Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Πού βρίσκεται η Ελλάδα στο χάρτη των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων

Ο βαθμός αποδοχής των ομοφυλοφίλων και των διεμφυλικών στην Γηραιά ήπειρο διαφέρει από χώρα σε χώρα, αποκαλύπτει τη χαώδη διαφορά στις κοινωνικές αντιλήψεις, και την παραβίσει στοιχειωδών δικαιωμάτων. Η Ελλάδα, δεν περνά τη βάση. Βρίσκεται περίπου στα μέσα της σχετικής λίστας, στην 21η θέση, με ποσοστό μόλις 39%, κάτω από την Αλβανία και την Ιρλανδία και σε λίγο καλύτερη θέση από τη Γεωργία.

Με αφορμή το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας για τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών που διεξάγεται σήμερα, το περιοδικό Economist δημοσίευσε έναν χάρτη με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και των διεμφυλικών στις χώρες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, δεν περνά τη βάση. Βρίσκεται περίπου στα μέσα της σχετικής λίστας, στην 21η θέση, με ποσοστό μόλις 39%, κάτω από την Αλβανία και την Ιρλανδία και σε λίγο καλύτερη θέση από τη Γεωργία.

Η Διεθνής Ένωση για Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Διεμφυλικά άτομα, γνωστή ως ILGA, σε εκτενή της μελέτη ερεύνησε τα δικαιώματα της γκέι κοινότητας σε 49 ευρωπαϊκές χώρες και στη συνεχεία αποκάλυψε τον βαθμό αποδοχής της ομοφυλοφιλικής κοινότητας στα κράτη αυτά.

Όπως αποκαλύπτει ο χάρτης, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Μάλτα, η Σουηδία και η Κροατία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο βαθμό αποδοχής δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Ευρώπη. Στον αντίποδα, οι χώρες με τη μικρότερη αποδοχή στα δικαιώματα των γκέι είναι η Ουκρανία, η Αρμενία, η Ρωσία και τελευταίο το Αζερμπαϊτζάν.

Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου της σχετικής λίστας (21η θέση) σχετικά χαμηλά στη λίστα με ποσοστό 39%. Από πάνω της βρίσκεται η Ιρλανδία κι από κάτω της η Γεωργία.

Το παράδοξο, σύμφωνα με την μελέτη, είναι πως υψηλά στη λίστα βρίσκονται η Ισπανία και η Πορτογαλία, που θεωρούνται αυστηρά καθολικές χώρες με συντηρητικές αντιλήψεις σε τέτοια ζητήματα.

Ιδού η αναλυτική λίστα παρακάτω:

Σήμερα, δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν νομικά το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου: το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλες δώδεκα αναγνωρίζουν μια μορφή πολιτικής ένωσης ή συμβίωσης. Αρκετές είναι όμως οι ευρωπαϊκές χώρες, όπου αυτό τον καιρό το θέμα επανεξετάζεται και αναμένονται αλλαγές. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών. Θεωρητικά, ο νόμος δεν απαγορεύει το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Την Παρασκευή έγινε δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για την αναγνώριση ή μη των γάμων ομόφυλων ζευγαριών.Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το Σάββατο. Με βάση τα στοιχεία τριών δημοσκοπήσεων, τα ποσοστά του «ναι» κινούνται μεταξύ 53%-69%. Εάν η πρόταση εγκριθεί, τότε η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα νομοθετήσει το γάμο ομοφυλοφίλων με δημοψήφισμα.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024