Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιάπωνες αρχιτέκτονες εναντίον Ζάχα Χαντίντ για μια... Χελώνα

Ιάπωνες αρχιτέκτονες εναντίον Ζάχα Χαντίντ για μια… Χελώνα

Γνωστοί Ιάπωνες αρχιτέκτονες επιτέθηκαν στο σχέδιο της αρχιτέκτονος για το στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο, ένα κτίριο γνωστό κι ως Χελώνα.

Ένα κύμα διαμαρτυρίας έχει σηκωθεί στην Ιαπωνία εναντίον της βρετανοϊρακινής αρχιτέκτονος Ζάχα Χαντίντ με αφορμή το νέο στάδιο που ετοιμάζει στο Τόκιο για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Πολλοί εγνωσμένου κύρους Ιάπωνες αρχιτέκτονες επιτέθηκαν προσωπικά στην Χαντίντ, αποκηρύσσοντάς το χωρητικότητας 80.000 θεατών στάδιο τόσο ως αδικαιολόγητα πανάκριβο, όσο κι ως αισθητικά προσβλητικό. Άλλοι μίλησαν πως μοιάζει με ένα τεράστιο γυναικείο αιδοίο κι άλλοι με… χελώνα.

«Το στάδιο είναι σαν μια τεράστια χελώνα που περιμένει να βυθιστεί η Ιαπωνία για να σηκωθεί και να κολυμπήσει», σημείωσε ο 83χρονος αρχιτέκτονας Αράτα Ισοζάκι, που είναι ανάμεσα στους συμπατριώτες του που είναι σφοδροί πολέμιοι της Χαντίντ. Άλλοι συνάδελφοι του χαρακτήρισαν το στάδιο ως «έκτρωμα», «μνημειώδες λάθος» και «απλώς γελοίο».

Μάλιστα, ο 86χρονος Ιάπωνας αρχιτέκτονας Φουμιχίκο Μάκι τέθηκε επικεφαλής μιας 100μελούς ομάδας που συγκέντρωσε πάνω από 33.000 υπογραφές προκειμένου να αιτηθεί από την Ιαπωνική κυβέρνηση να μικρύνει τις διαστάσεις του σταδίου, που θα υψώνεται 70 μέτρα πάνω από τις κατοικίες και τα πάρκα της περιοχής όπου το όριο μέχρι σήμερα ήταν τα 15μ. ύψος.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας από την πλευρά της… αγρόν ηγόρασε, με αποτέλεσμα ο Μάκι να οργανώσει προ εβδομάδων ένα αρχιτεκτονικό συμπόσιο με στόχο να ματαιωθούν τα σχέδια της Χαντίντ.

Ένα στάδιο τριπλάσιο σε μέγεθος και κόστος από εκείνα του Λονδίνου και της Αθήνας, εγείρει ανησυχίες και ερωτήματα σχετικά με ζητήματα ασφάλειας και διαχείρισης του», σημείωσε ο βετεράνος αρχιτέκτονας, η πρωτοβουλία του οποίου στηρίχτηκε από διακεκριμένους συνάδελφους του όπως ο Τόγιο Ιτο, ο Κένγκο Κούμα και η Σου Φουτζιμότο.

Άμεση ήταν η απάντηση της 64χρονης Χαντίντ: «Αυτό που κάνουν, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα. Είναι υποκριτές επειδή στην πραγματικότητα δεν έχουν πρόβλημα με το ότι το στάδιο θα αναγερθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά με το γεγονός ότι το σχέδιο του ανατέθηκε σε έναν μη-Ιάπωνα αρχιτέκτονα». Η ίδια τελικά δέχτηκε να περιοριστούν τα σχέδιά της για το στάδιο κατά 220.000 τ.μ. και ο προϋπολογισμός του να μειωθεί κατά το ήμισυ του αρχικού.

Η Χαντίντ, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Pritzker, το λεγόμενο και Νόμπελ Αρχιτεκτονικής, έχει ήδη βάλει τη σφραγίδα της στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο του Λονδίνου (2012), ενώ έχει σχεδιάσει και το γήπεδο Αλ Ουάκρα που θα φιλοξενήσει τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024