Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γουίλ Μπάτλερ: Ο μουσικός που διαμαρτύρεται για την Ελλάδα

Γουίλ Μπάτλερ: Ο μουσικός που διαμαρτύρεται για την Ελλάδα

Έγραψε τραγούδι για την Ελλάδα, του αρέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών και οι επιρροές του «κινούνται» από Μπομπ Ντίλαν μέχρι Κάφκα. Ο 32χρονος Γουίλ Μπάτλερ, του καναδικού συγκροτήματος Arcade Fire, έγραψε το Clean Monday για να δηλώσει τη συμπαράστασή του προς την Ελλάδα. Για πολλούς είναι το «τρελό παιδί» της μουσικής.

Έγραψε τραγούδι για την Ελλάδα, του αρέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών και οι επιρροές του «κινούνται» από Μπομπ Ντίλαν μέχρι Κάφκα. Ο 32χρονος Γουίλ Μπάτλερ, του καναδικού συγκροτήματος Arcade Fire, έγραψε το Clean Monday για να δηλώσει τη συμπαράστασή του προς την Ελλάδα. Για πολλούς είναι το «τρελό παιδί» της μουσικής.

Στις ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας του είναι εκείνος που δίνει τη χιουμοριστική νότα ανεβάζοντας τον «πήχη» της διασκέδασης. Συμμετέχει από τα φοιτητικά του χρόνια στους Arcade Fire, που ίδρυσε ο μεγαλύτερος αδερφός του Ουΐν, και στις 10 Μαρτίου αναμένεται η κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού του δίσκου με τίτλο Policy.

Μιλώντας για το άλμπουμ του στον Guardian κάνει λόγο για ένα εγχείρημα που είναι κατά 100% σοβαρό και παράλληλα κατά 100% κωμικό. Το περιγράφει με αυτόν τον τρόπο γιατί θέματα όπως ο Θεός, ο Αρμαγεδδών και το χρήμα συνυπάρχουν με το αστείο και το χιουμοριστικό.

Στην εφηβεία του ο Μπάτλερ διάβαζε Κάφκα, έχει δεχθεί επιρροές από Μόμπι Ντικ και Ντοστογιέφσκι, όπως και από τον Μπομπ Ντίλαν, ένα πρόσωπο που έβαλε το «λιθαράκι» του στη μουσική εξέλιξη του τραγουδοποιού. «Όταν αναφέρομαι στην τέχνη, στόχος μου είναι να μοιάζω με τον Μόμπι Ντικ», αναφέρει ο Μπάτλερ, ενώ προσθέτει ότι όταν πρωτοδιάβαζε το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ στα 18 του χρόνια περίμενε να αντικρίσει κάτι ζοφερό για τη φάλαινα. «Οι πρώτες όμως 100 σελίδες είναι κυριολεκτικά χονδροειδείς και χλευάζουν τα μόρια των φαλαινών», δηλώνει.

Αναφερόμενος, δε, στην καυστική διάθεση των συγγραφέων, ο Μπάτλερ στρέφεται και προς τον Ντοστογιέφσκι. «Σε πολύ ειρωνικό ύφος είναι γραμμένες οι Σημειώσεις από το υπόγειο του Ντοστογιέφσκι. Ο αφηγητής είναι συνειδητά αξιολύπητος, αλλά και εξαγριωμένος με τον κόσμο», σημειώνει.

Είναι προφανές ότι ο Μπάτλερ είναι πολιτικά ευαισθητοποιημένος με το βλέμμα του να στρέφεται στην επίδραση που ασκούν οι κυβερνήσεις στις ζωές των ανθρώπων. Δηλώνει οπαδός του Μπαράκ Ομπάμα.

«Σε μια χώρα όπως η Αμερική, ο Καναδάς ή και η Βρετανία, η κυβέρνηση είναι σαν την έκφραση των ανθρώπων. Η ελευθερία δεν εμπεριέχεται, αλλά κυβερνά , με την καλή σημασία. Υπάρχει όμως και αυτή η αίσθηση που θέλει τη σύγχρονη κυβέρνηση να λαμβάνει ρόλο Θεού. Όσα συμβαίνουν , συμβαίνουν επειδή η κυβέρνηση τα προκαλεί και όχι από τη βούληση των ανθρώπων. Έτσι είναι ο κόσμος. Επίπονος.», αναφέρει ο Μπάτλερ.

Μπορεί να χαρακτηρίζει την υπόθεση με τον Στρος Καν ως την πιο περίπλοκη και τρελή ιστορία του κόσμου, σκέφτεται όμως και ότι ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ό,τι τον φανταζόταν. «Υπάρχει κάτι πολύ ενδιαφέρον σε αυτό» δηλώνει.

Η «Καθαρά Δευτέρα» της Ελλάδας

Το τραγούδι «Clean Monday», που έγραψε για την Ελλάδα, είναι κάτι που εμπνεύστηκε από τον Μπομπ Ντίλαν, ο οποίος επηρεαζόταν από την επικαιρότητα για τη δημιουργία κομματιών, όπως συνέβη με το The Lonesome Death of Hattie Carroll.

Aναφέρεται στην ημέρα κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση επρόκειτο να παρουσιάσει τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις στους ευρωπαίους εταίρους της, και αποτελεί μια «φωνή» υποστήριξης και κατανόησης.

Ο Μπάτλερ σαφώς κατά των μέτρων λιτότητας, ωθεί μέσα από τους στίχους του την Ελλάδα να ορθώσει ανάστημα διαφωνίας. Πιστεύει στη νέα κυβέρνηση και στον έντονο χαρακτήρα του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ θεώρησε «αστεία σύμπτωση» που οι έλληνες υπουργοί προσπαθούσαν να αποφύγουν την αυστηρή λιτότητα την ημέρα που ξεκινούσε η Σαρακοστή.

«Είναι 9 το πρωί
Σε περιμένω και αναρωτιέμαι πού μπορεί να κάθεσαι
Έχω τους φρουρούς έξω σε περίπτωση που είναι αλήθεια
Αλλά ξέρεις ότι πιστεύω ότι δεν θα το έκανες
Γιατί δεν κάθεσαι να πάρεις μια ανάσα
Και εάν πιστεύεις ότι βαδίζεις προς τη θυσία
Αποτίναξε το ένδυμα
Bάλε τέλος
Η απώλεια δεν θα είναι μεγάλη, παρά μόνο κάποια χρήματα».

[…]

«Και εάν οι δρόμοι αρχίζουν και καταστρέφονται
Και oι φτωχοί αφανίζονται
Και τα παιδιά χάσουν τον κόσμο τους

»Ε, λοιπόν αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν και θα είναι εντάξει
Ξέρεις ότι δεν φοβόμαστε
Αυτό που έρχεται
Αυτό που έρχεται από τους δρόμους
Ξέρεις ότι δεν φοβόμαστε
Αυτό που μπορεί να συμβεί

»Εάν μας αφήσετε να σταθούμε στα πόδια μας
Εάν έδινα τον αριθμό που ζητάς
Και εάν σου έδινα ένα δολάριο
Ή εάν το πρώτο μου παιδί στον Φαράω
Πιστεύεις ότι θα μπορούσαμε να μείνουμε»;

«Υποστηρίζω την Ελλάδα. Και ποιος δεν την υποστηρίζει; Ακόμα και ένα είσαι σούπερ δεξιός ή υπέρ–Γερμανός ή υπέρ–καπιταλιστής, είναι προφανές ότι δεν θέλεις την Ελλάδα έξω από το ευρώ και χρεοκοπημένη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπάτλερ για το λόγο που έγραψε το τραγούδι και συνεχίζει: «Μου αρέσει η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Ως ένα βαθμό έχω πειστεί από τον τρόπο που τον παρουσιάζουν τα ξένα μέσα ως έναν κατεργάρη που τα λέει έξω από τα δόντια και που μπορεί να διαθέτει όση τρέλα χρειάζεται για να διαχειριστεί υπεύθυνα το ελληνικό ζήτημα;»

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024