Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σιγκεάκι Μόρι: Ο «τυχερός» της Χιροσίμα που βρέθηκε στην αγκαλιά του Ομπάμα

Σιγκεάκι Μόρι: Ο «τυχερός» της Χιροσίμα που βρέθηκε στην αγκαλιά του Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα έγραψε για μια ακόμα φορά ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Χιροσίμα. Μια από τις εικόνες που συγκίνησε ήταν αυτή του Σιγκεάκι Μόρι, ενός ηλικιωμένου ιάπωνα, που βρέθηκε στην αγκαλιά του προέδρου. Ήταν από τους «τυχερούς» της 6ης Αυγούστου 1945.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έγραψε για μια ακόμα φορά ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Χιροσίμα.

Μια από τις εικόνες που συγκίνησε ήταν αυτή του Σιγκεάκι Μόρι, ενός ηλικιωμένου ιάπωνα, που βρέθηκε στην αγκαλιά του προέδρου.

«Μου έκανε νόημα και έτσι συνέβη» είπε αργότερα στα Μέσα Ενημέρωσης ο 79χρονος σήμερα ιάπωνας.

Ο Σιγκεάκι Μόρι ήταν μόλις 9 ετών όταν η Χιροσίμα και οι κάτοικοί της γνώριζαν τον πυρηνικό όλεθρο, στις 6 Αυγούστου 1945.

Σώθηκε καθαρά από τύχη και από ένα γεγονός που ακόμα κανείς δεν έχει εξηγήσει. Κανονικά έπρεπε να πηγαίνει σε ένα σχολείο στο κέντρο της πόλης.

Όμως μία εβδομάδα προτού το Enola Gay ρίξει τη βόμβα, η οικογένειά του ειδοποιήθηκε ότι έπρεπε να πάει σε άλλο σχολείο στα περίχωρα της πόλης.

Τη στιγμή της έκρηξης περπατούσε σε μια γέφυρα με έναν φίλο του. Έπεσε στο νερό και γλίτωσε τις θανατηφόρες θερμοκρασίες.

Μεγάλωσε και έγινε ιστορικός, αφιερώνοντας τη ζωή του στις ανθρώπινες ιστορίες εκείνων που δεν είχαν τη δική του τύχη.,

Κάποια στιγμή ανακάλυψε ότι εκείνη τη μοιραία μέρα κρατούνταν στην Χιροσίμα 12 αμερικανοί πιλότοι, αιχμάλωτοι πολέμου. Οι περισσότεροι είχαν το τέλος των κατοίκων της πόλης.

Για δεκαετίες, λόγω της πολιτικής κατάστασης και των σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ, Μόρι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους, ώστε να τους ενημερώσει για το πώς χάθηκαν ι άνθρωποί τους.

Ο χρόνος που αφιέρωσε και η εργασία που έκανε υπάρχει στο ντοκιμαντέρ Paper Lanterns, το οποίο προβλήθηκε το 2015.

Μέχρι εκείνο το πρωινό της 6ης Αυγούστου, η Χιροσίμα είχε πληθυσμό περίπου 350 χιλιάδες. Περίπου 80 χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους ακαριαία, ενώ μέχρι το τέλος του 1945 ο αριθμός των θυμάτων από την έκθεση στη ραδιενέργεια ή/και τα εγκαύματα είχε ανέβει μέχρι και τις 140 χιλιάδες, όπως αναφέρει και το επίσημο site του Μνημείου για την Ειρήνη.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024