Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέδρο Κεβέδο: Ο βουλευτής που μπορεί να κάνει πρωθυπουργό τον Ραχόι

Πέδρο Κεβέδο: Ο βουλευτής που μπορεί να κάνει πρωθυπουργό τον Ραχόι

O Πέδρο Κεβέδο είναι από τα Κανάρια Νησιά και εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου, όπως βέβαια και του Δεκεμβρίου. Η ψήφος του στη Βουλή μπορεί να αποδειχθεί η πλέον αποφασιστική στην περίπτωση που ο Μαριάνο Ραχόι φτάσει μέχρι την ψηφοφορία για να γίνει πρωθυπουργός.

O Πέδρο Κεβέδο είναι από τα Κανάρια Νησιά και εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου, όπως βέβαια και του Δεκεμβρίου. Η ψήφος του στη Βουλή μπορεί να αποδειχθεί η πλέον αποφασιστική στην περίπτωση που ο Μαριάνο Ραχόι φτάσει μέχρι την ψηφοφορία για να γίνει πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015, ο Ραχόι δεν ζήτησε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά.

Η στρατηγική του αποδείχθηκε σωστή -παρά τις αντιδράσεις- καθώς άφησε όλους τους υπόλοιπους να εκτεθούν στην προσπάθεια συνεννόησης.

Το εκλογικό σώμα μάλλον ζύγισε τη μη ικανότητα των άλλων να σχηματίσουν κυβέρνηση, με αποτέλεσμα στις νέες εκλογές ο Ραχόι να αυξήσει τα ποσοστά του, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους.

Ασφαλώς έπαιξε ρόλο και η αποχή, η παρατεταμένη ακυβερνησία που προκαλεί ανασφάλεια, η λογική της «χρήσιμης ψήφου», ενδεχομένως και το Brexit.

Τώρα, ο Ραχόι εμφανίζεται περισσότερο πρόθυμος να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δεν έχει βέβαια αυτοδυναμία και τα «όχι» πέφτουν ήδη βροχή από τα άλλα κόμματα.

Ωστόσο, η αριθμητική δημιουργεί ελπίδες. Το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) έχει 137 έδρες και θα μπορούσε να προσεγγίσει τους Ciudadanos με τις 32. Ανεβαίνει στις 169.

Υπάρχουν 5 βουλευτές των βάσκων του PNV που θα μπορούσαν να τον στηρίξουν, όπως και μία βουλευτής από τα Κανάρια Νησιά. Η σούμα φτάνει τις 175 -η απόλυτη πλειοψηφία είναι 176.

Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητος στην πρώτη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Γιατί το Σύνταγμα της χώρας έχει προνοήσει: δίνει και δεύτερη ευκαιρία στον εντολοδόχο πρωθυπουργό, αρκεί να πάρει τη σχετική πλειοψηφία.

Εδώ μπαίνει στο κάδρο ο Πέδρο Κεβέδο. Η ψήφος του θα μπορούσε να είναι θετική υπέρ του Ραχόι (ιδού οι 176 έδρες) ή απλά να επιλέξει στην δεύτερη ψηφοφορία να πάει και στον οδοντίατρο, όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος της El Pais.

Θα μπορούσαν να συμβούν όλα αυτά; Η απάντηση είναι και θετική και αρνητική. Καταρχήν ο Κεβέδο προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς και συνεργάζεται (με την ευρεία έννοια) με τους Σοσιαλιστές. Επομένως πώς θα μπορούσε να στηρίξει τον Ραχόι; Θεωρητικά είναι δύσκολο να τον ψηφίσει, όχι όμως και να πάει στον… οδοντίατρο.

Άλλωστε, αν φτάσει η Βουλή σε δεύτερη ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, τότε θα είναι κοντά και οι τρίτες εκλογές. Και η ψήφος θα έχει άλλο βάρος.

Από την άλλη, είναι μάλλον ντροπιαστικό για τους Σοσιαλιστές να κρυφτούν πίσω από την ψήφο ενός βουλευτή των Καναρίων Νήσων, ώστε να μην φανεί ότι εκείνοι έβαλαν εμπόδια στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Και η αλήθεια είναι ότι το κόστος για το κόμμα που θα οδηγήσει τη χώρα (εμμέσως ή αμέσως) σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Βεβαίως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι κάποιος πολιτικός αρχηγός να πάρει από τον βασιλιά Φίλιππο Στ’ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αλλά οι ζυμώσεις έχουν αρχίσει. Ιδίως με τους «μικρούς» από την περιφέρεια…

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024