Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άδα και Μανουέλα, τα δύο πρόσωπα της νικηφόρας Αριστεράς στην Ισπανία

Άδα και Μανουέλα, τα δύο πρόσωπα της νικηφόρας Αριστεράς στην Ισπανία

Οι «Αγανακτισμένοι» της Ισπανίας μετακινούνται πλέον από τους δρόμους και τις πλατείες στα δημαρχεία. Η Άδα Κολάου, η ηλικίας 41 ετών ακτιβίστρια που διακρίθηκε στον αγώνα κατά των εξώσεων, νίκησε στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη. Η δεύτερη γυναίκα που ξεχώρισε στις εκλογές είναι η Μανουέλα Καρμένα, που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, υποστηρίχθηκε όμως από τους Podemos για τη δημαρχία της Μαδρίτης.

Οι «Αγανακτισμένοι» της Ισπανίας μετακινούνται πλέον από τους δρόμους και τις πλατείες στα δημαρχεία.

Η Άδα Κολάου, η ηλικίας 41 ετών ακτιβίστρια που διακρίθηκε στον αγώνα κατά των εξώσεων, νίκησε στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη. «Ήταν μία νίκη του Δαβίδ επί του Γολιάθ» δήλωσε. Τώρα θα πρέπει να συγκροτήσει μία συμμαχία ώστε να εξουδετερώσει τα κόμματα που θα ενωθούν για να εμποδίσουν την εκλογή της.

Η Κολάου είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν τις εκλογές ότι θέλει να κάνει τη Βαρκελώνη πρωτοπόρο της δημοκρατικής αλλαγής στην Ισπανία και τη νότια Ευρώπη. Τα πρώτα μέτρα που θα λάβει όταν αναλάβει τη δημαρχία θα έχουν στόχο την προστασία των φτωχών οικογενειών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι αρχές έκαναν πέρυσι 95 κατασχέσεις σπιτιών την ημέρα, καθώς οι ένοικοί τους δεν μπορούσαν να πληρώσουν το στεγαστικό δάνειο.

Η Κολάου θέλει να μετατραπούν τα άδεια σπίτια σε κοινωνικούς ξενώνες, να θεσπιστεί κατώτατος μηνιαίος μισθός των 600 ευρώ και να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού, του φυσικού αερίου και του νερού.

Γεννημένη στη Βαρκελώνη, η Κολάου σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Θυμάτων των Υποθηκών και έγινε γνωστή όταν αποκάλεσε «εγκληματία» έναν εκπρόσωπο των τραπεζών.

Το επεισόδιο εκείνο είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ η Κολάου εκπροσωπούσε την Ένωση σε μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την κρίση της στέγης. «Θα προτιμούσα να του έχω πετάξει ένα παπούτσι, αλλά δεν το έκανα γιατί είχα να πω μερικά σημαντικά πράγματα στο Κοινοβούλιο», είπε για εκείνο το επεισόδιο.

Η Κολάου, που ζει σε ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα με τον σύντροφό της και τον τετράχρονο γιο τους, έχει γράψει δύο βιβλία. Το ένα έχει τίτλο Υποθηκευμένες Ζωές και το άλλο Ναι, Μπορείς! Το χρονικό μιας μικρής μεγάλης νίκης.

Όπως αναφέρουν η Liberation και ο Guardian, η δεύτερη γυναίκα που ξεχώρισε στις εκλογές είναι η Μανουέλα Καρμένα, που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, υποστηρίχθηκε όμως από τους Podemos για τη δημαρχία της Μαδρίτης και όλα δείχνουν ότι θα εκτοπίσει τη Δεξιά από την ισπανική πρωτεύουσα ύστερα από 24 χρόνια κυριαρχίας.

Πρώην μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η ηλικίας 71 ετών Καρμένα ανήκει στους λεγόμενους «yayo flauta», στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας δηλαδή που έλαβαν ενεργό μέρος στα κινήματα διαμαρτυρίας εναντίον των περικοπών στην υγεία και την παιδεία.

Το κυριότερο προσόν της είναι ένα άμεμπτο βιογραφικό σημείωμα.

Αντίθετα με την αντίπαλό της, την Εσπεράνθα Αγκίρε που έχει αναμιχθεί σε διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, εκείνη είναι «καθαρή». Στα 33 της, ασκούσε τη δικηγορία σε ένα γραφείο όπου πέντε συνάδελφοί της δολοφονήθηκαν από την άκρα Δεξιά. Στα 45 της, ξεκινούσε μια εκστρατεία για να αποκτήσουν οι κρατούμενοι ψυχολόγους.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, μεγάλο όνομα πια μεταξύ των δικαστών στη Μαδρίτη, έκανε αγώνα εναντίον των προμηθειών στους δικαστικούς κύκλους. Στα 52 της, ως εκπρόσωπος του Δικαστικού Συμβουλίου, παρέδιδε το αυτοκίνητό της, ζητούσε να μειωθεί ο μισθός της και κυκλοφορούσε με μοτοσυκλέτα ή με μέσα μαζικής μεταφοράς. Η κυριότερη ασχολία της σήμερα είναι να πωλεί από το κατάστημά της ρούχα που κατασκευάζουν οι φυλακισμένοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024