Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ναουάλ αλ-Χαουσαουί, η «Ρόζα Παρκς της Σαουδικής Αραβίας»

Ναουάλ αλ-Χαουσαουί, η «Ρόζα Παρκς της Σαουδικής Αραβίας»

H Ναουάλ αλ-Χαουσαουί από τη Σαουδική Αραβία τολμάει να υψώσει το γυναικείο της ανάστημα στην ανδροκρατούμενη πατρίδα της. Η 32χρονη γυναίκα μιλάει ανοικτά, μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, εναντίον του σεξισμού και του φυλετικού ρατσισμού που ταλανίζει την πατρίδα της. Για τον λόγο αυτό και πολλά δυτικά ΜΜΕ την αποκαλούν ««Ρόζα Παρκς της Σαουδικής Αραβίας».

Ποια είναι άραγε τα περιθώρια (αντί)δρασής σου αν είσαι μια γυναίκα που ζει κι εργάζεται σε μια συντηρητική χώρα που μόλις πρόσφατα εκχώρησε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, αλλά ακόμη απαγορεύει στις γυναίκες να διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης και να οδηγούν αυτοκίνητο;

Αν είσαι η Ναουάλ αλ-Χαουσαουί, η απάντηση είναι «πολλά».

Η 32χρονη γυναίκα από τη Μέκκα μιλάει ανοικτά, μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, εναντίον του σεξισμού αλλά και του φυλετικού ρατσισμού που ταλανίζει την πατρίδα της.

Η Ναουάλ είναι μια πολύ δημοφιλής χρήστης του σαουδαραβικού Twitter, καθώς αριθμεί πάνω από 50.000 «ακολούθους», οι οποίοι συνομιλούν μαζί της σχετικά με φλέγοντα κοινωνικά θέματα όπως η θέση των γυναικών στη χώρα, αλλά και τα φυλετικά στερεότυπα.

Η 32χρονη γυναίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μέκκα, αλλά στα 18 της χρόνια πήγε στις ΗΠΑ προκειμένου να σπουδάσει.

Εκεί, πήρε δίπλωμα όχι μόνο ως σύμβουλος γάμου κι ανθρωπίνων σχέσεων, αλλά έμαθε να οδηγεί μέχρι και μικρό αεροπλάνο.

Το πρώτο δίπλωμα της ήταν χρήσιμο, μετά την επιστροφή της στην πατρίδα της, αλλά το δεύτερο… εντελώς άχρηστο, αφού στη Σαουδική Αραβία δεν της επιτρέπουν όχι αεροπλάνο, αλλά ούτε καν αυτοκίνητο να οδηγεί.

Αυτό που της προκαλεί, ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καθημερινότητα της δεν είναι τόσο το γεγονός πως είναι γένους θηλυκού, αλλά το ότι ο σύζυγος της είναι ένας Αμερικανός πολίτης και μάλιστα λευκός.

Όπως λέει, μιλώντας στο BBC, πριν λίγο καιρό δέχθηκε τις προσβολές συμπολιτών της, κατά την διάρκεια μιας δημόσιας βόλτας της με τον άντρα της.

Κατόπιν, έσπευσε να αναφέρει το περιστατικό στο λογαριασμό της στο Twitter, όπου, εκτός από τα μηνύματα συμπαράστασης, δέχθηκε άφθονο… τρολάρισμα, αλλά και πολλές προσβολές για το ότι είναι παντρεμένη με έναν λευκό –και δη Αμερικανό.

«Σε κάποιους δεν άρεσαν οι αναρτήσεις μου σχετικά με την φυλετική ισότητα και άρχισαν να διακινούν προσβλητικές φωτογραφίες του συζύγου και των παιδιών μου», τονίζει.

«Αυτό συνέβη επειδή αντιπροσωπεύω ό,τι ακριβώς μισούνε: μια γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία που παντρεύτηκε έναν ξένο. Και όλοι αυτοί είναι ασφαλώς εναντίον των μεικτών γάμων ανάμεσα σε άτομα διαφορετικής φυλετικής ομάδας», επισημαίνει.

Αυτό που μάλλον εξόργισε ακόμη περισσότερο τους… απανταχού haters της Ναουάλ ήταν το ότι εκείνη δεν αντέδρασε με προσβολές ή ύβρεις εναντίον τους, αλλά ήρεμα, κηρύσσοντας την ανεκτικότητα και την αγάπη.

«Έχω μάθει πολλά από τις διδαχές του Νέλσονα Μαντέλα, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και το Μαχατμα Γκάντι. Όταν σε προσβάλουν, δεν πρέπει να αντιδράς με μίσος, αλλά με αγάπη», καταλήγει με νόημα η 32χρονη γυναίκα.

Για τη γενναία αυτή της στάση, πολλά δυτικά ΜΜΕ την αποκαλούν «Ρόζα Παρκς της Σαουδικής Αραβίας», μια ευθεία αναφορά στην νεαρή έγχρωμη μοδίστρα, που τον Δεκέμβριο του 1955, στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού που επικρατούσε μέχρι και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Ναουάλ δεν είναι η μόνη που έχει υψώσει το γυναικείο της ανάστημα στην ανδροκρατούμενη πατρίδα της.

Πριν λίγους μήνες, συνελήφθησαν στη Σαουδική Αραβία δύο ακτιβίστριες, η Λουτζάιν αλ-Χαθλούλ και η Μαΐσα αλ-Αμούντι επειδή αμφισβήτησαν την απαγόρευση της οδήγησης που ισχύει για τις γυναίκες.

Οι δύο γυναίκες φυλακίστηκαν και παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε ειδικό δικαστήριο για «τρομοκρατικές υποθέσεις», αλλά τελικά αφέθηκαν ελεύθερες.

Οι ακτιβίστριες φέρεται να μπήκαν στο στόχαστρο των σαουδαραβικών αρχών περισσότερο λόγω της δραστηριότητάς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά λόγω της διαμαρτυρίας τους κατά της απαγόρευσης της οδήγησης, καθώς η μεν Χαθλούλ έχει 232.000 followers στο Twitter, ενώ η Αμούντι έχει άλλους 136.000 followers και στο παρελθόν έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα στο YouTube το οποίο περιελάμβανε μια ανοικτή συζήτηση για την απαγόρευση της οδήγησης στη Σαουδική Αραβία.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024