Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μέρα που η Ντίλμα Ρουσέφ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της

Η μέρα που η Ντίλμα Ρουσέφ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της

Ήταν χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο δύσκολες προσωπικές στιγμές για την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ. Πριν από λίγες μέρες έφτασε στα χέρια της το τελικό πόρισμα της Επιτροπής που η ίδια όρισε πριν από 3 χρόνια για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της δικτατορίας (1964-1985). Αντάρτισσα και η ίδια, η πρόεδρος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, όταν αναφέρθηκε στο χρέος των νεότερων γενεών να μάθουν την αλήθεια.

Ήταν χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο δύσκολες προσωπικές στιγμές για την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ. Πριν από λίγες μέρες έφτασε στα χέρια της το τελικό πόρισμα της Επιτροπής που η ίδια όρισε πριν από 3 χρόνια για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της δικτατορίας (1964-1985).

Αντάρτισσα και η ίδια, η Ρουσέφ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, όταν εξηγούσε ότι οι νεότερες γενιές πρέπει να μάθουν την αλήθεια, όπως αξίζουν την αλήθεια οι συγγενείς και φίλοι των ανθρώπων που βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους εκείνα τα χρόνια.

«Η σιωπή για τα εγκλήματα είναι βασανιστική. Είναι σαν οι ίδιοι οι συγγενείς να πεθαίνουν καθημερινά» σημείωσε.

Στο τελικό πόρισμα των 4.400 σελίδων περιγράφονται αναλυτικά οι 434 ιστορίες των ανθρώπων που βασανίστηκαν ή/και έχασαν τη ζωή τους.

Πάνω από 1.000 πολίτες κατέθεσαν στην Επιτροπή. Μεταξύ αυτών, η Ρουσέφ και οι προκάτοχοί της στην προεδρία, Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα (2003-2011) και Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο (1995-2003).

Η Ρουσέφ συνελήφθη την δεκαετία του 1970 και βασανίστηκε, ενώ έμεινε σχεδόν τρία χρόνια στη φυλακή.

Μάλιστα, μια εμβληματική φωτογραφία της από τότε που ήταν κρατούμενη έγινε σύμβολο της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας: η νεαρή τότε Ντίλμα με χοντρά γυαλιά μυωπίας, ατημέλητο μαλλί και καρό πουκάμισο.

Προτού συσταθεί η συγκεκριμένη Επιτροπή, είχαν εντοπιστεί οι σοροί 181 ανθρώπων. Εκατοντάδες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Τα τελευταία δύο χρόνια εντοπίστηκαν επίσης και οι χώροι κράτησης δεκάδων αντιφρονούντων.

Η Επιτροπή έχει επίσης συντάξει κατάλογο με τα τουλάχιστον 80 επιχειρήσεις που παρακολουθούσαν εκείνα τα χρόνια τους εργαζόμενούς τους, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι συμμετείχαν σε αντάρτικα πόλεων.

Μεταξύ των εταιρειών, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, είναι και γνωστές πολυεθνικές όπως η Volkswagen, η Chrysler, η Ford, η General Motors και η Toyota.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024