Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο πατέρας που έχει ορκιστεί να σκοτώσει τον ίδιο του το γιο

Ο πατέρας που έχει ορκιστεί να σκοτώσει τον ίδιο του το γιο

Ένας Αφγανός έχει ορκιστεί εδώ και καιρό να σκοτώσει με τα ίδια του τα χέρια τον γιο του, ο οποίος δηλώνει πίστη στους Ταλιμπάν, μαχόμενος με τις δυνάμεις τους. Η περίπτωση αυτή, που δεν είναι η μοναδική στη χώρα, φέρνει στην επιφάνεια τις εσωτερικές έριδες και βεντέτες που επικρατούν εδώ και δεκαετίες μέσα σε εκατοντάδες αφγανικές οικογένειες.

Είναι ένα βράδυ Παρασκευής του περασμένου Απριλίου κι ένας 45άρης Αφγανός, ο Αμπντούλ Μπασίρ, κρατώντας ένα καλάσνικοφ στα χέρι του, περιπλανιέται στις χωμάτινες οδούς της Ζιαρατγκάχ, μιας πόλης στην βόρεια επαρχία της Καϊσάρ.

Στόχος του Μπασίρ είναι να εντοπίσει και να σκοτώσει έναν σημαίνοντα μαχητή των δυνάμεων των Ταλιμπάν: τον ίδιο του τον γιο, Σαΐντ Μοχάμεντ.

Μετά από λίγα λεπτά, ο Μπασίρ εντοπίζει τον γιο του και τους συντρόφους του σε ένα ερειπωμένο παράπηγμα. Πυροβολούν προς την κατεύθυνση κάποιων σκιών που είδαν να κινούνται στον πρώτο όροφο, σκοτώνοντας τρεις Ταλιμπάν.

Ωστόσο, ο Μοχάμεντ καταφέρνει να πηδήξει από ένα παράθυρο και να ξεφύγει αλώβητος από την ενέδρα. Κι η αναζήτηση του συνεχίζεται…

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Μπασίρ μιλώντας στους New York Times, κυνηγάει εδώ και πολλούς μήνες τον γιο του επειδή ο 22χρονος Μοχάμεντ «αποκήρυξε τον ίδιο του τον πατέρα ως άπιστο κι επέλεξε να αποχωρήσει από την οικογένεια του και το σπίτι του».

Η ιστορία των δυο αυτών αντρών είναι μια μόνο από τις εκατοντάδες παρόμοιες που μπορεί κάποιος να ακούσει Ανα την αφγανική επικράτεια εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια που η ένοπλη κόντρα με τους Ταλιμπάν έχει φέρει στην επιφάνεια τις εσωτερικές έριδες και βεντέτες που επικρατούν εδώ και δεκαετίες μέσα σε σχεδόν κάθε οικογένεια.

Όπως αναφέρει το άρθρο, «ο 45χρονος Μπασίρ υπήρξε παραγωγό ενός πολέμου που εκτυλίσσεται εδώ και δεκαετίες με πάρα πολλά διαφορετικά κεφάλαια, αλλά χωρίς ευδιάκριτο τέλος».

Ως στρατιωτικός διοικητής περηφανεύεται στην εφημερίδα πως έχει σκοτώσει με τα ίδια του τα χέρια και τις σφαίρες του καλάσνικοφ του πάνω από 150 συμπατριώτες του, μαχητές των Ταλιμπάν.

Ωστόσο, πριν πέντε χρόνια βρέθηκε σε ένα τεράστιο δίλημμα, όταν έμαθε πως ένας τοπικός κληρικός των Ταλιμπάν έχει πάρει υπό την σκέπη του τον τότε έφηβο γιο του, Μοχάμεντ.

Στην αρχή, ο πατέρας εκνευρίστηκε με το νέο αυτό, αλλά αποφάσισε να δώσει στο γιο του την ευκαιρία να απολογηθεί και να μετανοήσει.

Με τη μεσολάβηση άλλων μελών της οικογένειας, αρχικά ο Μοχάμεντ αποφάσισε να αφήνει την όψιμη αυτή ενασχόληση του με τους Ταλιμπάν και να επιστρέψει σπίτι του.

Ο Μπασίρ είχε εξαρχής υποψίες πως ο γιος του δεν είχε πλήρως απογαλακτιστεί από την επιρροή του τοπικού κληρικού και τελικά δικαιώθηκε, αφού πέρσι ο Μοχάμεντ έφυγε ξανά από το σπίτι, αυτή τη φορά οριστικά, προκειμένου να πολεμήσει στο πλευρό των Ταλιμπάν.

Τώρα λέει πως πλέον δεν έχει καμία απολύτως επιλογή από το να του αφαιρέσει την ίδια εκείνη ζωή που του έδωσε πριν 22 χρόνια.

«Θα τον βρω κάποια στιγμή και θα τον σκοτώσω», λέει στην εφημερίδα ο Μπασίρ, «ο γιος μου είναι ένας Ταλιμπάν. Δεν μπορείς να δείξεις κανένα έλεος σε αυτούς».

Όπως μάλιστα γράφει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «η αποφασιστικότητα του Μπασίρ να σκοτώσει τον γιο του δεν είναι μοναδική, αλλά ένα ακόμη δείγμα του πόσο πολύ συνεχίζεται αυτός ο κύκλος της βίας και πόσο πολύ η βία έχει εισχωρήσει μέσα στα βαθύτερα στρωματά των κοινωνικών κι οικογενειακών ιστών».

«Δεν με εκπλήσσει καθόλου το νέο πως μέλη της ίδιας οικογένειας αντιμάχονται το ένα το άλλο», σημειώνει ο Φαϊζουλά Τζαλάλ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ.

«Υπάρχουν εκατοντάδες καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου ο γιος είναι στο ένα στρατόπεδο και ο πατέρας στο αντίπαλο και οι διαφορές τους είναι τόσο μεγάλες, ώστε είναι διατεθειμένοι μέχρι και να αφαιρέσουν, αν μπορούν, ο ένας την ζωή του άλλου», καταλήγει ο καθηγητής Τζαλάλ.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024