Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Επιχείρηση» μεταφοράς 5,5 εκατομμυρίων Κινέζων στη Β.Ιρλανδία

«Επιχείρηση» μεταφοράς 5,5 εκατομμυρίων Κινέζων στη Β.Ιρλανδία

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά βρετανικά κυβερνητικά έγγραφα το αποδεικνύουν: το 1983 βρετανοί αξιωματούχοι συζητούσαν το απίθανο σχέδιο της μεταφοράς 5,5 εκατομμυρίων Κινέζων από το Χονγκ Κονγκ στην Ιρλανδία πριν από την επιστροφή της βρετανικής αποικίας στην Κίνα.

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά βρετανικά κυβερνητικά έγγραφα το αποδεικνύουν: το 1983 βρετανοί αξιωματούχοι συζητούσαν το απίθανο σχέδιο της μεταφοράς 5,5 εκατομμυρίων Κινέζων από το Χονγκ Κονγκ στην Ιρλανδία πριν από την επιστροφή της βρετανικής αποικίας στην Κίνα.

Η απίστευτη αυτή πρόταση περιλάμβανε τη μεταφορά ολόκληρου του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ στη Βόρειο Ιρλανδία και αποκαλύφθηκε από τη δημοσιοποίηση κυβερνητικών εγγράφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 1982, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ μετέβη στο Πεκίνο για να διαπραγματευτεί με την κινεζική κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον του Χονγκ Κονγκ.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, την πρόταση έκανε αρχικά ο Κρίστι Ντέιβις, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ. Ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία μιας πόλης-κράτους στο Μαγκίλιγκαν, ανάμεσα στο Κολερέιν και το Ντέρι, εκτιμώντας ότι ο πληθυσμός της βρετανικής αποικίας δεν θα είχε πολιτικό μέλλον εάν η περιοχή περνούσε στα χέρια της Κίνας.{{{ map }}}

Ο Τζορτζ Φέργκουσον, δημόσιος υπάλληλος στη Βόρειο Ιρλανδία, σκέφτηκε ότι η ιδέα ήταν καλή και ξεκίνησε μία ενθουσιώδη συζήτηση με το Φόρεϊν Όφις.

Το έγγραφο έχει συνταχθεί σε μία περίοδο πολιτικού αδιεξόδου και αντανακλά την αγανάκτηση των ανθρώπων κοντά στην εξουσία. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το έγγραφο αυτό έφτασε ποτέ στα χέρια υπουργών.

Ο Φέργκιουσον υποστήριζε ότι η μεταφορά των 5,5 εκατομμυρίων Κινέζων θα είχε προφανή πλεονεκτήματα. «Δεν έχουμε αποφασίσει εάν η άφιξη των 5,5 εκατομμυρίων Καντονέζων θα κάνει την κυβερνητική πολιτική (της αποκέντρωσης) περισσότερο ή λιγότερο εύκολη να εφαρμοστεί. Αριθμητικά, η αναγνώριση τριών ταυτοτήτων θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη» αναφέρει το έγγραφο, σημειώνοντας ότι η τρίτη ταυτότητα θα ήταν δύσκολο να μην αναγνωριστεί και ότι αυτό θα μείωνε το πρόβλημα με τις άλλες δύο ταυτότητες.

«Εάν οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ και των Φώκλαντς είναι ευρωπαίοι πολίτες, πώς θα μπορούσαν οι Βρυξέλλες να έχουν αντιρρήσεις για τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, ειδικά εάν αυτοί ζουν στην περιοχή του Μαγκίλιγκαν;» αναρωτιέται ο συντάκτης της έκθεσης.

Το έγγραφο αναφέρει ότι ήδη 50 οικογένειες από το Βιετνάμ βρίσκονται στη Βόρειο Ιρλανδία. «Έχει αναγνωριστεί ότι οι Κινέζοι δεν βρίσκουν το κλίμα της Βορείου Ιρλανδίας απαράδεκτο και μπορούν να τα πηγαίνουν αρκετά καλά με τους κατοίκους της περιοχής».

Η απάντηση αξιωματούχου από το υπουργείο Εξωτερικών ενέχει έναν τόνο ειρωνείας. «Έχετε εγείρει ορισμένα σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά. Η αρχική μου αντίδραση, πάντως, είναι ότι η πρόταση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε περίπτωση που 5,5 εκατομμύρια Κινέζοι μπορούν να αναγκάσουν τους αυτόχθονες να αναζητήσουν την πατρίδα τους αλλού. Φυσικά, θα γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες, προκειμένου οι Κινέζοι να διατηρήσουν τη βρετανική εθνικότητα» τονίζει.

Άλλος αξιωματούχος του υπουργείου είχε γράψει πάνω στην επιστολή: «Το μυαλό μου θα βρίσκεται σε σύγχυση για το υπόλοιπο της ημέρας».

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024