Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονίες από ακραίους ισλαμιστές στο Μπαγκλαντές την καταδιώκουν

Δολοφονίες από ακραίους ισλαμιστές στο Μπαγκλαντές την καταδιώκουν

Ο σύζυγός της μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου και από την ημέρα της δολοφονικής επίθεσης η Ασά Μονέ ζει υπό καθεστώς φόβου. Ο μπλόγκερ Νιλαντρί Κατοπαντάια, γνωστός και ως Νιλόι Νιλ, δολοφονήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο Μπαγκλαντές, και η σύζυγός του ήταν η μοναδική μάρτυρας τη στιγμή της δολοφονίας. Μετά την εφιαλτική εκείνη ημέρα η Μόνε αναζητά διαρκώς καταφύγιο, προσπαθεί να βρει ασφάλεια σε μια γωνιά της γης.

Ο σύζυγός της μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου και από την ημέρα της δολοφονικής επίθεσης η Ασά Μονέ ζει υπό καθεστώς φόβου. Ο μπλόγκερ Νιλαντρί Κατοπαντάια, γνωστός και ως Νιλόι Νιλ, δολοφονήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο Μπαγκλαντές, και η σύζυγός του ήταν η μοναδική μάρτυρας τη στιγμή της δολοφονίας. Μετά την εφιαλτική εκείνη ημέρα η Μόνε αναζητά διαρκώς καταφύγιο, προσπαθεί να βρει ασφάλεια σε μια γωνιά της γης.

«Δεν μπορώ να ζήσω φυσιολογικά. Φοβάμαι να ταξιδέψω μόνη μου. Κάθε νέο περιστατικό δολοφονικής επίθεσης αυξάνει το αίσθημα του φόβου», αναφέρει στον Guardian.

O Κατοπαντάια δολοφονήθηκε στην Ντάκα, και αφανίστηκε με τον τρόπο που αφανίστηκαν και άλλοι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους.

Το μεσημέρι της τραγικής, για εκείνον, 7ης Αυγούστου, νεαρός άνδρας προσποιούμενος τον ενοικιαστή τού χτύπησε την πόρτα. Η ανυποψίαστη σύζυγός του άφησε τον άντρα να περάσει στο σπίτι και πριν ο Κατοπαντάια συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει τρεις δράστες εισέβαλαν στην οικεία του και του επιτέθηκαν με ματσέτες.

Κλείδωσαν τη Μονέ στο μπαλκόνι του διαμερίσματος για να βρει αργότερα το σύζυγό της νεκρό στο πάτωμα ενός σπιτιού που πλέον δεν ήταν ασφαλές.

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση, η Ανσάρ αλ-Ισλάμ, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη. Η οργάνωση φέρεται να κρύβεται πίσω και από τον θάνατο του 26χρονου Ναζιμουντίν Σάμαντ, του κοσμικού ακτιβιστή που πρόσφατα δολοφονήθηκε εξαιτίας των τοποθετήσεών του γύρω από το ρόλο του Ισλάμ.

«Χάνουμε κάθε ελπίδα. Δεν έχουμε επικοινωνήσει με την αστυνομία, ούτε έχουμε λάβει νεότερη ενημέρωση για τις δολοφονικές αυτές επιθέσεις», δηλώνει η Μονέ και επισημαίνει: «Τα προοδευτικά μυαλά αφανίζονται με ματσέτες και μπαλτάδες. Εάν η κυβέρνηση δεν τους συλλάβει και δεν τους τιμωρήσει, τότε θα συνεχίσουν να δρουν ανενόχλητοι».

Συνολικά πέντε άνθρωποι που συμμετέχουν στην εξτρεμιστική οργάνωση έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας της Ντάκα, ο οποίος αναφέρει πως έχει καταγραφεί πρόοδος στις έρευνες σύλληψης των δραστών.

Πριν από μερικές ημέρες κατακρεουργήθηκε συντάκτης στο πρώτο LGBT περιοδικό του Μπανγκλαντές Ο Σουλχάζ Μανάν, δημοσιογράφος και ακτιβιστής των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων που δολοφονήθηκε στην Ντάκα, υπήρξε συντάκτης στο περιοδικό Roopbaan, ενώ εργαζόταν και για την αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID).

Διαισθανόταν το τέλος του και αυτό φάνηκε όταν σε μια επιστολή του έγραψε ότι φοβάται μήπως τον σκοτώσουν και ότι η αστυνομία δεν λάμβανε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του.

Τουλάχιστον έξι κάτοχοι ιστολογίων, ένας εκδότης και ένας καθηγητής έχουν πέσει θύματα δολοφονικών επιθέσεων από το 2013. Όπως παρατηρήθηκε, όλους τους μαχαίρωσαν με ματσέτα.

«Μοιάζει αδύνατο η κυβέρνηση να βάλει τέλος στις επιθέσεις και τις απειλές ώστε να σταματήσει η βία» αναφέρει ο ακτιβιστής του Διαδικτύου Ιμράν Ι Σαρκάρ.

Πολιτικοί αναλυτές ισχυρίζονται πως αφορμή για τις επιθέσεις στάθηκαν οι διαδηλώσεις στην πλατεία Σαμπάγκ της Ντάκα τον Φεβρουάριο του 2013, όταν μια ομάδα νέων απαιτούσε να επιβληθεί θανατική ποινή στους αρχηγούς του Τζαμαάτ ε Ισλαμί κατηγορώντας τους για διάπραξη δολοφονιών και βιασμών κατά την απόσχιση του Μπαγκλαντές από το Πακιστάν το 1971.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ομάδες υπέρ της ελευθερίας του Τύπου που μιλούν για βιαιότητα και εκστρατείες κατά συγγραφέων και όσων εκφράζονται δημοσίως στο Μπανγκλαντές.

Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, τονίζει ότι οι αρχές στο Μπανγκλαντές δεν είναι σε θέση να διαφυλάξουν την ασφάλεια όσων εκφράζουν ανοιχτά τις θέσεις τους.

«Οι εξτρεμιστές προσπαθούν να σπείρουν τον τρόμο στην κοινωνία», αναφέρει ο καθηγητής εγκληματολογίας του πανεπιστημίου της Ντάκα, Ζία Ραχμάν.

Να σημειωθεί ότι η δοκιμασία της Μονέ δεν έχει τελειώσει. Ελπίζει πως οι δολοφόνοι του Κατοπαντάια θα καθίσουν στο εδώλιο, τύψεις όμως την κυριεύουν γιατί δεν μπόρεσε να αποτρέψει το τραγικό περιστατικό του Αυγούστου.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024