Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «ξεχασμένο» οδοιπορικό της Αγκάθα Κρίστι στη Συρία και το Ιράκ

Το «ξεχασμένο» οδοιπορικό της Αγκάθα Κρίστι στη Συρία και το Ιράκ

Περισσότερο γνωστή για τα αστυνομικά της μυθιστορήματα, η διάσημη συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι είχε γράψει ένα βιβλίο που σήμερα βλέπει ξανά το φως της δημοσιότητας. Το «Come, Tell Me How You Live» αποτελεί ένα οδοιπορικό της Κρίστι στους αρχαιολογικούς χώρους της Συρίας που περιλαμβάνει δεκάδες «ξεχασμένες» φωτογραφίες.

Περισσότερο γνωστή για τα αστυνομικά της μυθιστορήματα, η διάσημη συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι είχε γράψει ένα βιβλίο που σήμερα βλέπει ξανά το φως της δημοσιότητας.

Το «Come, Tell Me How You Live» αποτελεί ένα οδοιπορικό της Κρίστι στους αρχαιολογικούς χώρους της Συρίας που περιλαμβάνει δεκάδες «ξεχασμένες» φωτογραφίες.

Η Αγκάθα Κρίστι βρέθηκε στη Συρία και το Ιράκ μαζί με τον αρχαιολόγο σύζυγό της, Μαξ Μάλογουαν.

Το βιβλίο της, το οποίο πρόκειται να εκδοθεί ξανά τον Αύγουστο, περιλαμβάνει περίπου 40 φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες έχει τραβήξει η ίδια η συγγραφέας.

Η ίδια η συγγραφέας έχει χαρακτηρίσει τα ταξίδια της ως«ελικοειδές χρονικό». Η Αγκάθα Κρίστι ταξίδεψε στο Ιράκ και τη Συρία τη δεκαετία του 1930. Συμμετείχε ενεργά στις ανασκαφές: ζούσε σε σκηνές, κατέγραφε και καθάριζε τα ευρήματα, τα φωτογράφιζε.

Ανάμεσα στα μέρη που επισκέφθηκε είναι η αρχαία Νιμρούντ -η οποία καταστράφηκε από τους τζιχαντιστές τον Μάρτιο-, ο τάφος του Σεΐχη Αντι ιμπν Μουσαφίρ και η Παλμύρα, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

«Μετά από επτά ώρες ζέστης και μονοτονίας και ενός μοναχικού κόσμου, (βλέπουμε την) Παλμύρα! Αυτή νομίζω είναι η γοητεία της Παλμύρα: η λεπτεπίλεπτη κρεμώδης ομορφιά της που υψώνεται φανταστικά στο μέσον της καυτής άμμου» γράφει.

«Είναι υπέροχη, φανταστική, αδιανόητη με όλη τη θεατρική απιθανότητα ενός ονείρου. Αυλές και ναοί και ερειπωμένοι κίονες. Δεν μπόρεσα ποτέ να αποφασίσω τι πραγματικά πιστεύω για την Παλμύρα. Έχει πάντα εκείνη την ονειρική ποιότητα αυτής της πρώτης θέασης. […] Δεν είναι -δεν μπορεί να είναι- πραγματική» γράφει η Αγκάθα Κρίστι.

Για τον τάφο του Σεΐχη Αντί, τον οποίο ο Guardian, χαρακτήρισε ως «κόλαση επί γης» έγραψε: «Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει στον πλανήτη ένα μέρος πιο όμορφο ή πιο ειρηνικό».

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1946 και η ίδια η συγγραφέας δήλωσε ότι αποτελεί απάντηση στις ερωτήσεις που της κάνουν συχνά για το πώς ήταν η ζωή της στο Ιράκ και τη Συρία.

Το βιβλίο δεν έχει επανεκδοθεί εδώ και 20 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος τον Σεπτέμβριο συμπληρώνονται 125 χρόνια από την γέννηση της Αγκάθα Κρίστι.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024