Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέρος Γ’: Μετά την τραγωδία

Μέρος Γ’: Μετά την τραγωδία

Το Σάββατο 11 Ιουλίου συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη σφαγή των Βόσνιων μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα. Ένα μαζικό έγκλημα που ενορχηστρώθηκε από τον σερβοβόσνιο ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον τότε πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...

Σρεμπρένιτσα: Tο μεγαλύτερο έγκλημα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μέρος Γ’: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

H σφαγή στη Σρεμπρένιτσα πρωταρχικώς και κυρίως άφησε τα σημάδια της πάνω σε έναν ολόκληρο λαό.

Ωστόσο, η βοσνιακή γενοκτονία είχε ως απότοκο και μια σειρά πολιτικών εξελίξεων, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Μετά την παροιμιώδη ανικανότητα των δυνάμεων του ΟΗΕ να προστατεύσουν την Σρεμπρένιτσα, η διεθνής κοινότητα αναγκάστηκε να προβεί σε βομβαρδισμό σερβοβοσνιακών περιοχών. Κατόπιν, ακολούθησε στα τέλη του 1995, η συνθήκη του Ντέιτον, που έφερε, έστω και προσωρινά, μια επίφαση ειρήνης κι ηρεμίας στην περιοχή.

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της κυβέρνησης του Βιμ Κοκ στην Ολλανδία τον Απρίλιο του 2002. Ο τότε πρωθυπουργός παραιτήθηκε μετά τη δημοσίευση μιας έκθεσης η οποία αποδίδει στους ολλανδούς κυανόκρανους ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τη γενοκτονία.

Όσον αφορά στο ίδιο το έγκλημα αυτό καθαυτό, τα τελευταία 20 χρόνια κατηγορήθηκαν συνολικά 70 άτομα, από τα οποία τα 20 βρέθηκαν αντιμέτωπα με κατηγορίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και τα 50 ενώπιον του Δικαστηρίου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.


ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ: 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Σε εξέλιξη είναι και οι δίκες, σε πρώτο βαθμό, του πρώην προέδρου Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Μλάντιτς, καθώς επίσης και οι δίκες, στο εφετείο του ICTY, των δυο πρώην επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφάλειας της Σερβίας, Γιόβιτσα Στάνισιτς και Φράνκι Σιμάτοβιτς.

Ειδικά ο Κάρατζιτς κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε, μαζί με τον Μλάντιτς και τον τότε πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας (και μακαρίτη πλέον) Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, την εθνοκάθαρση. Ο Κάρατζιτς αρνήθηκε ότι διέταξε τη μαζική γενοκτονία των μουσουλμάνων στη Βοσνία, λέγοντας, πάντως, ότι αναλαμβάνει την «ηθική ευθύνη» για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Σέρβοι της Βοσνίας.

Μάλιστα, στη διάρκεια της απολογίας του, ο Κάρατζιτς είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι «αυτός που δικάζεται από το Δικαστήριο είναι ο σερβικός λαός. Εγώ υπήρξα πραγματικός φίλος των μουσουλμάνων».

Η ετυμηγορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία αναμένεται στα τέλη του 2015 με τους εισαγγελείς του ειδικού δικαστηρίου να έχουν ήδη ζητήσει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον Κάρατζιτς.

Το ICTY έχει ήδη καταδικάσει 13 άτομα, εκ των οποίων τρεις διοικητές του στρατού των Σερβοβόσνιων σε ισόβια κάθειρξη.

Κι αν τα πνεύματα ανάμεσα σε Βοσνίους και Σέρβους δεν είναι πλέον το ίδιο οξυμένα όπως πριν είκοσι χρόνια, πάντα θα υπάρχουν οι ανεγκέφαλοι και οι αρνητές που θα δυναμιτίζουν κάθε πιθανότητα να ξεχαστεί το δυσάρεστο παρελθόν κι επιτέλους να υπάρξει μια είδους συμφιλίωση.

Πριν μερικές ημέρες, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ χαρακτήρισε την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ως «την μεγαλύτερη εξαπάτηση του 20ού αιώνα», αμφισβητώντας (!) τα γεγονότα που συνέβησαν στην Σρεμπρένιτσα πριν από 20 χρόνια.

Πως όμως γίνεται να αμφισβητηθούν οι ομαδικές εκτελέσεις, οι εκατοντάδες προσωπικές μαρτυρίες και οι μαζικοί τάφοι με τα πτώματα, αυτό είναι κάτι που μόνο μισαλλόδοξοι πολιτικοί του ύφους του Ντόντικ μπορούν να το εξηγήσουν…

Κωνσταντίνος Τσάβαλος


ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ: 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024