Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από ποια κράτη tweetάρουν οι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους;

Από ποια κράτη tweetάρουν οι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους;

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Μπρούκινγκς διεξήγαγε μια εκτενή έρευνα για την χρήση του Twitter από τους οπαδούς/μέλη της ISIS με στόχο την μελέτη κι αποτύπωση των συνηθειών των διαδικτυακών υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους. Οι δυο ερευνητές έφτασαν σε μια σειρά από ενδιαφέροντα συμπεράσματα όπως την χώρα προέλευσης των ανθρώπων αυτών ή την προτιμώμενη γλώσσα επικοινωνίας των μηνυμάτων τους.


Μια εκτενή κι αναλυτική έρευνα για την χρήση του Twitter από τους οπαδούς/μέλη της ISIS διεξήγαγαν δυο Αμερικανοί συνεργάτες του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, ο συγγραφέας και αναλυτής σε θέματα εξτρεμισμού, Τζέι Εμ Μπέργκερ και ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και στατιστικής, Τζόναθον Μόργκαν.

Οι δύο ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία και δημοσίευσαν την «Απογραφή χρήσης του Twitter από το ISIS», με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη μελέτη των συνηθειών των διαδικτυακών υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους.

Με βάση τα προφίλ 20.000 υποστηρικτών της ISIS που βρήκαν στο Twitter από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2014, οι δυο ερευνητές έφτασαν σε μια σειρά από ενδιαφέροντα συμπεράσματα όσον αφορά στην χώρα προέλευσης των ανθρώπων αυτών, την προτιμώμενη γλώσσα επικοινωνίας των μηνυμάτων τους, ακόμη και τα «άβαταρ» [τη φωτογραφία προφίλ] που επιλέγουν οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους για τους λογαριασμούς τους στο Twitter.

Ο τόπος προέλευσης των tweets αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ερευνάς. Από τους 20.000 χρήστες που εξετάστηκαν, δεν είχαν όλοι τους ενεργοποιήσει την τοποθεσία τους. Απ’ όσους όμως το είχαν κάνει, το 28% είχε βάση το Ιράκ και την Συρία, με την Σαουδική Αραβία να ακολουθεί (27%).

Από την Σαουδική Αραβία βρέθηκαν να προέρχονται 866 προφίλ χρηστών του twitter, κι άλλα 507 από τη Συρία, ενώ έκπληξη προκαλεί η ύπαρξη των ΗΠΑ στην τέταρτη θέση προέλευσης tweet από υποστηρικτές του ISIS.


Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Ανάμεσα στα υπόλοιπα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν συγκαταλέγονται τα:

· Το Twitter ως εργαλείο γνώρισε πρωτόγνωρη άνθηση μέσα στους κύκλους της οργάνωσης το 2014, όποτε και δημιουργήθηκαν 11.902 νέα προφίλ, σε αντίθεση με το 2013 που είχαν δημιουργηθεί 4.378 νέοι λογαριασμοί.

· Ο κάθε λογαριασμός είχε περίπου 1.000 «ακολούθους» (followers), ενώ έχει αναρτήσει κατά μέσο όρο 2.219 tweets.

· Ένας στους πέντε (18%) έχει επιλέξει να μεταδίδει τα μηνύματά του στα αγγλικά. Τρεις στους πέντε (73%) διάλεξαν ως γλώσσα τα αραβικά. Ένα 6% επιλέγει τα γαλλικά.

· Όσον αφορά στα κινητά με τα οποία συνδέονταν οι χρήστες, σε μεγάλη πλειοψηφία (69%) ήταν τύπου Android.

· Όσον αφορά στα ονόματα που επιλέγουν οι χρήστες να εμφανίζονται στα προφίλ τους, κυριαρχούν ορισμένες λέξεις όπως «Dawla» (στα αραβικά σημαίνει «κράτος» κι είναι συντομογραφία για το «Ισλαμικό Κράτος»).

· Όσον αφορά στα «άβαταρ» που επιλέγουν οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους για τα προφίλ τους, τα δυο πιο δημοφιλή είναι είτε η ασπρόμαυρη σημαία της οργάνωσης, είτε η φωτογραφία του αρχηγού τους, του Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ενώ ακολουθεί ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014-Ιανουαρίου 2015 διαγράφηκαν 790 προφίλ χρηστών, εκ των οποίων τα 678 ήταν λογαριασμοί που είχαν μεγάλο κοινό και ακολουθούνταν κατά μέσο όρο από 1.995 χρήστες.

Περισσότερα για την έρευνα μπορείτε να δείτε εδώ.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024