Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πράσινο και ριζοσπαστικό «παρών» των βρετανών οικολόγων

Το πράσινο και ριζοσπαστικό «παρών» των βρετανών οικολόγων

Η εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Βρετανία, αλλά και εξαιρετικά αμφίρροπη. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον νικητή ούτε τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάντως, υπάρχουν και οι Οικολόγοι (Green Party), οι οποίοι εκπέμπουν το δικό τους ριζοσπαστικό μήνυμα.

Η εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Βρετανία, αλλά και εξαιρετικά αμφίρροπη. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον νικητή ούτε τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάντως, υπάρχουν και οι Οικολόγοι (Green Party), οι οποίοι εκπέμπουν το δικό τους μήνυμα.

Ο Ντέιβιντ Λάιονς είναι υποψήφιος του κόμματος στο Aylesbury της Αγγλίας. «Ξεκίνησα το 1997 με τους Εργατικούς, αλλά από τότε το κόμμα κινήθηκε πολύ προς τα δεξιά, οπότε αρκετοί εγκαταλείψαμε το κόμμα. Δεν ήρθα όμως αμέσως στους Πράσινους, το έκανα αργότερα. Αρκετοί στους Εργατικούς στηρίζουν τις προτάσεις μας με το σκεπτικό ότι το ίδιο τους το κόμμα δεν τολμά πλέον να τις στηρίξει. Όπως για παράδειγμα την κατάργηση των πυρηνικών ή ακόμα και της Μοναρχίας. Γιατί πρέπει να δαπανούμε 100 δισ. λίρες σε πυρηνικά και όχι για τη στελέχωση της Υγείας και της Παιδείας;»

Οι Πράσινοι δεν είναι καινούργιο κόμμα. «Υπάρχουμε εδώ και 30 χρόνια. Το 2010 εξελέγη η πρώτη μας εκπρόσωπος στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Καρολάιν Λούκας. Σήμερα έχουμε και 3 ευρωβουλευτές» εξηγεί.

Για την ιστορία, οι Πράσινοι έλαβαν σχεδόν 7% στις Ευρωεκλογές του 2014 ή 1.100.000 ψήφους. Οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του Μαΐου τούς τοποθετούν τουλάχιστον στο 5%.

Για το «καυτό» ζήτημα της ΕΕ, το κόμμα δεν αντιμετωπίζει εχθρικά την Ευρώπη και έχει τουλάχιστον δύο «ναι» να πει: Σε δημοψήφισμα για τη σχέση της Βρετανίας με την Ένωση, αλλά και στην ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης της ίδιας της ΕΕ, ώστε να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη με οικολογικό πρόσημο.

Οι θέσεις τους είναι ενδιαφέρουσες και ριζοσπαστικές για τα οικονομικά και τα κοινωνικά ζητήματα. Απορρίπτουν τη λιτότητα -θεωρούν ότι τα υπόλοιπα κόμματα συμφωνούν απόλυτα στο ζήτημα αυτό- την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), προφανώς προκρίνουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχουν πολλές προτάσεις για το κυνήγι και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η «φαντασία στην εξουσία» με λίγα λόγια. Ακόμα και το προεκλογικό τους σποτάκι είναι εύστοχο. Σε μια χαριτωμένη μουσική εκτέλεση, οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων (ξεχωρίζουν από τα χρώματα στις γραβάτες) τραγουδούν στον ίδιο ρυθμό. Αφού οι θέσεις τους -όπως λένε οι Πράσινοι- είναι ίδιες.

Είναι γνωστό ότι στη Βρετανία έχουν εγκατασταθεί χιλιάδες έλληνες, αναζητώντας εργασία. Είναι μια σχετικά ασφαλής επιλογή, λόγω της οικονομικής κρίσης, της ύφεσης και του υψηλότατου ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα.

Ο Λάιονς βλέπει λίγο διαφορετικά το θέμα: «Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας πολλοί κάνουν μεγάλο αγώνα να βρουν δουλειά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποδέχονται ελαστικές εργασιακές σχέσεις ακόμα και χωρίς ασφάλιση. Σίγουρα όσο περισσότερο καταρτισμένος είναι κάποιος είναι σε καλύτερη θέση. Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση γίνονται συμβιβασμοί.»

Σχετικά με το ποια θα μπορούσε να είναι η σύνθεση της επόμενης βρετανικής κυβέρνησης, ο ίδιος εκτιμά:

«Κατά την εκτίμησή μου δεν υπάρχει περίπτωση μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών. Τα πιθανότερα σενάρια είναι, είτε μια κυβέρνηση Συντηρητικών με το UKIP είτε των Εργατικών με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) και το Plaid Cymru της Ουαλίας.»

Ο ίδιος έχει πιθανότητες να εκλεγεί; «Δεν έχω, γιατί εδώ η πλειονότητα ψηφίζει το Συντηρητικό Κόμμα. Όμως κατεβαίνω για να υπάρχει το ‘παρών’ των οικολόγων, αλλά και για να… φέρω σε δύσκολη θέση τους άλλους υποψήφιους» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024