Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας μάς μεταφέρει στους Δίδυμους Πύργους

Πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας μάς μεταφέρει στους Δίδυμους Πύργους

Μέσω ενός προγράμματος εικονικής πραγματικότητας, το in.gr μεταφέρθηκε στην κορυφή ενός από τους Δίδυμους Πύργους τη δεκαετία του 1970 και κλήθηκε να περπατήσει σε τεντωμένο σκοινί. Η εμπειρία με το Project Morpheus -που φιλοδοξεί να γίνει το αντίπαλον δέος του Oculus Rift- είχε ως αφορμή την ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις The Walk που αφηγείται τον «περίπατο» του γάλλου καλλιτέχνη Φιλίπ Πετί σε τεντωμένο σκοινί στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Στέκομαι στην άκρη της ταράτσας ενός από τους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. Το αεράκι φυσάει τα μαλλιά μου. Ψηλά ουρανός συννεφιασμένος. Απέναντι ο άλλος Πύργος, στη μέση ένα σκοινί που πρέπει να διασχίσω.

Δεν είναι σκηνή από όνειρο, είναι μία εμπειρία εικονικής πραγματικότητας με αφορμή την ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις The Walk που θα προβληθεί το φθινόπωρο στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το σύστημα εικονικής πραγματικότητας Project Morpheus (Πρότζεκτ Μορφέας) της Sony Computer Entertainment αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση στο γνωστό Oculus Rift. Φορώντας τα ειδικά γυαλιά, ο χρήστης μεταφέρεται στον κόσμο που έχει χτίσει η εταιρεία.

Στην περίπτωση του «Can You Walk The Walk», το οποίο το in.gr δοκίμασε στο Κανκούν όπου διεξήχθη το 6ο Summer of Sony, ο χρήστης βλέπει μέσα από τα γυαλιά VR (Virtual Reality) το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου όπως πρέπει να ήταν το 1974, όταν ο ισορροπιστής Φιλίπ Πετί διέσχισε το σκοινί που συνέδεε τον έναν Πύργο με τον άλλο.

Ο «οδηγός» μου στην εμπειρία μού διαβάζει μία σειρά από κανόνες. Εάν έχω υψοφοβία μπορεί να αισθανθώ ζαλάδα, ναυτία ή ίλιγγο. Προσπαθώ να φανταστώ πώς θα είναι, αλλά τίποτα δεν με προετοιμάζει για αυτό που αντικρίζω τελικά.

Βρίσκομαι σε ένα δωμάτιο, αλλά όταν φοράω τα γυαλιά «μεταφέρομαι» ξαφνικά στην κορυφή του κτιρίου, περισσότερα από 395 μέτρα πάνω από το έδαφος, και πρέπει -όπως ο Φιλίπ Πετί- να ισορροπήσω σε τεντωμένο σκοινί. Το σώμα γνωρίζει ότι ακουμπά στο έδαφος, ότι τα ελάχιστα βήματα δεν είναι παρά βήματα στην ασφάλεια του δαπέδου, στο δωμάτιο όπου λαμβάνει χώρα η εμπειρία εικονικής πραγματικότητας.

Το μυαλό, όμως, πιστεύει μια διαφορετική ιστορία, καθώς ο χρήστης αισθάνεται πραγματικά ότι έχει μεταφερθεί στο ψηλότερο σημείο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Ένας ανεμιστήρας δημιουργεί την ψευδαίσθηση του αέρα και μια φωνή στα αυτιά σου σε καλεί να περπατήσεις στο σκοινί.

Η υψοφοβία μου πείθεται, τελικά, από την εικονική πραγματικότητα και δεν καταφέρνω να κάνω τα λίγα βήματα που χρειάζονται. Μαθαίνω αργότερα ότι πολλοί δεν τα κατάφεραν, ενώ άλλοι διασχίζουν το σκοινί κουνώντας τα χέρια και αναζητώντας μία αίσθηση ισορροπίας.

Στη συνέντευξη Τύπου για την ταινία Pixels, ο σκηνοθέτης Κρις Κολόμπους μίλησε για τη δική του εμπειρία με το Project Morpheus. «Το να είσαι στην κορυφή των Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου είναι μία από τις πιο φανταστικές κινηματογραφικές εμπειρίες. Δεν μπορούσα να διασχίσω το σκοινί και αυτό ήταν απλά φανταστικό».

Η εικονική πραγματικότητα έρχεται και έρχεται με ταχύτητα αστραπής. Όχι μόνο για χρήση σε βιντεοπαιχνίδια, αλλά σύντομα ίσως και για άλλες χρήσεις. Θα μπορούσε να επηρεάσει στο μέλλον ακόμα και τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά; Γιατί όχι;

Όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, το Project Morpheus διαθέτει οθόνη OLED αντί για LCD, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πιο φωτεινά χρώματα (αν και η εικόνα που είδα μπροστά μου όταν το δοκίμασα ήταν ακόμα σκοτεινή σε σχέση με την πραγματικότητα).

Παράλληλα, η συσκευή είναι σε θέση να προβάλλει γραφικά στα 120 frames per second (fps) και η οθόνη της συσκευής είναι 5,7 ίντσες.

H Sony σχεδιάζει να διαθέσει στην αγορά το σύστημα Morpheus στο πρώτο μισό του 2016.
Αυτή την εβδομάδα, το Can You Walk The Walk βρίσκεται στο CineEurope της Βαρκελώνης.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Χωρίς Παπανικολάου στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός – Διαθέσιμος ο Γουόκαπ

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Βαρκελώνη για τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς με την Μπαρτσελόνα, χωρίς τον αρχηγό του Κώστα Παπανικολάου – Κανονικά στην αποστολή ο Τόμας Γουόκαπ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024