Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν η πριγκίπισσα Ελισάβετ γιόρτασε ινκόγκνιτο τη λήξη του Β' Παγκοσμίου

Όταν η πριγκίπισσα Ελισάβετ γιόρτασε ινκόγκνιτο τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου

Πριν η Ελισάβετ γίνει βασίλισσα της Αγγλίας, υπήρξε μονάχα μία νεαρή πριγκίπισσα. Τον Μάιο του 1945, όταν οι Λονδρέζοι γιόρταζαν εκστατικοί τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσά τους γιόρταζε ινκόγκνιτο και η μελλοντική βασίλισσα. Τα γεγονότα της νύχτας εκείνης ενέπνευσαν μία κινηματογραφική ταινία που κάνει την πρεμιέρα της σε λίγες ημέρες στις αίθουσες. Τι συνέβη, όμως, πραγματικά εκείνο το βράδυ του 1945;

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν τον Μάιο του 1937 στη στέψη του βασιλιά Γεωργίου του VI στο Λονδίνο.

Οκτώ χρόνια μετά, έπειτα από έξι χρόνια πολεμικών συγκρούσεων, η Βρετανία γιόρταζε τη νίκη των συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 15:00 το μεσημέρι της 8ης Μαΐου 1945, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ, ανακοίνωνε ότι ο πόλεμος στην Ευρώπη έφτανε στο τέλος του. Λίγη ώρα αργότερα, στους δρόμους του Λονδίνου, οι πολίτες άρχισαν να συρρέουν.

Οι εκδηλώσεις ήταν ανεπίσημες και αυθόρμητες, χωρίς παρελάσεις ή επίσημους εορτασμούς.

Αν και πολύ σύντομα οι Λονδρέζοι θα έφταναν να «νιώσουν στο πετσί τους» τις συνέπειες του πολέμου και τη λιτότητα που θα ακολουθούσε, εκείνο το βράδυ κυριαρχούσε ο ενθουσιασμός.

Η δημοσιογράφος Μόλι Πάντερ-Ντάουν θυμάται ότι η ατμόσφαιρα θύμιζε μία τεράστια γιορτή χωριού, καθώς οι πολίτες «περπατούσαν, κάθονταν, τραγουδούσαν και κοιμόντουσαν με φόντο ένα καλοκαιρινό σκηνικό με δέντρα, γρασίδι, λουλούδια και νερό».

Η δημοσιογράφος θυμάται πόσα πολλά ήταν τα νεαρά κορίτσια που είχαν βγει στους δρόμους. Ανάμεσα στα κορίτσια αυτά, υπήρξαν και δύο πολύ γνωστά στους Βρετανούς: οι πριγκίπισσές τους, Ελισάβετ και Μαργαρίτα.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ (μετέπειτα βασίλισσα της Αγγλίας) ήταν τότε 19 ετών, ενώ η Μαργαρίτα μόλις 14.

Ήταν εκείνο το βράδυ που τα δύο κορίτσια αποφάσισαν να γιορτάσουν ινκόγκνιτο τη λήξη του Πολέμου και τα κατάφεραν εξαιτίας της ιδέας που είχε η Ελισάβετ να φορέσει το πηλήκιο ενός βρετανού αξιωματικού που τις συνόδευε.

Η ιστορία αυτή ενέπνευσε την ταινία A Royal Night Out (Η πριγκίπισσα το Σκασε στα ελληνικά), η οποία στο μεγαλύτερο τμήμα της είναι προϊόν μυθοπλασίας, φαντάζεται τις περιπέτειες που θα μπορούσαν να έχουν ζήσει οι δύο πριγκίπισσες. Τις περισσότερες δεν τις έζησαν ποτέ -όπως για παράδειγμα το φανταστικό ειδύλλιο της Ελισάβετ με έναν πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το 1985, η βασίλισσα Ελισάβετ παραδέχθηκε ότι βγήκε από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, προκειμένου να γιορτάσει με τον βρετανικό λαό. Σε συνέντευξή της, η βασίλισσα Ελισάβετ είπε ότι φορούσε στρατιωτική στολή και βγήκε αρκετές φορές στο μπαλκόνι για να χαιρετίσει τα εκστατικά πλήθη. «Τότε, όταν ο ενθουσιασμός από τους προβολείς έφτασε μέχρι εμάς, ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να δω τι γιόρταζαν τα πλήθη» είπε.

Η πριγκίπισσα ζήτησε τότε από τους γονείς της να επιτρέψουν στην ίδια και τη Μαργαρίτα να βγουν έξω και να βιώσουν τους εορτασμούς, όπως τους βίωναν οι πολίτες. Παραδόξως, εκείνοι συμφώνησαν, υπό τον όρο να κυκλοφορούν σε μία παρέα των 16 ατόμων και να συνοδεύονται από έναν αξιωματικό.

Τα δύο κορίτσια και η παρέα τους στάθηκαν για λίγο μπροστά στο Παλάτι όπου ζητωκραύγασαν μαζί με το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια πήγαν προς το Ουέστ Εντ, περπατώντας για αρκετή ώρα.

«Θυμάμαι ουρές άγνωστων ανθρώπων να δίνουν τα χέρια και να περπατούν στο Ουάιτχολ και όλους εμάς μάς διαπερνούσαν κύματα ευτυχίας και ανακούφισης» δήλωσε σε συνέντευξή της η βασίλισσα Ελισάβετ.

Αφού περπάτησαν στην οδό St James, στο Πικαντίλι και το Γκριν Παρκ, η παρέα πήγε στο ξενοδοχείο Ριτζ και στη συνέχεια επέστρεψε μπροστά στο Παλάτι. «Καταφέραμε να δούμε τους γονείς μου να βγαίνουν στο μπαλκόνι» δήλωσε η βασίλισσα, η οποία παραδέχθηκε: «Αλλά είχαμε κλέψει λιγάκι, καθώς είχαμε στείλει ένα μήνυμα μέσα στο Παλάτι ότι ήμασταν έξω και περιμέναμε».

Πρόκειται για μία ιστορία «αντίστροφης Σταχτοπούτας», όπου οι νεαρές πριγκίπισσες αφήνουν για λίγο τις τιάρες τους για να χαθούν σαν άγνωστες στο πλήθος.

Μπορεί η νύχτα αυτή να μην περιελάμβανε τυχερά παιχνίδια στο Σόχο, ή πρωινό στο Παλάτι με το φλερτ, ωστόσο, -όπως η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ έχει παραδεχθεί- η νύχτα αυτή «ήταν μία από τις πιο αξέχαστες της ζωής» της.

* Η ταινία «Η πριγκίπισσα το ‘σκασε» θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 30 Ιουλίου, σε διανομή Odeon.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024