Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Και με σας, τι θα γίνει;»: Το Brexit και οι Έλληνες της Βρετανίας

«Και με σας, τι θα γίνει;»: Το Brexit και οι Έλληνες της Βρετανίας

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι οι Βρετανοί να προσέλθουν στις κάλπες, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα μείνουν ή όχι στην ΕΕ. Η ανησυχία είναι μεγάλη. Στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, ακόμα και στην Ουάσινγκτον. Υπάρχουν όμως και οι Έλληνες που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτούς τι θα γίνει; Πώς το βλέπουν οι ίδιοι;

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι οι Βρετανοί να προσέλθουν στις κάλπες, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα μείνουν ή όχι στην ΕΕ. Η ανησυχία είναι μεγάλη. Στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, ακόμα και στην Ουάσινγκτον.

Υπάρχουν όμως και οι Έλληνες που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έφυγαν από την Ελλάδα λίγο πριν την κρίση (οι πιο διορατικοί) ή μέσα στην κρίση, αναζητώντας εργασία και μέλλον.

Ο Νίκος Μανδαλάς ζει στο Λονδίνο τα τελευταία 5,5 χρόνια. Είναι υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων για την Ευρώπη σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία.

Δεν κρύβει την ανησυχία του: «Αρχικά, κανείς, μα κανείς δεν περίμενε ότι θα είμαστε σήμερα σε αυτό το σημείο, με τις δημοσκοπήσεις στο 50-50, το Συντηρητικό κόμμα βαθιά διχασμένο, αυτόν τον θυμό ενάντια στους μετανάστες να έχει σκιάσει την εκστρατεία και, εμμέσως, να έχει οδηγήσει και στην δολοφονία της Τζο Κοξ.

» Συχνά λένε, και είναι αλήθεια, πως το κοσμοπολίτικο, παντοδύναμο Λονδίνο είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη Βρετανία. Αυτό φάνηκε πως είναι μια -θλιβερή για το «Establishment» της Βρετανίας- αλήθεια.

» Ένα δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε από τον Κάμερον για να αντιμετωπιστεί το UKIP και να καθησυχάσει την δεξιά πτέρυγα του κόμματος του, και το οποίο σχεδόν όλοι ανέμεναν να είναι περίπατος για το Remain, κινδυνεύει να πετάξει την Βρετανία έξω από την Ευρώπη. Η έκπληξη είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν θέση υπέρ του Remain έχουν πάρει από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, μέχρι τις ηγεσίες των συνδικάτων, των Πανεπιστημίων, των μυστικών υπηρεσιών… Τίποτα δεν φαίνεται να επηρεάζει τους ψηφοφόρους.

» Ένα μείγμα ειλικρινούς αγανάκτησης απέναντι σε μια, στα μάτια των Άγγλων, γραφειοκρατίας που ποτέ δεν εξέλεξαν -στη χώρα που γέννησε τη σύγχρονη Δημοκρατία- αλλά και απελπισίας εκατομμυρίων ψηφοφόρων, που, στις παρηκμασμένες εδώ και δεκαετίες πόλεις και περιοχές του βορρά, νιώθουν πως δεν έχουν να χάσουν τίποτα διαμορφώνει μια κατάσταση που ουδείς ανέμενε.»

«Η αμηχανία είναι τεράστια»

Ο ίδιος σημειώνει με έμφαση το γεγονός ότι κανείς δεν έχει απαντήσεις, ούτε στο ένα στρατόπεδο ούτε στο άλλο.

«Και επειδή κανείς δεν την ανέμενε (σ.σ. αυτή την κατάσταση) κανένας, ούτε καν οι ηγέτες της εκστρατείας για το Brexit έχουν απαντήσεις. Τι θα γίνει με όσους Ευρωπαίους πολίτες είναι εδώ; Αν, όπως οι πιο αισιόδοξοι υποστηρίζουν καταφέρει η Βρετανία να αποχωρήσει έως το 2020, πώς θα συνεχίσουν να δουλεύουν και να ταξιδεύουν ελεύθερα τα εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ στην χώρα; Κανείς δεν γνωρίζει, κανένας δεν έχει κάποιο σχέδιο. Η αμηχανία είναι τεράστια.»

«Μάθαμε με τον φόβο»

Και τι ακριβώς θα γίνει με τους Έλληνες; «Μάθαμε με τον φόβο. Πέρσι με το Grexit, φέτος με το Brexit. Είμαστε εδώ επειδή κρατάμε στα χέρια μας ένα διαβατήριο της ΕΕ» λέει και συνεχίζει:

«Μένουν εδώ Έλληνες 10, 15, 20 χρόνια χωρίς να είναι Άγγλοι υπήκοοι. Και ξαφνικά, νιώθεις πως σε μια βδομάδα κρίνονται όλα. Είναι ένα συναίσθημα δύσκολο να το χειριστείς. Ποιος μπορεί να σου εγγυηθεί ότι το χυδαίο λαϊκιστικό παιχνίδι με την μετανάστευση που παίχτηκε από τους Brexiteers, δεν οδηγήσει αύριο, αν επικρατήσουν, σε άλλους δρόμους. Για παράδειγμα, αν χάσεις την δουλειά σου, να μπορεί να απελαθείς. Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε. Και δυστυχώς όλα οι δαίμονες που έκρυβε, δαίμονες που και οι Άγγλοι είχαν ξεχάσει, βγήκαν στην επιφάνεια.

» Μια συνεργάτης στη δουλειά με ρώτησε με πραγματική αγωνία…και με σας, τι θα γίνει;…τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Έλληνες. Κρατάω την αγωνία της και την ευγένεια της…»

H Αρχοντή Κόρκα έφυγε από την Ελλάδα πριν από 5,5 χρόνια. Εργάζεται ως senior project manager στο χώρο της μετάφρασης.

«Σε όλες μου τις δουλειές, οι συνάδελφοί μου ήταν από όλες τις χώρες της ΕΕ. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα φύγουμε από την ΕΕ, η Ευρώπη ήταν πάντα για μένα ένας ελεύθερος ενιαίος χώρος όπου μπορούσαμε να ζούμε και να ταξιδεύουμε.

» Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο κόσμος ήταν τόσο διχασμένος ή ότι καν το σκεφτόταν, μέχρι που τέθηκε το ερώτημα από τον Κάμερον, για λόγους δικής του πολιτικής. Έχω την αίσθηση ότι το δημοψήφισμα είναι αρκετά class-driven, είτε μας αρέσει είτε όχι.

» Έχουν βγει στην επιφάνεια μεγάλα ζητήματα εντός της αγγλικής κοινωνίας, εκ των οποίων η μετανάστευση είναι μόνο ένα. Ίσως αξίζει να πούμε ότι και πολλοί μετανάστες είναι υπέρ του Leave, κάτι το οποίο μου φαίνεται τουλάχιστον θλιβερό.»

Η ίδια διαπιστώνει μια αλήθεια για την οποία γίνεται αρκετή συζήτηση: το στρατόπεδο υπέρ του Brexit έχει καταφέρει να κυριαρχήσει σε επίπεδο επικοινωνίας.

«Δυστυχώς το επίπεδο του debate για το θέμα έχει ολισθήσει σε χαμηλά επίπεδα για τη Βρετανία και το Leave έχει πολύ μεγαλύτερη ορατότητα ως καμπάνια από το Remain. Αυτό είναι σφάλμα του Remain, που δεν έχει δείξει ενιαίο μέτωπο και συνοχή.»

Τέλος, δεν κρύβει την ανησυχία της, σε περίπτωση που η κάλπη βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ.

«Εργάζομαι για μια εταιρεία που έχει έδρα στη Δανία και γραφεία σε όλη την Ευρώπη. Στο γραφείο του Λονδίνου, είναι όλοι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και ανησυχούν πολύ για την επόμενη μέρα. Υπάρχει αμηχανία και φόβος. Η Αγγλίδα διευθύντριά μου απλά κατέληξε: ‘δεν ξέρω τι θα συμβεί σε όλους μας και στη χώρα συνολικά’.»

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024