Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελιάν: Τι απέγινε το πιτσιρίκι της Κούβας που κάποτε αναστάτωσε τις ΗΠΑ;

Ελιάν: Τι απέγινε το πιτσιρίκι της Κούβας που κάποτε αναστάτωσε τις ΗΠΑ;

Ο κουβανός Ελιάν Γκονσάλες δεν ήταν ούτε 6 χρονών όταν -το 1999- βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολύμηνης οικογενειακής, αλλά και βαθύτατα πολιτικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας. Σήμερα, είναι 22 χρονών και «υπόδειγμα κουβανού πολίτη». Δεν ξεχνά όμως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ελιάν Γκονσάλες δεν ήταν ούτε 6 χρονών όταν βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολύμηνης οικογενειακής, αλλά και βαθύτατα πολιτικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας.

Ήταν το Νοέμβριο του 1999 όταν η μητέρα του τον έβαλε σε μία βάρκα με σκοπό να εγκαταλείψουν την Κούβα και να φτάσουν στην Φλόριντα, εκεί όπου υπήρχαν συγγενείς. Η βάρκα με τα 15 άτομα αναποδογύρισε και ο 6χρονος Ελιάν ήταν ο μόνος που επέζησε.

Oι συγγενείς του μικρού ήθελαν να τον κρατήσουν στην Φλόριντα, ενώ ο πατέρας του απαιτούσε από την αμερικανική κυβέρνηση να τον επιστρέψει στην Κούβα.

Καθημερινές ήταν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αβάνα με αίτημα την απελευθέρωση του Ελιάν.

Η υπόθεση εξελίχθηκε σε πολιτική κόντρα ανάμεσα στον Φιντέλ Κάστρο και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Τελικά μετά από πολύμηνη δικαστική διαμάχη, οι ΗΠΑ δικαίωσαν τον πατέρα του Ελιάν και συμφώνησαν στον επαναπατρισμό του.

Ακόμα και η υλοποίηση της δικαστικής απόφασης ήταν περιπετειώδης: πάνοπλοι άνδρες του FBI εισέβαλαν στο διαμέρισμα που ζούσε ο Ελιάν και τον απομάκρυναν.

Χαρακτηριστική ήταν η φωτογραφία με τον πάνοπλο αστυνομικό να έρχεται αντιμέτωπος με τον θείο του Ελιάν, ο οποίος σχεδόν μέσα σε μία ντουλάπα, κρατούσε τον μικρό στην αγκαλιά του, για να μην του τον πάρουν.

Λένε ότι η κουβανική κοινότητα της Φλόριντα δεν συγχώρεσε ποτέ στους Δημοκρατικούς ότι έδωσαν το παιδί στον Φιντέλ Κάστρο. Κατά «σύμπτωση», η Φλόριντα ήταν και η Πολιτεία, όπου λίγους μήνες αργότερα θα κρινόταν (με περιπετειώδη τρόπο) η ήττα του Αλ Γκορ και η εκλογή του Τζορτζ Ο. Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Ελιάν μεγάλωσε, πήγε στην Στρατιωτική Ακαδημία, έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και σήμερα σπουδάζει Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Ματάνσας. Σχεδόν στα 22 του, ετοιμάζεται να φτιάξει τη δική του οικογένεια.

Για την Αβάνα ο μικρός έγινε κάτι σαν υπόδειγμα πολίτη. Το 2009, στην επέτειο των 10 χρόνων από εκείνη την ιστορία, βρέθηκε στο πλάι του Ραούλ Κάστρο.

Πριν από λίγες μέρες ο Ελιάν μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο ABC News. Oι εποχές άλλαξαν, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα και ο Ελιάν το συμμερίζεται.

«Αν υπάρχει μία χώρα που θα ήθελα να επισκεφθώ, θα ήταν οι ΗΠΑ» δήλωσε, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν νιώθει πικρία για τους συγγενείς του στην Φλόριντα και τον τρόπο που αντιμετώπισαν τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Ούτε έχει μετανιώσει που μεγάλωσε στην Κούβα. Θα ήθελε πάντως, να ευχαριστήσει από κοντά τους Αμερικανούς, να δει έναν αγώνα μπέιζμπολ και να επισκεφθεί τα διάσημα μουσεία της Ουάσινγκτον.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024