Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αυθαιρεσία στερεί από τους λονδρέζους τις βόλτες δίπλα στον Τάμεση

Η αυθαιρεσία στερεί από τους λονδρέζους τις βόλτες δίπλα στον Τάμεση

Το Τέιμς Παθ (Thames Path), το μονοπάτι κατά μήκος του Τάμεση που προσφέρει την ευκαιρία μιας μοναδικής βόλτας σε όσους έχουν την τύχη να την κάνουν με τα πόδια ή με το ποδήλατο, έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης από πλούσιους λονδρέζους οι οποίοι απαγορεύουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα σημεία του -συνολικού μήκους 96χλμ- μονοπατιού με την πρόφαση πως είναι δήθεν «ιδιωτική οδός».

Πιστεύαμε πως η καταπάτηση δημόσιων χώρων είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αλλά να που παρόμοιες καταστάσεις συμβαίνουν και στην -απείρως πιο οργανωμένη- Γηραιά Αλβιόνα

Το Τέιμς Παθ (Thames Path), το μονοπάτι κατά μήκος του Τάμεση που προσφέρει την ευκαιρία μιας μοναδικής βόλτας σε όσους έχουν την τύχη να την κάνουν με τα πόδια ή με το ποδήλατο, έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης από πλούσιους λονδρέζους οι οποίοι απαγορεύουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα σημεία του –συνολικού μήκους 96 χιλιομέτρων- μονοπατιού με την πρόφαση πως είναι δήθεν «ιδιωτική οδός».

«Στο κέντρο του Σίτι παρέχεται η δυνατότητα να κάνετε μια όμορφη βόλτα κατά μήκος του ποταμού και να κάτσετε στα ολοκαίνουργια παγκάκια, να φάτε παγωτό ή να απολαύσετε κάποιες από τις πολιτιστικές δραστηριότητες που διοργανώνονται καθημερινά στο Τέιμς Παθ. Ωστόσο, υπάρχουν και σημεία του μονοπατιού που θυμίζουν μια φυλακή ύψιστης ασφαλείας, με σιδερένιες, κλειδωμένες πόρτες, πύλες φυλασσόμενες από ένστολους σεκιουριτάδες, κάμερες ασφάλειας κι επιγραφές να απαγορεύουν την είσοδο στο κοινό, πράγμα παράνομο», τονίζει σε εκτενές ρεπορτάζ της η Guardian.

Πώς συμβαίνει αυτό όμως και οι ιδιώτες που μένουν σε ένα σπίτι χτισμένο στις όχθες του Τάμεση, ξαφνικά εγείρουν αξιώσεις «μη-πρόσβασης» στο υπόλοιπο κοινό μπροστά από την οικία τους;

Όπως λέει το ρεπορτάζ, «αυτοί οι χώροι λειτουργούν με τον άγραφο κανόνα «use it or lose it» (χρησιμοποίησε τον ή απώλεσε τον) που σημαίνει πως αν ένας ιδιώτης δει πως το μονοπάτι μπροστά από το σπίτι του δεν χρησιμοποιείται από πεζούς, τότε έχει ένα, τρόπον τινά, δικαίωμα να αξιώσει αυτός το σημείο του μονοπατιού να του δοθεί αποκλειστικά για ιδιωτική του χρήση».

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας προσπάθησαν να εισέλθουν σε ένα τέτοιο σημείο, το Ντέβον Χάουζ, κοντά στη περιοχή Σεν Κάθρινς Ντοκ, που υποτίθεται προορίζεται για ιδιωτική χρήση κι έπεσαν πάνω στον υπάλληλο ασφαλείας που φύλαγε την σιδερένια πόρτα.

«Πρέπει να έχετε την σχετική άδεια για να εισέλθετε σε αυτό το χώρο», τους λέει ο σεκιουριτάς. Οι ρεπόρτερ τον πληροφορούν πως το σημείο αυτό είναι δημόσιος χώρος και πως έχουν κάθε δικαίωμα να θαυμάσουν τη θέα στον ποταμό. «Ακόμη κι έτσι, πρέπει να μου πείτε το λόγο που θέλετε να εισέλθετε και το πόση ώρα θα παραμείνετε στο σημείο αυτό», συνεχίζει απτόητος ο υπάλληλος.

Οι δημοσιογράφοι του απαντάνε πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την επίσκεψη τους για να κάνουν ένα πικνίκ ή ακόμη και να διοργανώσουν μια διαδήλωση διαμαρτυρίας κι εκείνος, μπερδεμένος, αποχωρεί για να συμβουλευτεί, όπως λέει, κάποιον ανώτερο του.

Αυθαίρετο; Σίγουρα! Όμως και στην Βρετανία πολλοί είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα στραβά μάτια στην περίπτωση αυτή.

Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο η βρετανική γραφειοκρατία: Όταν η Guardian ζήτησε από τη δημοτική αρχή της πόλης τα έγγραφα που πιθανώς αποδεικνύουν ποια σημεία του Τέιμς Παθ είναι για δημόσια και ποια για ιδιωτική χρήση (αν όντως υπάρχουν τέτοια…), οι αρμόδιοι υπάλληλοι τους απάντησαν πως δεν γνωρίζουν ούτε καν οι ίδιοι τι ισχύει για την περίπτωση αυτή. «Πάντως, ο δήμαρχος Λονδίνου έχει θέσει ως προτεραιότητα του την πρόσβαση όλων στο Τέιμς Παθ», ήταν η σιβυλλική απάντηση.

Όπως επισημαίνει το άρθρο, «πολλοί Λονδρέζοι βλέπουν σε αυτές τις απαγορεύσεις μια μεγάλη αδικία, καθώς γίνεται θολή η γραμμή που χωρίζει την ιδιωτική από τη δημόσια περιουσία».

«Η άποψη πως οι λονδρέζικοι δημόσιοι χώροι είναι πάντα ανοικτοί και προσβάσιμοι σε όλους είναι ένας μύθος», καταλήγει η Άννα Μίντον, μια συγγραφέας που εδώ και χρόνια δημοσιεύει άρθρα σχετικά με την καταπάτηση δημόσιων χώρων από πλούσιους ιδιώτες.

Η βρετανική εφημερίδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας τους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας πως αν δεν αντιδράσουν σύντομα απέναντι σε αυτήν την ολοένα κι αυξανόμενη ιδιωτική αυθαιρεσία, σε λίγο καιρό θα έχουν μείνει ανέγγιχτα ελάχιστα σημεία του Τέιμς Παθ.

«Διεξάγουμε ήδη μια ενδελεχή έρευνα με στόχο να διαπιστώσουμε το κατά πόσο κάποιοι ιδιώτες έχουν παραβεί κάποια όρια», διαβεβαίωσε με τη σειρά του ένας εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, υποσχόμενος πως θα ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου οι ιδιωτικές αυτές λωρίδες γης να ανοίξουν ξανά για τους… κοινούς θνητούς.


Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024