Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η 39χρονη υπουργός με την οποία ο Νετανιάχου δεν λέει ούτε καλημέρα

Η 39χρονη υπουργός με την οποία ο Νετανιάχου δεν λέει ούτε καλημέρα

O Νετανιάχου κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση στο Ισραήλ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χάρη στις 8 έδρες ενός θρησκευτικού κόμματος. Τόσο πολύ  χρειαζόταν αυτές τις έδρες, που έκανε δεκτό το αίτημα του κόμματος να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης η 39χρονη Αγιελέτ Σακέντ. Ο Νετανιάχου την ξέρει από παλιά. Μόνο που τώρα δεν λένε ούτε καλημέρα.

O Νετανιάχου κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση στο Ισραήλ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χάρη στις 8 έδρες ενός θρησκευτικού κόμματος. Τόσο πολύ χρειαζόταν αυτές τις έδρες, που έκανε δεκτό το αίτημα του κόμματος να γίνει υπουργός Δικαιοσύνης η 39χρονη Αγιελέτ Σακέντ. Ο Νετανιάχου την ξέρει από παλιά. Μόνο που τώρα δεν λένε ούτε καλημέρα.

Η Σακέντ σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και πληροφορική στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και σε νεαρή ηλικία βρέθηκε να εργάζεται στο γραφείο του νυν πρωθυπουργού. Δεν άντεξε περισσότερο από δύο χρόνια, γιατί όπως είπε, ο Νετανιάχου ήταν ένας άνθρωπος πολύ δύσκολος για να δουλέψεις μαζί του.

Την ίδια άποψη είχε και ο Ναφτάλι Μπένετ, ο αρχηγός του κόμματος από το οποίο προέρχεται η 39χρονη που τώρα έγινε κυβερνητικός εταίρος.

Τόσο τεταμένες είναι οι σχέσεις τους που ο πρωθυπουργός ούτε καν την χαιρέτισε κατά την παρουσίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όχι ότι και εκείνη έχει καλύτερη άποψη για τον ίδιο και το κόμμα του…

Η νέα υπουργός δεν περνά απαρατήρητη και λόγω της εμφάνισής της, σε βαθμό που περισσεύουν τα σεξιστικά σχόλια εις βάρος της.

Δεν ήταν όμως αυτός ο λόγος που βρέθηκε πρόσφατα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά μια ανάρτηση που έκανε στο Facebook. Η Σακέντ ανέβασε απόσπασμα από αδημοσίευτο κείμενο δημοσιογράφου, ο οποίος μιλά με πολύ σκληρά και υποτιμητικά λόγια για τους παλαιστίνιους και τις οικογενειές τους. Το κείμενο έγινε viral, μεταφράστηκε στα αγγλικά και προκάλεσε σάλο. Εκείνη βέβαια δεν πτοήθηκε. Έγραψε άρθρο στην Jerusalem Post με τις δικές της απόψεις για το θέμα. Μάλλον έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά, με αποτέλεσμα να έρθουν και οι απειλές για τη ζωή της.

Ένας δημοσιογράφος των Times of Israel, ο οποίος ανησυχεί για το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε, τής αναγνωρίζει ότι είναι έξυπνη και μαθαίνει γρήγορα. Μπορεί να έχει μόνο δύο χρόνια κοινοβουλευτικής εμπειρίας, αλλά εργάζεται σκληρά και είναι σε θέση να μάθει ένα θέμα καλύτερα και από βουλευτές με πολυετή εμπειρία. Ως εκεί όμως.

Η Σακέντ είναι ξεκάθαρη: απορρίπτει τη λύση των δύο Κρατών, ζητά να μπει τέλος στο δικαίωμα του προέδρου να χορηγεί χάρη σε καταδικασμένους για υποθέσεις τρομοκρατίας, υπερασπίζεται τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, ζητά την απέλαση όλων των αφρικανών μεταναστών και -το κυριότερο- επιθυμεί να «κουρέψει» τις αρμοδιότητες και την ισχύ των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο Νάχμαν Σάι από το Εργατικό Κόμμα, που τώρα αποτελεί τμήμα της κεντροαριστερής συμμαχίας που έχασε τις εκλογές, έκανε τον εξής παραλληλισμό για το υπουργείο που της ανατέθηκε: «Είναι σαν να έβαλαν έναν πυρομανή να ηγηθεί του Πυροσβεστικού Σώματος».

Από το χορό δεν θα μπορούσε να λείψει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την χαρακτήρισε «μεταμφιεσμένο Χίτλερ». Αλλά και ένας πρώην υπουργός του Ισραήλ ο Γιόσεφ Παρίτσκι, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Είναι πολύ όμορφη. Σαν τις γυναίκες του Γ’ Ράιχ.»

Ο Γιακόβ Ράμπκιν, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, ο οποίος βρέθηκε στο Ισραήλ για τις εκλογές, μετέφερε στη National Post του Καναδά μια πιο ορθολογική εξήγηση για όλα αυτά: «Ο διορισμός της Σακέντ αντανακλά τη γενική διάθεση των ισραηλινών, είτε μας αρέσει είτε όχι. Είναι εναντίον των Παλαιστινίων, ο λόγος της είναι ιδιαίτερα επιθετικός, αλλά με όλα αυτά αντανακλά τη κοινή γνώμη».

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024