Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπένεντικτ Κάμπερμπατς: «Οι ευφυείς άνθρωποι αναπνέουν διαφορετικό αέρα»

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς: «Οι ευφυείς άνθρωποι αναπνέουν διαφορετικό αέρα»

«Ο Άλαν Τούρινγκ δεν ανήκει στην εποχή του» αναγνωρίζει ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, που υποδύεται τον ευφυή μαθηματικό που έσπασε τον κώδικα των Ναζί. Ένας «ρόλος πρόκληση» για τον ηθοποιό που βαδίζει στην κούρσα των Όσκαρ. Ο Κάμπερμπατς, ωστόσο, τράβηξε πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και για τον ατυχή χαρακτηρισμό «έγχρωμους» που χρησιμοποίησε στην προσπάθειά του να επισημάνει την φυλετική ανισότητα ανάμεσα σε Αγγλία και Αμερική.

«Ο Άλαν Τούρινγκ δεν ανήκει στην εποχή του» αναγνωρίζει ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, που υποδύεται τον ευφυή μαθηματικό που έσπασε τον κώδικα των Ναζί. Ένας «ρόλος πρόκληση» για τον ηθοποιό που βαδίζει στην κούρσα των Όσκαρ. Ο Κάμπερμπατς, ωστόσο, τράβηξε πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και για τον ατυχή χαρακτηρισμό «έγχρωμους» που χρησιμοποίησε στην προσπάθειά του να επισημάνει την φυλετική ανισότητα ανάμεσα σε Αγγλία και Αμερική.

Ο ηθοποιός με την χαρακτηριστική βρετανική φωνή φημίζεται για την ερμηνεία «λαμπρών», αλλά όχι απόλυτα φυσιολογικών χαρακτήρων.

Έχει υποδυθεί τον Σέρλοκ Χολμς στην διάσημη σειρά του BBC Σέρλοκ, μια μοντέρνα προσέγγιση του θρυλικού ευφυή ντετέκτιβ, ανίκανου να βιώσει ανθρώπινα συναισθήματα. Επίσης, έχει ερμηνεύσει τον Καν στην ταινία Star Trek Into Darkness, υιοθετώντας μια «απόκοσμη» φωνή. Ακολούθησε τοΟ άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο και τώρα, είναι υποψήφιος για Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του ως Άλαν Τούρινγκ στο Παιχνίδι της μίμησης. Ο Τούρινγκ ήταν ο εκκεντρικός ευφυής βρετανός που κατάφερε να σπάσει τον κώδικα Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ιδιοφυής μαθηματικός, ωστόσο, διώχθηκε από την βρετανική κυβέρνηση, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, και αναγκάστηκε να προβεί σε χημικό «ευνουχισμό».

Ο Άλαν Τούρινγκ του Κάμπερμπατς, δεν μιλάει πολύ, τραυλίζει λίγο και δίνει την αίσθηση ότι το μυαλό του στριφογυρίζει με απίστευτη ταχύτητα. «Τον Κάμπερμπατς δεν μπορείς να τον βάλεις σε ένα κλουβί» δηλώνει για εκείνον ο σκηνοθέτης της ταινίας Μόρτεν Τίλντουμ, ενώ προσθέτει ότι «έχει τόσα πολλά στρώματα στον χαρακτήρα του, ακριβώς όπως ο Τούρινγκ».

«Οι άνθρωποι πάντα με ρωτούν, ποια είναι η πιο δύσκολη δουλειά που έχω φέρει εις πέρας. Και πάντα απαντώ ‘η δουλειά που κάνω τώρα’. Βέβαια, κάποιοι ρόλοι σε αγγίζουν περισσότερο και ο ρόλος του Άλαν είναι ένας από αυτούς». Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός εξηγεί ότι «ένας από τους λόγους που ήθελα να ερμηνεύσω αυτόν τον ρόλο-πρόκληση είναι για να καταλάβει το κοινό ποιος πραγματικά ήταν αυτός ο άνθρωπος και τι του συνέβη. Να ρίξω φως στα επιτεύγματά του και να δείξω το πόσο σημαντικός είναι για εμάς τώρα».

«Δεν ανήκει στην εποχή του, την εποχή της υποκρισίας», αναφέρει ο Κάμπερμπατς, ενώ τονίζει την δυσκολία του μαθηματικού να προσαρμοστεί στην κοινωνία. «Μάλλον αυτό εξηγείται επειδή αυτοί οι άνθρωποι- αυτοί που παράγουν αξιοσημείωτο έργο- αναπνέουν ελαφρώς διαφορετικό αέρα».

The Imitation Game

Ο βρετανός ηθοποιός ξεσήκωσε αντιδράσεις πρόσφατα, αποκαλώντας τους μαύρους ηθοποιούς «έγχρωμους» στην προσπάθειά του να επισημάνει τις φυλετικές διακρίσεις ανάμεσα σε Αγγλία και Αμερική.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «όσον αφορά τους έγχρωμους ηθοποιούς, τα πράγματα είναι πολύ πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί φίλοι μου έχουν περισσότερες ευκαιρίες εδώ (στην Αμερική) από ότι στην Αγγλία» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν αποδεχόμαστε εύκολα στην κουλτούρα μας τις διαφορετικές φυλές».

Το βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Show Racism the Red Card τόνισε ότι εκτιμά την τοποθέτηση του ηθοποιού, ωστόσο αμφισβήτησε την σκοπιμότητα της λέξης «έγχρωμοι» (coloured) που χρησιμοποίησε ο ηθοποιός, χαρακτηρίζοντάς την ως «ξεπερασμένη» και «προσβλητική».

Ο Κάμπερμπατς δήλωσε δημοσίως συγγνώμη για τον ατυχή χαρακτηρισμό. «Είμαι συντετριμμένος στην ιδέα ότι προσέβαλα ανθρώπους», ενώ διευκρίνισε ότι «ήταν στενάχωρο για εμένα το ότι παρεξηγήθηκα, ενώ μιλούσα για την φυλετική ανισότητα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες στην Αγγλία και για την ανάγκη δραστικών αλλαγών».

Γιατί όμως η λέξη «έγχρωμος» θεωρείται προσβλητική; Ιστορικά, ξυπνά μνήμες, τότε που οι μαύροι κρατούνταν χωριστά από τους λευκούς, όπως στις δημόσιες συγκοινωνίες. Θυμίζει την εποχή που ο ρατσισμός ήταν κομμάτι της καθημερινής ζωής και που οι «μη λευκοί» θεωρούνταν και μη φυσιολογικοί.

Ο Μπένεντικ Κάμπερμπατς είναι παιδί ηθοποιών, της Βάντα Βένταμ και του Τίμοθι Κάρλτον, που στα 70 τους χρόνια υποδύονται τους γονείς του Κάμπερμπατς στον Σέρλοκ. Όμως, το πλάνο για τη ζωή του γιου τους ήταν εντελώς διαφορετικό. Με θυσίες τον έγραψαν στο δεύτερο καλύτερο σχολείο της Αγγλίας. «Προσπάθησαν να μου παρέχουν την αρτιότερη εκπαίδευση, με την οποία θα άνοιγαν οι καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Φλέρταρα με την ιδέα του να γίνω δικηγόρος. Οι δεξιότητες που απαιτούνται μοιάζουν με αυτές της υποκριτικής».

Η σειρά Σέρλοκ, η πιο επιτυχημένη της βρετανικής τηλεόρασης, έκανε τον Κάμπερμπατς, ένα «είδωλο» που οι γυναίκες θαυμάστριές του αυτοαποκαλούνται «Κάμπερμπιτσις». Ωστόσο, για πολύ καιρό, ο ηθοποιός ήταν εκτός των κινηματογραφικών ραντάρ. «Ντράπηκα που δεν τον γνώριζα» δήλωσε για εκείνον ο σκηνοθέτης της ταινίας Αύγουστος, Τζον Γουέλς, βλέποντάς τον στην οντισιόν.

Η σκηνοθέτις της τηλεοπτικής σειράς Το τέλος της παρέλασης- στην οποία πρωταγωνιστεί ο Κάμπερμπατς – Σουζάνα Γουάιτ δηλώνει για εκείνον ότι «είναι τόσο προσγειωμένος ακριβώς επειδή έφτασε σταδιακά στην επιτυχία. Ξέρει πως είναι να παλεύεις. Και έχει αυτή την φοβερή ικανότητα να κάνει κτήμα του τους ρόλους».

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου

in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024