί ως συνθέτης και τραγουδιστής, ενώ έγραψε και βιβλία (ανάμεσά τους και δύο αυτοβιογραφίες).

Λέγεται, μάλιστα, ότι μεγάλη ήταν η συνδρομή του στα σενάρια των ταινιών όπου έπαιζε (μεταξύ άλλων είχε και την ιδέα για το Banana Joe).

Όταν στη δεκαετία του 1980, η καριέρα του ως ηθοποιού σημείωνε πτώση, εκείνος πήρε δίπλωμα χειριστή αεροπλάνου και ελικοπτέρου, ενώ άνοιξε και τη δική του αεροπορική εταιρεία, η οποία ειδικευόταν στον θρησκευτικό τουρισμό (είχε κλείσει μάλιστα αρκετές συμφωνίες με το Βατικανό). Την έκλεισε, όμως, σύντομα για να ανοίξει επιχείρηση παιδικών ενδυμάτων.

Συνέχισε να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές σειρές και τηλεταινίες -κυρίως.

Το 2005, μετά από πρόσκληση του Μπερλουσκόνι αποφάσισε να κατέβει στις τοπικές εκλογές στο Λάτσιο με το κόμμα Forza Italia.

«Στη ζωή μου, τα έχω κάνει όλα. Μόνο τρία πράγματα δεν έχω κάνει: να γίνω χορευτής μπαλέτου, τζόκεϊ και πολτικός» δήλωνε τότε, επιδιώκοντας το τρίτο. Δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών στη Ρώμη.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024