Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας τοκετός υπό το φως των κεριών κάπου στα σύνορα της Γεωργίας

Ένας τοκετός υπό το φως των κεριών κάπου στα σύνορα της Γεωργίας

Είκοσι χρόνια πριν ένα μωρό γεννιόταν υπό το φως των κεριών σε έναν θάλαμο κάπου στα σύνορα της Γεωργίας με την Αμπχαζία. Το κορίτσι πήρε το όνομα Ιωάννα, όπως η γυναίκα που το βοήθησε να γεννηθεί. Η Ιωάννα Παπάκη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα μοιράζεται στο in.gr τη δική της εμπειρία της από εκείνο τον διαφορετικό τοκετό. Είναι μία από τις ιστορίες που αφηγούνται τα μέλη της οργάνωσης με μια σειρά εκδηλώσεων στην Τεχνόπολη από σήμερα, Τετάρτη μέχρι την Κυριακή.

Είκοσι χρόνια πριν ένα μωρό γεννιόταν υπό το φως των κεριών σε έναν θάλαμο κάπου στα σύνορα της Γεωργίας με την Αμπχαζία. Το κορίτσι πήρε το όνομα Ιωάννα, όπως η γυναίκα που το βοήθησε να γεννηθεί. Η Ιωάννα Παπάκη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα μοιράζεται στο in.gr τη δική της εμπειρία της από εκείνο τον διαφορετικό τοκετό.

Είναι μία από τις ιστορίες που αφηγούνται τα μέλη της οργάνωσης με μια σειρά εκδηλώσεων στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από σήμερα, Τετάρτη μέχρι την Κυριακή.

«Στην πρώτη μου αποστολή βρέθηκα στα σύνορα της Γεωργίας με την Αμπχαζία. Θα ξεκινούσαμε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγικής υγείας για να υποστηρίξουμε τον πληθυσμό της περιοχής. Σε επίσκεψη που έκανα για να διερευνήσω τις ανάγκες σε ένα νοσοκομείο, ήρθε εκείνη τη στιγμή μία γυναίκα για να γεννήσει. Ήταν η πρώτη της εγκυμοσύνη. Η γυναίκα αυτή ήταν εκτοπισμένη από την Αμπχαζία» αφηγείται η κ. Παπάκη που έχει διατελέσει και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για έξι χρόνια.

«Βρέθηκα σε ένα θάλαμο ο οποίος μου έκανε φοβερή εντύπωση. Είχα σοκαριστεί. Βασικά δεν είχε σχεδόν τίποτα μέσα. Μόνο μια γυναικολογική καρέκλα, ένα τροχήλατο και κάποιους μεταλλικούς δίσκους, ένα σετ με εργαλεία τα οποία, όπως διαπίστωσα στη συνέχεια είχαν αποστειρωθεί μόνο με βρασμό. Κατόπιν βέβαια διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε ούτε ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση.

»Ήταν Μάρτιος, 5 του μήνα αν θυμάμαι καλά. Έκανε πάρα πολύ κρύο. Τα παράθυρα ήταν καλυμμένα με νάιλον, κι έτσι ο φυσικός φωτισμός ήταν περιορισμένος. Ήταν απόγευμα. Ο τοκετός ήταν σχετικά δύσκολος και όταν τελειώσαμε, αφότου έχει βγει το μωρό, βλέπω να το τοποθετούν σε έναν μεταλλικό δίσκο για να του κάνουν ανάνηψη. Προσπαθήσαμε να κλείσουμε τα τραύματα του περινέου της γυναίκας με το φως των κεριών. Ανέβασα από το αυτοκίνητό μας το κουτί πρώτων βοηθειών και έτσι πήρα από μέσα τα ράμματα κι ό,τι άλλο υλικό θα μου ήταν απαραίτητο για τη στιγμή εκείνη.

»Την επόμενη μέρα περνώντας από το νοσοκομείο πέρασα να τη δω. Μου ζήτησε να της κάνω μία μεγάλη χάρη. Ταυτόχρονα με το ευχαριστώ, μου ζήτησε να βαφτίσω το μωρό. Μπορώ να πω ότι χάρηκα ιδιαίτερα. Ήταν και η πρώτη μου εμπειρία, οπότε ξεχύθηκα να αγοράσω τα απαραίτητα για τη βάφτιση. Τη μεθεπόμενη μέρα που η μητέρα βγήκε από το νοσοκομείο συναντηθήκαμε στην εκκλησία όπου θα γινόταν η βάφτιση. Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία του μυστηρίου με έκπληξη διαπίστωσα ότι το όνομα του μωρού ήταν το δικό μου. Οπότε βγήκε μία μικρή Ιωάννα! Η Ιωάννα είναι πλέον είκοσι ετών κι από ότι έχω μάθει έχει επιστρέψει στην Αμπχαζία».

«The Untold Stories»

25 ιστορίες, 25 πορτρέτα ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων από την ίδρυση του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα το 1990 μέχρι σήμερα, παρουσιάζονται στo πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων 18-22 Νοεμβρίου με αφορμή τα 25 χρόνια παρουσίας της οργάνωσης στην Ελλάδα.

Μέσα από την έκθεση φωτογραφίας «Στιγμές αλήθειας» της Μαριλένας Σταφυλίδου και το ντοκιμαντέρ «25 χρόνια χωρίς σύνορα – The Untold Stories» του Γιάννη Μαυρογένη, αποτυπώνονται 25 χρόνια γεμάτα εμπειρίες, προκλήσεις, αγωνίες, νίκες αλλά και απώλειες, από τον πόλεμο στο Ιράκ ως την επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική και την προσφυγική κρίση του σήμερα.

Η φωτογράφος Μαριλένα Σταφυλίδου, μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το 1993 και με φωτογραφικές αποστολές από την Παλαιστίνη και τη Σερβία, μέχρι την Ινδία και το Ιράκ στο ενεργητικό της, «βάζει στο κάδρο» 25 πρόσωπα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Πρόσωπα που όχι μόνο αποτυπώνονται στο φακό, αλλά που έχουν γράψει την ιστορία του Ελληνικού Τμήματος.

«Σε αυτήν την έκθεση προσπάθησα να αποτυπώσω στα πρόσωπά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τις δικές τους προσωπικές στιγμές αλήθειας» αναφέρει η φωτογράφος. (Διάρκεια έκθεσης 18-22 Νοεμβρίου, 10.00 – 22.00).

Προσωπικές, ανέκδοτες και βαθιά ανθρώπινες ιστορίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στο κοινό. Στιγμές συγκινητικές, γεμάτες ευαισθησία και αλληλεγγύη που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στις αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο. Αυτές τις προσωπικές ιστορίες κατέγραψε ο σκηνοθέτης Γιάννης Μαυρογένης σε ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ, «25 χρόνια χωρίς σύνορα – The Untold Stories» (Σάββατο 21/11, ώρα 20:00), κατoρθώνοντας να χωρέσει μέσα σε 70 λεπτά τις μεγαλύτερες νίκες, αγωνίες και προκλήσεις του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Παράλληλα με την έκθεση φωτογραφίας και το ντοκιμαντέρ, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ανοιχτή συζήτηση για το κοινό με τίτλο: «Προσφυγική κρίση: Προκλήσεις και Διλήμματα» (Παρασκευή 20/11, 18:00), κατά την οποία θα αναλυθούν οι προβληματισμοί, τα όρια και τα περιθώρια στην ανταπόκριση οργανώσεων, της κοινωνίας και της ίδιας της Πολιτείας.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα «Εργασία στις Αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα» (Σάββατο 21/11, 10:00-18:00) για όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα είδη των αποστολών, τις βασικές ειδικότητες που χρειάζονται, καθώς και τις προϋποθέσεις για κάθε υποψήφιο.

Παράλληλα, η ενημερωτική συνάντηση «Recruitment Info Session» (13:30-15:00), οπού η ομάδα Ανθρώπινου Δυναμικού παρουσιάζει το ρόλο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τους τρόπους εργασίας στις δράσεις τους, θα μεταδοθεί και διαδικτυακά.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 20:00 με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Στιγμές Αλήθειας» της Μαριλένας Σταφυλίδου. Μουσική από την παραγωγό του Pepper 96.6, Λουκία Σούπουλη.

Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024