Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μάνος Βεληβασάκης: Το σημαντικότερο στα επιτραπέζια είναι οι φιλίες που αποκτάς

Μάνος Βεληβασάκης: Το σημαντικότερο στα επιτραπέζια είναι οι φιλίες που αποκτάς

Ξεκίνησε παίζοντας σκάκι από πέντε ετών και στη συνέχεια «κόλλησε» με τα επιτραπέζια. Τώρα, έχει στις βιβλιοθήκες του περισσότερα από 200 παιχνίδια και τον άτυπο τίτλο του «προέδρου» της ελληνικής κοινότητας.

Ξεκίνησε παίζοντας σκάκι από πέντε ετών και στη συνέχεια «κόλλησε» με τα επιτραπέζια. Τώρα, έχει στις βιβλιοθήκες του περισσότερα από 200 παιχνίδια και τον άτυπο τίτλο του «προέδρου» της ελληνικής κοινότητας Greek Guild.

Ο Μάνος Βεληβασάκης, γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1981 και σχεδιαστής σε μια εταιρεία μεταλλικών κατασκευών ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε τους Έλληνες παίκτες επιτραπεζίων. Δημιούργησε το Greek Guild, την ελληνική κοινότητα στο Boardgamegeek (BGG), το μεγαλύτερο site για επιτραπέζια, ενώ λίγο αργότερα μέσω αυτής υλοποίησε την ιδέα για τον πρώτο διαγωνισμό σχεδιασμού επιτραπέζιων. O «πρόεδρος» συστήνεται στο in.gr και μας μιλάει για τα επιτραπέζια παιχνίδια.

Ποιο ήταν το πρώτο σου επιτραπέζιο;
Το πρώτο μου παιχνίδι ήταν το σκάκι που μου έμαθε ο πατέρας μου σε ηλικία πέντε ετών. Στην συνέχεια ακολούθησαν πολλά επιτραπέζια όπως η Monopoly και τα κλασικά επιτραπέζια της εταιρείας MB, όπως το Ghost Castle, τα Μυστήρια στο Πεκίνο και άλλα.

Πως μεταπήδησες από τα κλασικά επιτραπέζια στα πιο εξελιγμένα;
Όταν ήμουν φοιτητής παίζαμε με την παρέα μου το παιχνίδι με συλλεκτικές κάρτες Magic the Gathering. Στη συνέχεια σκεφτήκαμε να αγοράσουμε και κάποιο επιτραπέζιο, όπως λόγου χάρη τη Monopoly γιατί μόνο αυτά ξέραμε, όμως τα βαρεθήκαμε γρήγορα. Τότε έτυχε να δω τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, από τα πρώτα επιτραπέζια που είχε μεταφράσει η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας παιχνιδιών Κάισσα. Βάλαμε 5-6 άτομα λεφτά και το πήραμε όλοι μαζί. Τότε ανακάλυψα ότι κάτι υπάρχει πέρα από τα κλασικά. Μετά πήρα τους Άποικους του Κατάν, που είναι από τα παιχνίδια που έφεραν την άνθιση των επιτραπέζιων.

Τι είναι το Greek Guild και πως αποφάσισες τη δημιουργία του;
To Greek Guild είναι ένα forum μέσα σε ένα μεγαλύτερο site, το BoardGameGeek που είναι και η μεγαλύτερη ιστοσελίδα για επιτραπέζια παιχνίδια.

Κάποια στιγμή το 2007, το BoardGameGeek έδωσε την δυνατότητα στους χρήστες του να φτιάξουν ομάδες (guilds) ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται. Έτσι σκέφτηκα να ξεκινήσω το ελληνικό guild με σκοπό να γνωρίσω άτομα για να παίξω επιτραπέζια, μιας και τότε ήταν δύσκολο να βρεις.

Την ίδια ιδέα είχε και ένας άλλος φίλος, ο Πάνος Ζηνοβιάδης από την Θεσσαλονίκη, οπότε ήρθαμε σε συνεννόηση να ενώσουμε τις προσπάθειές μας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το Greek Guild.
Στην συνέχεια, έχοντας την δυνατότητα να δω ποιοι επισκέφθηκαν πρόσφατα το BoardGameGeek, έστειλα σε όλους ενημέρωση ότι ξεκίνησε ελληνική ομάδα με σκοπό να βρεθούμε και να παίξουμε. Θυμάμαι στην πρώτη συνάντηση ήμασταν 15 άτομα και λίγο αργότερα ερχόντουσαν στις συναντήσεις 50 και 60 άτομα.
Δεν περίμενα την εξέλιξή του. Τότε ήμουν απλά ευχαριστημένος να γνωρίσω άτομα, μετά αυτό γιγαντώθηκε!

Μετά το Greek Guild δημιουργήθηκε και ο Διαγωνισμός σχεδιασμού επιτραπέζιων. Πώς προέκυψε;
Μετά τη δημιουργία του Greek Guild το 2008 προς 2009 μέσα στις συζητήσεις που κάναμε στο forum ειπώθηκε κάτι σχετικό με τον σχεδιασμό επιτραπέζιου. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να κάνουμε έναν διαγωνισμό. Ήταν πολύ γρήγορο και μαζεύτηκαν κάπου 6 συμμετοχές.
Συνεννοηθήκαμε μέσου του guild με τα υπόλοιπα παιδιά και αποφασίσαμε να μαζευτούμε στη καφετέρια Playce στην περιοχή του Ζωγράφου. Και έτσι απλά.. παίξαμε επιτόπου όλα τα παιχνίδια που ήταν και λίγα και ψηφίσαμε. Πρώτο βγήκε το Souvlaki wars του Βαγγέλη Μπαγιαρτάκη.

Πλέον ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο και οι συμμετοχές είναι πολλές. ‘Ηδη από την δεύτερη χρονιά οι εργασίες για την διοργάνωση ήταν πολλαπλάσιες. Ο διαγωνισμός αναπτύχθηκε και κρατήθηκε ζωντανός και χάρη στους συνδιοργανωτές μου, τον Τάσο Γρηγοριάδη, τον Κωνσταντίνο Κοκκίνη και τον Μανώλη Τραχιώτη. Το σημαντικό είναι ότι ο διαγωνισμός γίνεται για να δίνει κίνητρο να φτιάχνονται παιχνίδια ώστε να μπουν και οι ελληνικές δημιουργίες στην παγκόσμια αγορά.

Αφού πήγε καλά ο πρώτος διαγωνισμός και είδαμε ότι εκδόθηκε το παιχνίδι σκοπός μας ήταν οι έλληνες σχεδιαστές να κυνηγήσουνε και να πιστέψουν στο παιχνίδι τους, για να βγει προς τα έξω.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου και ποίο το χειρότερo επιτραπέζιο που έχεις παίξει;
Αγαπημένο μου επιτραπέζιο είναι το Twilight Imperium της Fantasy Flight Games. Eίναι επιστημονικής φαντασίας με φυλές που προσπαθούν να κατακτήσουν τον γαλαξία.. Kαι χειρότερο, καθότι δεν το θεωρώ επιτραπέζιο, είναι οι κλώνοι του παιχνιδιού «Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο».

Τι είδους επιτραπέζια σ αρέσουν;
Απ’όλα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία.

Τι σε ευχαριστεί σε ένα επιτραπέζιο;
Οι μηχανισμοί του παιχνιδιού. Δεν θεωρώ επιτραπέζια αυτά που βασίζονται στην συνομιλία όπως το taboo. Θέλω να υπάρχει ταμπλό ή κάρτες με κάποια κίνηση στο τραπέζι.. Το σημαντικότερο, είναι ότι έχω γνωρίσει και έχω κάνει πολλούς καλούς φίλους μέσα από το χόμπι. Το καλύτερο είναι οι φιλίες που απέκτησα. Γενικά το να παίζεις παιχνίδια σε βοηθάει να αναπτύξεις δεξιότητες και επηρεάζει και τον τρόπο σκέψης.

Έχεις επισκεφτεί αρκετές φορές την Διεθνή Έκθεση Επιτραπέζιου στο Essen της Γερμανίας, πως ήταν η εμπειρία;
Έχω πάει συνολικά 4 φορές, Έχει εκατοντάδες εταιρείες από όλο τον κόσμο με κάθε εταιρεία να έχει χώρο για να παίξεις, και να δοκιμάσεις το παιχνίδι της και αν θες να το αγοράσεις.
Πρώτη φορά πήγα το 2008. Τότε είχαμε οργανώσει μέσω του guild εκδρομή, πιο πολύ με φίλους μου. Τη δεύτερη χρονιά πήγαμε πιο οργανωμένοι με μπλούζες με το λογότυπο του BGG που φιλοξενεί το guild αλλά και του Greek Guild κ.α και είχαμε συναντήσει και τους ιδιοκτήτες του Boardgamegeek.

Πιστεύεις ότι θα συμβεί κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα; Πως βλέπεις την εξέλιξη του επιτραπέζιου στη χώρα μας;
Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Το μόνο φρένο που βλέπω, είναι ότι κάποιο παίκτες κολλάνε σε ένα παιχνίδι, όπως με το tichu και δεν πάνε παρακάτω..

Η Ελλάδα όμως δεν πρόκειται να φτάσει στο ίδιο επίπεδο γιατί δεν είναι στην νοοτροπία του έλληνα. Έχει μάθει άλλο τρόπο διασκέδασης και πολύς κόσμος βαριέται να κάτσει και να σκεφτεί να παίξει, θέλει κάτι πιο ανάλαφρο. Δεν νομίζω να γίνει ποτέ στην Ελλάδα αντίστοιχη έκθεση. Στις βόρειες χώρες κλείνονται μέσα λόγω καιρού. Εδώ είναι διαφορετικός ο τρόπος ζωής, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο.

Πόσα επιτραπέζια έχεις σπίτι σου;
Κάτι παραπάνω από 200. Κάνω μετρημένες αγορές και συνήθως πουλάω η ανταλλάσσω για να ανανεώνεται η συλλογή μου. Αν είσαι στο χόμπι θες πάντα κάτι καινούργιο, «τα θες όλα» αλλά περιορίζεσαι.

Μαντώ Σιώμου

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024