Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάλεψαν με τον καρκίνο και βγήκαν νικητές

Πάλεψαν με τον καρκίνο και βγήκαν νικητές

Στέλνουν μήνυμα κατά του φόβου, διατυμπανίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αναπτύσσουν σημαντική δράση στη μάχη κατά του καρκίνου. Καλλιτέχνες που ήρθαν αντιμέτωποι με την ασθένεια, μοιράστηκαν την περιπέτειά τους με τον κόσμο ανοίγοντας παράθυρο ελπίδας.

Στέλνουν μήνυμα κατά του φόβου, διατυμπανίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αναπτύσσουν σημαντική δράση στη μάχη κατά του καρκίνου. Καλλιτέχνες που ήρθαν αντιμέτωποι με την ασθένεια, μοιράστηκαν την περιπέτειά τους με τον κόσμο ανοίγοντας παράθυρο ελπίδας.

Αντζελίνα Τζολί
Πριν από δύο χρόνια υπεβλήθη σε διπλή μαστεκτομή. Πρόσφατα προχώρησε σε επέμβαση αφαίρεσης ωοθηκών και σαλπιγγών. Η Αντζελίνα Τζολί μπορεί, όπως δήλωσε, να δυσκολεύτηκε να πάρει αυτή την απόφαση, αναγκάστηκε όμως γιατί παραμένει «επιρρεπής στον καρκίνο». Σε άρθρο της στους New York Times αναφέρει: «Ξέρω ότι τα παιδιά μου δεν θα πουν πότε ότι «η μαμά πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών»».


Κριστίνα Άπλγκεϊτ

Όπως και η Αντζελίνα Τζολί, έτσι και η Κριστίνα Άπλγκεϊτ προχώρησε στη δραστική απόφαση της διπλής μαστεκτομής. Η εμπειρία της μητέρα της που, επίσης, πάλεψε με τον καρκίνο του μαστού έδωσε στην Άπλγκεϊτ τη δύναμη να προβεί σε αυτή την απόφαση. Από την ηλικία των 30 ετών έκανε μαστογραφίες, ενώ όταν πληροφορήθηκε για τον όγκο που εντοπίστηκε στο στήθος της, σκόπευε να εξετάζεται κάθε τέσσερις μήνες. Το σενάριο της διπλής μαστεκτομής μπήκε, όμως, στο «τραπέζι» όταν σκέφτηκε ότι ήθελε να απαλλαγεί οριστικά από τον καρκίνο. Το ότι βρέθηκε θετική σε μία μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 , που ενοχοποιείται για την εμφάνιση κληρονομικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, έπαιξε καταλυτικό ρόλο.

Κάιλι Μινογκ
Σε ηλικία 37 ετών, το 2005, διαγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος.Κατά τη δεύτερη εξέταση στην οποία υπεβλήθη η τραγουδίστρια διαγνώστηκε με την ασθένεια, αφού στο πρώτο τεστ φάνηκε να είναι όλα φυσιολογικά. Δέκα χρόνια μετά η Κάιλι Μινογκ σε συνέντευξή της στη Daily Mail αποκαλύπτει ότι έμαθε πολλά από την ασθένειά της. Και επισημαίνει: «Όταν παλεύεις με κάτι που έχει πολλές άγνωστες πλευρές, τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Περνούν χρόνια για να επανέλθεις. Όταν φύτρωναν ξανά τα μαλλιά μου ένιωθα ενθουσιασμό, νόμιζα πως ήταν θαύμα».

Σίνθια Νίξον
Η Σίνθια Νίξον διαγνώστηκε με κακοήθεια στο στήθος το 2006. Η Μιράντα, όπως είναι γνωστή από τη σειρά «Sex and the City», πρόλαβε τον όγκο σε πολύ αρχικό στάδιο. Από τα 35 της χρόνια έκανε προληπτικές εξετάσεις, καθώς η περίπτωση της μητέρας της, που είχε έρθει αντιμέτωπη με την ίδια ασθένεια, την έβαλε από νωρίς σε υποψίες. Η Σίνθια Νίξον ξεπέρασε το πρόβλημα, ανέλαβε ενεργή δράση, και έγινε πρέσβειρα του Ιδρύματος Σούζαν για τη μάχη ενάντια στον καρκίνο.

Ροντ Στιούαρτ
Ο τραγουδοποιός Ροντ Στιούαρτ διαγνώστηκε με καρκίνο του θυρεοειδούς και το 2000 υπεβλήθη σε επέμβαση. Διένυσε τους πιο τρομακτικούς μήνες της ζωής του, αφού αγωνιούσε όχι μόνο για την υγεία του, αλλά και για τις φωνητικές χορδές του. Μετά την επέμβαση κατάφερε εκ νέου να τραγουδάει. Η περιπέτεια της υγείας του δεν έκοψε τα «φτερά» του Στιούαρτ. Αντίθετα, κυκλοφόρησε μια σειρά από άλμπουμ, και το 2008 το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε μέσα στους 100 σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Κάθι Μπέιτς
Η Κάθι Μπέιτς προσβλήθηκε το 2003 από καρκίνο των ωοθηκών, και εννέα χρόνια μετά , το 2012, έμαθε πως πάσχει από καρκίνο του μαστού. Υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή, χωρίς να όμως να χρειαστεί να κάνει χημειοθεραπείες. Λόγω της ασθένειάς της αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά «Harry’s Law» στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC . Σε μήνυμά της στο Twitter, είχε γράψει: «Το στήθος μου δεν μου λείπει περισσότερο από το Harry’s Law. Σας ευχαριστώ όλους για τα ευχάριστα μηνύματά σας. Όλοι σας με βοηθάτε να το ξεπεράσω».

Φραν Ντρέσερ
Η Φραν Ντρέσερ, η γνωστή νταντά από τη σειρά του CBS Νταντά Αμέσου Δράσεως, πριν από 15 χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο στη μήτρα. Είχε περάσει την πικρή εμπειρία της λανθασμένης διάγνωσης, και όταν έμαθε για το πρόβλημα στην υγεία της υπεβλήθη σε ολική υστερεκτομή. Εξέθεσε την εμπειρία αυτή στο δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Cancer Schmancer» που κυκλοφόρησε το 2002. Ανέλαβε ενεργή δράση μετά την περιπέτειά της, δημιουργώντας το ίδρυμα Cancer Schmancer για την μάχη κατά του καρκίνου μέσα από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Τομ Γκριν
Ο καναδός ηθοποιός Τομ Γκριν διαγνώστηκε με καρκίνο στους όρχεις το 2000, αλλά κατάφερε να κερδίσει τη μάχη ενάντια στην ασθένεια. Την ίδια χρονιά έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο βιογραφικό ντοκιμαντέρ The Tom Green Cancer Special του αμερικανικού δικτύου MTV , στο οποίο προβάλλονται πλάνα από τη χειρουργική επέμβασή του.

Μάικλ Ντάγκλας
Ένας ακόμα μαχητής κατά της ασθένειας ο Μάικλ Ντάγκλας που είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο λάρυγγα. Όπως δήλωσε, πριν από δύο περίπου χρόνια, στον Guardian: «Ο καρκίνος μού προκλήθηκε από το στοματικό σεξ» . Το 2010 ο βραβευμένος, με Όσκαρ, ηθοποιός έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο, και ένα χρόνο αργότερα, σε συνέντευξή του στο NBC, είχε πει ότι ο όγκος εξαφανίστηκε.

Ρόμπερτ Ντενίρο
Κατάματα κοίταξε τον καρκίνο και ο Ρόμπερτ Ντενίρο , που το 2003 διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη. Πρόλαβε, όμως, την ασθένεια σε αρχικό στάδιο και η ανάρρωση δεν άργησε να έρθει.

Γουάντα Σάικς
Βρέθηκε στο χειρουργείο για επέμβαση μείωσης στήθους, αλλά μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την Γουάντα Σάικς. Οι γιατροί εντόπισαν όγκο στο στήθος της. Η ηθοποιός αποφάσισε, λοιπόν, να προχωρήσει απευθείας σε διπλή μαστεκτομή, στέλνοντας μήνυμα κατά του φόβου.

Σοφία Βεργκάρα
Ήταν 28 χρονών όταν ανακάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο θυρεοειδούς. Η Σοφία Βεργκάρα της σειράς «Modern Family» ξεπέρασε τον κίνδυνο και 15, περίπου, χρόνια μετά συνεχίζει την καριέρα της στην υποκριτική χωρίς σοβαρές ενοχλήσεις στην υγεία της. Λαμβάνει καθημερινή φαρμακευτική αγωγή ώστε να ελέγχει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, και προσπαθεί να τρέφεται υγιεινά με βιολογικά προϊόντα.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024