Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ντον Μακλίν αποκάλυψε το νόημα των στίχων του «American Pie»

Ο Ντον Μακλίν αποκάλυψε το νόημα των στίχων του «American Pie»

Αν σας αρέσει το ροκ τραγούδι «American Pie» του Ντον Μακλίν αλλά ποτέ δεν καταλάβατε για τι ακριβώς μιλάνε οι -αινιγματικοί, είναι η αλήθεια- στίχοι του, ήρθε η ώρα να μάθετε την αλήθεια και μάλιστα από το στόμα του ίδιου του εμπνευστή του.

Αν σας αρέσει το ροκ τραγούδι «American Pie» του Ντον Μακλίν αλλά ποτέ δεν καταλάβατε για τι ακριβώς μιλάνε οι -αινιγματικοί, είναι η αλήθεια- στίχοι του, ήρθε η ώρα να μάθετε την αλήθεια και μάλιστα από το στόμα του ίδιου του εμπνευστή του.

Ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις έβγαλε σε πλειστηριασμό την περασμένη Τρίτη το 16σέλιδο χειρόγραφο του 70χρονου συνθέτη του.

Η πώληση του αναμενόταν με ανυπομονησία, καθώς ο 70χρονος Μακλίν είχε ανακοινώσει ότι μετά την δημοπρασία θα αποκαλύψει κι άλλα πράγματα για τη σημασία του τραγουδιού που έγραψε το 1970-71.

Τελικά, το χειρόγραφο των στίχων πωλήθηκε στην τιμή των 1,1 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κατόπιν ο Μακλίν μίλησε για την διαδικασία συγγραφής του διάσημου τραγουδιού του.

«Το τραγούδι έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ζωή μας [μεγαλώνοντας] γίνεται όλο και λιγότερο ειδυλλιακή», αποκάλυψε ο μουσικός. «Βασικά, στο American Pie τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση», ανέφερε ο ΜακΛίν.

«Δεν ξέρω αν το θεωρείτε αυτό σωστό ή λάθος, αλλά είναι ένα τραγούδι με ηθικά νοήματα, υπό μια έννοια», είπε, προσθέτοντας πως το έγραψε σε μία στιγμή τεράστιας απογοήτευσης με τη χώρα του, που αγαπούσε τόσο πολύ.

Είναι ευρύτερα γνωστό πως το τραγούδι αναφέρεται κυρίως στο θάνατο του Μπάντι Χόλι και άλλων δυο διάσημων Αμερικανών μουσικών, του Ρίτσι Βάλενς και του Τζει Πι «Μπιγκ Μπόπερ» Ρίτσαρντσον οι οποίοι σκοτώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου του 1959 στην Αιόβα, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη.

Επειδή τα τρία θύματα του δυστυχήματος αποτελούσαν σημαντικές μορφές της ροκ εν ρολ σκηνής, ο Μακλίν έγραψε το περίφημο στίχο «The day the music died» (Η μέρα που πέθανε η μουσική).

Ωστόσο, από τις περίπου συνολικά 800 λέξεις των στίχων του παρελαύνει όλη η ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του 1960: οι Μπιτλς, ο Τζέιμς Ντιν, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Τσαρλς Μάνσον, το ζεύγος Τζον και Τζάκι Κένεντι, ο Καρλ Μαρξ, ο Βλαντίμιρ Λένιν, οι Ρόλινγκ Στόουνς και η βίαιη συναυλία τους στο Άλταμοντ, οι ταραχές του Γαλλικού Μάη του 1968 και ο πόλεμος του Βιετνάμ.

«Το τραγούδι είναι ένας ανεπίσημος ύμνος για την γενιά των παιδιών των λουλουδιών που χάθηκαν στο διάστημα», είπε ο Μακλίν, προσθέτοντας πως με μια φράση «το τραγούδι αντικατοπτρίζει το τέλος του Αμερικανικού Ονείρου».

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, ο μουσικός είναι εξίσου απαισιόδοξος για την κατάσταση του κόσμου μας σήμερα: «Δεν υπάρχει πλέον ποίηση, ούτε ρομαντισμός».

Κι έσπευσε πρώτος απ’ όλους ο ίδιος να κηρύξει το τέλος του ρομαντισμού αυτού, παραδεχόμενος πως αποφάσισε να πουλήσει το χειρόγραφο επειδή «ήθελα να εξασφαλίσω οικονομικά τη γυναίκα και τα παιδιά μου, οι οποίοι δεν διαθέτουν επιχειρηματικό πνεύμα».

«Το συγκεκριμένο κειμήλιο μαζί με τη διαδικασία της εργασίας του, αποτελούν μια αξιοσημείωτη ματιά τόσο στο μυαλό του Ντον ΜακΛίν, όσο και σε αυτό το απίστευτο τραγούδι που έχει αγγίξει τόσο πολλούς ανθρώπους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών.

Πάντως, το ρεκόρ υψηλότερης τιμής πώλησης στην κατηγορία της ποπ και ροκ μουσικής ανήκει στο χειρόγραφο με τους στίχους του τραγουδιού «Like A Rolling Stone» (1965) του Μπομπ Ντίλαν που πουλήθηκε πέρυσι έναντι δύο εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 1.6 εκατομμύρια ευρώ).

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024