Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πυροβολεί» μέσω τέχνης και λέει «όχι» στα όπλα

«Πυροβολεί» μέσω τέχνης και λέει «όχι» στα όπλα

Αρκετοί έχουν παρεξηγήσει τις προθέσεις του. Σκοπός του δεν είναι όμως η πρόκληση, άλλα η αποστολή ηχηρού μηνύματος ενάντια στην οπλοκατοχή. Ο βρετανός καλλιτέχνης Καρλ ΜακΚρόου οργανώνει εκθέσεις που παρουσιάζει όπλα πάνω στα οποία έχει ζωγραφίσει ο ίδιος ή που με οποιονδήποτε τρόπο τα έχει μετατρέψει σε κομμάτια τέχνης.

Αρκετοί έχουν παρεξηγήσει τις προθέσεις του. Σκοπός του δεν είναι όμως η πρόκληση, άλλα η αποστολή ηχηρού μηνύματος ενάντια στην οπλοκατοχή. Ο βρετανός καλλιτέχνης Καρλ ΜακΚρόου οργανώνει εκθέσεις που παρουσιάζουν όπλα πάνω στα οποία έχει ζωγραφίσει ο ίδιος ή που με οποιονδήποτε τρόπο τα έχει μετατρέψει σε κομμάτια τέχνης.

Είναι από τους λίγους εκείνους εικαστικούς που έχει συνδέσει το όνομά του με τα όπλα. Ορισμένοι τον έχουν εγκαλέσει για μεγάλη προβολή όπλων και άλλοι για εύκολο χρήμα.

Το ενδιαφέρον του για τα όπλα καλλιέργησε αρχικά ο παππούς του, με ιστορίες από το στρατό να του διεγείρουν τη φαντασία. Ακόμα πιο κοντά με αυτά ήρθε μέσα από την καθημερινότητά του, όταν έπαιζε παιχνίδια στον υπολογιστή, ή όταν απολάμβανε πολεμικές ταινίες.

Η ιστορία όμως δεν είναι τόσο απλή αφού πίσω από την τέχνη του ΜακΚρόου κρύβεται μια θλιβερή υπόθεση. Ο φίλος του Ματ Γουέμπ σε ταξίδι του στο Αφγανιστάν, το 2011, εξαιτίας των όπλων έχασε τον ώμο και τα δυο του πόδια.

Με την πικρία αυτή στη μνήμη, ο ΜακΚρόου δεν μάχεται κατά των όπλων μόνο μέσω τέχνης, αλλά και έχει αναπτύξει τις πρωτοβουλίες «Gun Neutral» και «One Less Gun». Ξεκινώντας από το «Gun Neutral», καλεί τους παραγωγούς ταινιών να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αληθινά όπλα στη μεγάλη οθόνη.

Η κίνηση αυτή βρήκε πρόσφορο έδαφος στον Μάρτιν Σκορσέζε και συγκεκριμένα στην επερχόμενη ταινία του, «Tomorrow», με τον Στίβεν Φράι σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για ένα δράμα που περιστρέφεται γύρω από τις δυσκολίες και τις ασθένειες που «κουβαλούν» οι στρατιώτες γυρνώντας από τον πόλεμο στην καθημερινή τους ζωή. Για τις ανάγκες της ταινίας, χρησιμοποιούνται μόνο ψεύτικα όπλα.

Ο ΜακΚρόου, επιπλέον, καλεί τους παραγωγούς να χρηματοδοτήσουν τη φιλανθρωπική του δράση, «One Less Gun», η οποία αποσκοπεί στην καταστροφή όπλων που εντοπίζονται σε εμπόλεμες ζώνες.

Στη σελίδα του «One Less Gun» γράφει πως το θέμα δεν «είναι εάν σου αρέσουν τα όπλα, αλλά το ότι υπάρχουν τόσα πολλά και πως 1.000 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα εξαιτίας τους. Είτε σου αρέσει είτε όχι, τα όπλα είναι μέρος της κουλτούρας μας. Συνδέονται με τα αγαπημένα μας παιχνίδια και ταινίες, οπότε είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν »κληρονομιά» των επόμενων γενεών.
Στόχος λοιπόν του »One Less Gun» είναι να συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των όπλων και στην ενίσχυση του αισθήματος υπευθυνότητας όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα».

Στην αρχή της καλλιτεχνικής καριέρας του, ο ΜακΚρόου κλήθηκε να συνειδητοποιήσει πως βγάζει χρήματα «πουλώντας» όπλα μέσα από την τέχνη.

Πολλές ήταν, δε, οι φορές εκείνες που αναρωτήθηκε εάν αυτό που κάνει είναι ειλικρινές και πως δεν συνιστά παραπλάνηση. Όταν παρουσίασε για πρώτη φορά καλάσνικοφ μέσω της τέχνης του, ο ενθουσιασμός του για το όπλα εξανεμίστηκε, καθώς βρέθηκε τόσο κοντά που οι σκέψεις άρχισαν να οργιάζουν.

Στο ξεκίνημα του πειραματισμού του, τεμάχιζε τα όπλα και τα μετέτρεπε σε διάφορα μεγάλα αντικείμενα. Στην πορεία, όμως, αποφάσισε να ισορροπήσει το ζωγραφισμένο του καλάσνικοφ σε βάθρο, με τη σκέψη ότι ήθελε να αναδείξει την επικίνδυνη πλευρά του.

Την απόφαση αυτή καθόρισε σε μεγάλο βαθμό ο σοβαρός τραυματισμός του φίλου του. Ήταν σαν την εσωτερική εκείνη φωνή που τον ταρακούνησε να πάρει πιο δραστικά μέτρα στη «μάχη» καταπολέμησης των όπλων.

Σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, είχε, κατά το παρελθόν, εκθέσει παροπλισμένα όπλα από το Ιράκ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και της Καμπότζης πάνω στα οποία είχε ζωγραφίσει.

Δουλεύοντας με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες ΜΚΟ, έχει καταφέρει να επισημάνει ανά τον κόσμο τις πραγματικές διαστάσεις των πολέμων, όπου χρησιμοποιούνται όπλα.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024