Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φραντσέκα Μαρίνα, η «πριγκίπισσα των μεταναστών»

Φραντσέκα Μαρίνα, η «πριγκίπισσα των μεταναστών»

Ονομάστηκε «πριγκίπισσα των μεταναστών». Το βρέφος από τη Νιγηρία που γεννήθηκε μεσοπέλαγα, πάνω στο πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού που διέσωσε την έγκυο μητέρα του στα ανοιχτά της Σικελίας, έγινε σύμβολο ελπίδας για όσους τολμούν το επικίνδυνο ταξίδι διά θαλάσσης ελπίζοντας σε μία καλύτερη ζωή.

Ονομάστηκε «πριγκίπισσα των μεταναστών». Το βρέφος από τη Νιγηρία που γεννήθηκε μεσοπέλαγα, πάνω στο πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού που διέσωσε την έγκυο μητέρα του στα ανοιχτά της Σικελίας, έγινε σύμβολο ελπίδας για όσους τολμούν το επικίνδυνο ταξίδι διά θαλάσσης ελπίζοντας σε μία καλύτερη ζωή.

Στις αρχές Μαϊου, όταν ο διεθνής Τύπος πανηγύριζε τη γέννηση της πριγκίπισσας Σάρλοτ -του νέου μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας- η φωτογραφία ενός άλλου νεογέννητου φιλοξενήθηκε στα πρωτοσέλιδα.

Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν την Φραντσέσκα Μαρίνα (Ναυτικό στα ιταλικά) να κοιμάται, τυλιγμένη με ένα ροζ κουβερτάκι.

Είναι και εκείνη ένα «’βασιλικό’ μωρό», έγραφε τότε στο Twitter το ιταλικό παράρτημα της UNICEF, καλωσορίζοντας το βρέφος.

Η 25χρονη μητέρα της Στέφανι είναι κομμώτρια και πριν από δύο χρόνια εγκατέλειψε τη Νιγηρία με προορισμό τη Λιβύη. Εκεί γνώρισε και ερωτεύτηκε έναν συμπατριώτη της και παρέμεινε στη χώρα για μικρό διάστημα. Όταν όμως χώρισαν, εκείνη έφυγε μόνη της για την Ιταλία.

«Ήμουν έγκυος εννέα μηνών. Έπρεπε να επιβιβαστώ στο σκάφος, δεν είχα άλλη επιλογή. Δεν μπορούσα να γεννήσω στη Λιβύη», είπε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μόλις απέπλευσε το σκάφος, ξεκίνησαν οι ωδίνες της. «Ήταν πραγματικά δύσκολο, καθόμουν μέσα και πονούσα. Βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι μέσα στο σκάφος και καθόμασταν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Ο πόνος ήταν υπερβολικός» αναφέρει.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν μέσα στη νύχτα από το σκάφος Bettica, έπειτα από οκτώ ώρες στη θάλασσα, κι εκεί γεννήθηκε η Φραντσέσκα Μαρίνα, που βαφτίστηκε έτσι προς τιμήν του Πάπα Φραγκίσκου και των Ιταλών διασωστών της.

Η Στέφανι δεν θυμάται πολλά από τον τοκετό: λιποθύμησε και όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της βρισκόταν ήδη στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί με ελικόπτερο. Αλλά και οι ιταλικές αρχές δεν γνώριζαν τι είχε συμβεί.

Παρότι ο καπετάνιος του Bettica κατέγραψε τη γέννησή της στο Ημερολόγιο Πλοίου ούτε οι λιμενικές αρχές που επιθεωρούν το Ημερολόγιο, αλλά ούτε και οι ιατρικές υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών ενημέρωσαν τις αρχές, γεγονός που προκάλεσε μία γραφειοκρατική Οδύσσεια.

Όταν η Στέφανι με την νεογέννητη έφθασαν στο κέντρο υποδοχής στη Σικελία, όπου διαμένουν μέχρι σήμερα και απ’ όπου θα υπέβαλαν αίτημα για άσυλο, ο φάκελός τους ήταν σχεδόν άδειος, λέει ο διευθυντής του κέντρου Αντόνιο Λα Μόνικα.

Χρειάστηκαν τηλεφωνήματα επί μήνες και πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο για την περίπτωσή τους προκειμένου να υπάρξει κάποια πρόοδος και τελικά η Φραντσέσκα έλαβε το ΑΦΜ της, χωρίς το οποίο όλες οι πόρτες στην Ιταλία θα παρέμεναν κλειστές.

Επισήμως, όταν κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης βρίσκεται εν πλω στα ιταλικά χωρικά ύδατα θεωρείται ότι βρίσκεται επί ιταλικού εδάφους, αλλά καθώς ο ιταλικός νόμος δεν επιτρέπει την εξασφάλιση της υπηκοότητας σε κάποιον που προέρχεται από ξένη χώρα αλλά γεννιέται στην Ιταλία, η Φραντσέσκα είναι Νιγηριανή σαν την μητέρα της.

«Η ιστορία της Φραντσέσκα είναι τυπικά ιταλική. Είναι μία ιστορία γεμάτη ζεστές καρδιές, η υποδοχή της ξεπέρασε όλων τις προσδοκίες. Αλλά σε κάθε βήμα της διαδρομής κάτι έλειπε. Είμαστε πολύ καλοί στο να υποδεχόμαστε, αλλά θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στο να ενσωματώνουμε» λέει ο Λα Μόνικα.

Το κέντρο υποδοχής στεγάζει περίπου 15 γυναίκες -σχεδόν όλες τους Νιγηριανές- οι οποίες περιμένουν να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο.

Η Φραντσέσκα πηγαίνει από αγκαλιά σε αγκαλιά κι έχει κερδίσει την αγάπη όλων τους με το χαμόγελό της. Η μητέρα της, μαζί με άλλες, μαθαίνει ιταλικά προκειμένου να προετοιμαστεί για την νέα της ζωή μαζί με την κόρη της στην Ιταλία.

«Είναι τόσο γλυκιά […] αλλά είναι δύσκολο, τα πάντα είναι για πρώτη φορά. Το πρώτο μου παιδί, η πρώτη μου φορά στην Ιταλία, κάθε εμπειρία είναι για πρώτη φορά. Αλλά νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω» λέει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μίλησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την Φραντσέσκα και για τα άλλα μωρά που γεννήθηκαν πάνω σε ιταλικά σωστικά σκάφη.

«Ντιαμπάμ, Σαλβατόρε, Ιντρίς Ιμπραήμ, Φραντσέσκα Μαρίνα… Θα ήθελα αυτά τα ονόματα να συνδεθούν με τα ονόματα εκείνων που δεν τα κατάφεραν για να θυμάται ο κόσμος την πρόκληση που συνιστά η μεταναστευτική κρίση» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024