Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δέκα διάσημες προσωπικότητες αρμενικής καταγωγής

Δέκα διάσημες προσωπικότητες αρμενικής καταγωγής

Από τη Σερ μέχρι τον Σαρλ Αζναβούρ κι από τον Αλεν Προστ μεχρι τον Αντρε Αγκάσι, αύτες είναι δέκα προσωπικότητες της αρμενικής διασποράς που αυτές τις ημέρες θα τιμήσουν τη μνήμη της 100ης επετείου της Γενοκτονίας.

Από τη Σερ μέχρι τον Σαρλ Αζναβούρ κι από τον Αλεν Προστ μεχρι τον Αντρε Αγκάσι, αύτες είναι δέκα προσωπικότητες της αρμενικής διασποράς που αυτές τις ημέρες θα τιμήσουν τη μνήμη της 100ης επετείου της Γενοκτονίας.

Σερ
Η 68χρονη Σερ γεννήθηκε ως Σέριλιν Σαρκισιάν κι όπως έχει παραδεχτεί κι η ίδια, μέχρι τα πενήντα της χρόνια δεν ένιωθε κάποια ιδιαίτερη σύνδεση με την καταγωγή της. Αυτό όμως άλλαξε το 1993, όταν και ταξίδεψε για πρώτη φορά στην χώρα καταγωγής της για μια ανθρωπιστική αποστολή. Έκτοτε είναι περήφανη για τις αρμένικες ρίζες της και μάλιστα τις προάλλες μοιράστηκε στο λογαριασμό της στο Twitter μια ιστορία που της είχε πει η γιαγιά της σχετικά με την Γενοκτονία.

Οι αδελφές Καρντάσιαν
Οι τρεις uber-σελέμπριτι κόρες του εκλιπόντος δικηγόρου Ρόμπερτ Καρντάσιαν (συνηγόρου υπεράσπισης του Οου Τζέι Σίμπσον) είναι περήφανες για την καταγωγή τους και μάλιστα ταξίδεψαν πριν μερικές εβδομάδες όλες μαζί για πρώτη φορά στην Αρμενία και συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της χώρας, Χοβίκ Αμπραχαμιάν.

Αντρέ Αγκάσι
Ο 44χρονος παλαίμαχος τενίστας γεννήθηκε στις ΗΠΑ από αμερικανίδα μητέρα και Αρμένιο πατέρα. Το κανονικό του επώνυμο είναι Αγκασιάν, αλλά το άλλαξε ένας από τους παππούδες του προκειμένου να αποφύγει διώξεις κατά το δεύτερο μίσο του 20ου αιώνα.



Σαρλ Αζναβούρ

Γεννημένος στη Γαλλία με το όνομα Σαχνού Βαρινάγκ Αζναβουριάν, ο «Φρανκ Σινάτρα της Γαλλίας» προέρχεται από δυο Αρμένιους γονείς –μάλιστα η μητέρα του είναι επιζούσα της Γενοκτονίας του 1915. Κόντυνε το επώνυμο του σε Αζναβούρ προκειμένου να ακούγεται πιο «γαλλοπρεπές».

Σεργκέι Λαβρόφ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έχει αρμένικες ρίζες από την πλευρά του πατέρα του. Η μητέρα του είναι Ρωσίδα, αλλά ο ίδιος έχει δηλώσει πως «τρέχει μπόλικο αρμένικο αίμα στις φλέβες μου».

Αλέν Προστ
Ο τετράκις πρωταθλητής της Formula 1 είναι μεν Γάλλος, όμως οι παππούδες του είναι επιζώντες της Γενοκτονίας του 1915, ενώ η μητέρα του λέγεται Μαρί Καρατσιάν.

Οι System of a Down
Ο Σερτζ Τανκιάν, ο Νταρόν Μαλακιάν, ο Τζον Ντολμαγιάν και ο Σάβο Οντατζιάν δεν είναι μόνο ένα από τα καλύτερα ροκ συγκροτήματα της νέας χιλιετίας: είναι και οι τέσσερις τους περήφανοι Αμερικανοί αρμένικης καταγωγής που δεν διστάζουν να διαλαλούν την καταγωγή τους όπου σταθούν κι όπου βρεθούν. Στις 23 Απριλίου το συγκρότημα θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Ερεβάν, σε μια δωρεάν συναυλία, προκειμένου να τιμήσει τα εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Αντι Σέρκις
Ο διάσημος/άσημος ηθοποιός που βρίσκεται πίσω από το Γκόλουμ στις ταινίες του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών», είναι Βρετανός με αρμένικη καταγωγή, καθώς ο πατέρας του ονομαζόταν Σαρκισιάν. Το «Σέρκις» είναι σύντμηση του αρμένικου επώνυμου.



Τα αδέλφια Χιούζ

Οι σκηνοθέτες των ταινιών «Από την Κόλαση» και «Το Βιβλίο του Ιλάι» γεννήθηκαν στο Ντιτρόιτ από αφροαμερικανό πατέρα και αμερικανοαρμένια μητέρα. Μάλιστα η μητέρα τους ήταν αυτή που μεγάλωσε τους δίδυμους Αλμπερτ και Αλεν, καθώς ο πατέρας τους τους εγκατέλειψε.

Ο πιτσαδόρος που έκανε ντελίβερι στα περσινά Όσκαρ
Εντάξει, δεν είναι… προσωπικότητα per se (αλλά, εδώ που τα λέμε, ούτε και οι αδελφές Καρντάσιαν είναι): ο Έντγκαρ Μαρτιροσιάν έγινε διάσημος εν μια νυκτί, καθώς ήταν αυτός που κατά την περσινή τελετή των βραβείων Όσκαρ, εισέβαλλε στο Ντόλμπι Θίατερ του Χόλιγουντ, προκειμένου να παραδώσει μερικές πίτσες στην Ελεν Ντιτζένερις. Η παρουσιάστρια της τελετής παρέλαβε τις πίτσες –ευγενική χορηγία της οικογενειακής επιχείρησης του Μαρτιροσιάν στο Λος Άντζελες- και κατόπιν τις μοίρασε στους διάσημους ηθοποιούς που κάθονταν στις πρώτες σειρές. Ανάμεσα σε αυτούς που γεύτηκαν από ένα κομμάτι πίτσα ήταν το ζεύγος Τζολί-Πιτ, η Τζούλια Ρόμπερτς, η Τζένιφερ Λόρενς, ο Κέβιν Σπέισι, η Μέριλ Στριπ κ.α. Ο νεαρός ντελιβεράς έφυγε με φιλοδώρημα 1.000 (!) δολαρίων ενώ την άλλη μέρα φιλοξενήθηκε και στην τηλεοπτική εκπομπή της Ντιτζένερις, όπου και μίλησε για την εμπειρία του.



Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024