Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Βήμα: Οι επαφές με τη Μόσχα, η δραχμή και το δάνειο που δεν δόθηκε ποτέ

Το Βήμα: Οι επαφές με τη Μόσχα, η δραχμή και το δάνειο που δεν δόθηκε ποτέ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων από την Μόσχα προκειμένου η Ελλάδα να υποστηρίξει την υιοθέτηση της δραχμής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος. Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα από τη ΝΔ...

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων από την Μόσχα προκειμένου η Ελλάδα να υποστηρίξει την υιοθέτηση της δραχμής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος.

Ο πρωθυπουργός, όπως είπε άλλωστε και ο ίδιος στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ, «γνώριζε πως η εισαγωγή εθνικού νομίσματος δεν νοείται χωρίς το κράτος να διαθέτει ισχυρά συναλλαγματικά διαθέσιμα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Παύλος Παπαδόπουλος και φέρει τον τίτλο «Ο Λεονίντ, ο Αλέξης και ο Παναγιώτης», η Μόσχα δεν απέρριψε το αίτημα, αλλά άρχισε να συζητεί αορίστως για 5 δισ. δολάρια ως «προκαταβολή» για τον αγωγό South Stream.

Στο ίδιο δημοσίευμα, σημειώνεται ότι «το μοντέλο της απόσχισης της Σλοβακίας από την Τσεχοσλοβακία στις αρχές του 1993 και η εισαγωγή της σλοβακικής κορόνας είναι ένα από τα πρότυπα αλλαγής νομίσματος που μελέτησαν ορισμένοι τεχνοκράτες – εντός και εκτός του υπουργείου Οικονομικών».

Αιτήματα για δάνεια σε δολάριο στάλθηκαν παράλληλα στο Ιράν και στην Κίνα, αλλά καμία από τις δύο χώρες δεν υπέκυψε στον πειρασμό, αφού δεν θα είχαν κανένα όφελος αν συνέπρατταν σε ένα πλήγμα προς την ευρωζώνη. Μέσα στον «ενθουσιασμό του πρωτάρη», περίσσεψαν τα αστραφτερά χαμόγελα και ουδείς υποψιάστηκε τη σκληρότητα των διεθνών σχέσεων.

Στο οπλοστάσιο των ελληνικών ευρεσιτεχνιών εξέχουσα θέση κατείχε και η τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου. Οι τίτλοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της νέας δραχμής.

«Ισως γι’ αυτό η Γερμανία, η οποία παρακολουθούσε με αυξανόμενο θυμό την… παγκόσμια διπλωματία της Αθήνας, ουσιαστικά «κατάσχεσε» τους υδρογονάνθρακες του μέλλοντος με την αυτόματη διοχέτευσή τους στο νέο Ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας»…

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος σημειώνει πως οι κ.κ. Καμμένος, Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Παππάς, Λαφαζάνης κ.ά. γνώριζαν τις βασικές πτυχές του πρωθυπουργικού σχεδιασμού. «Ολοι εκτιμούσαν πως οι Γερμανοί, μόλις θα συνειδητοποιούσαν ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να σπάσει το γυαλί της ευρωζώνης, θα υποτάσσονταν στο ελληνικό αίτημα για μια μεγάλη διαγραφή του χρέους. Και κάπως έτσι ο κ. Τσίπρας θα άλλαζε και την Ευρώπη, όπως πίστευε. Ο πρωθυπουργός πορεύθηκε με αυτή τη βεβαιότητα από πέρυσι και ως πριν από λίγες ημέρες. Για αυτό και απέρριψε πολλές προτάσεις συμφωνίας, πολύ πιο συμφέρουσες. Ηθελε το μέγιστο» σχολιάζει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σημαντικό ρόλο στις επαφές της Αθήνας με τη Μόσχα διαδραμάτισε Λεονίντ Ρεσέτνικοφ, ο 68χρονος επικεφαλής του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (Russian Institute for Strategic Studies – RISI), ο οποίος μιλάει ελληνικά και είναι ένας από τους ισχυρότερους και ευφυέστερους συμβούλους του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο αποκαλούμενος και «Ρώσος Κίσινγκερ» αντάλλαξε όμως στη συνέχεια την Αθήνα με το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου προκηρύχθηκαν για το φθινόπωρο εκλογές, που ερμηνεύονται ως βήμα απόσχισης, χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση από την κυρία Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. «Κατά μία άποψη ο ρώσος βετεράνος διέσωσε παράλληλα και μια άλλη χώρα, τη χώρα μας, για την οποία γνωρίζει τόσο πολλά» καταλήγει το ρεπορτάζ.


Διαβάστε επίσης:


Ερώτηση στη Βουλή

Στη Βουλή με ερώτηση στον πρωθυπουργό έφερε η ΝΔ την αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής» για το αίτημα της κυβέρνησης να ζητήσει δάνειο 10 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία.

Δεκαεπτά βουλευτές το κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτούν τον πρωθυπουργό εάν αληθεύει το δημοσίευμα ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε για την επιστροφή στη δραχμή.

Η ερώτηση υπογράφουν οι εξής βουλευτές της ΝΔ: Αδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Τζαβάρας, Μάκης Βορίδης, Κώστας Βλάσης, Γιώργος Στύλιος, Χρήστος Κέλλας, Φωτεινή Αραμπατζή, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιος Γεωργαντάς, Δημήτρης Κυριαζίδης, Κώστας Κουκοδήμος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Σάββας Αναστασιάδης, Στέφανος Γκίκας, Μάριος Κόνσολας, Γιάννης Βρούτσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024