Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δικαίωση ζητούν οι Κορεάτισσες που εργάστηκαν ως πόρνες των Αμερικανών

Δικαίωση ζητούν οι Κορεάτισσες που εργάστηκαν ως πόρνες των Αμερικανών

Περισσότερες από 120 Κορεάτισσες που αναγκάστηκαν πριν μισό αιώνα να γίνουν πόρνες για λογαριασμό της χώρας τους ζητάνε αποζημίωση και κατηγορούν την κυβέρνηση της Σεούλ ότι τις ανάγκαζε να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες σε αμερικανούς στρατιώτες.

Η υπόθεση ήταν γνωστή: Κατά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953), αλλά και στις επόμενες δεκαετίες, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας είχε εξωθήσει πολλές φτωχές γυναίκες στην πορνεία, με σκοπό να κάνει πιο ευχάριστη τη διαμονή των αμερικανών φαντάρων στις στρατιωτικές βάσεις.

Οι Νοτιοκορεάτισσες αυτές, γνωστές κι ως «comfort women» (γυναίκες ανακούφισης), αποφάσισαν να ενωθούν –όσες βρίσκονται ακόμη εν ζωή- και να μηνύσουν την κυβέρνηση της Σεούλ όχι μόνο για ό,τι υπέστησαν στο παρελθόν, αλλά κυρίως για το γεγονός πως ενώ προσέφεραν υπηρεσίες στην πατρίδα τους, μετά το πέρας της… «θητείας» τους, η προσφορά τους δεν αναγνωρίστηκε ποτέ.

Οι 122 ηλικιωμένες σήμερα γυναίκες διεκδικούν αποζημίωση της τάξεως των 8.000 ευρώ εκάστη, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πάμφτωχες και θα ήθελαν να έχουν ένα εισόδημα προκειμένου να περάσουν όσα χρόνια ζωής τους έχουν απομείνει.

«Περάσαμε μια πολύ σκληρή ζωή», λέει η 76χρονη Τσο Μιούνγκ-για, που προσέφερε τις υπηρεσίες της σε πολλούς αμερικανούς στρατιώτες τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

«Το 1972, πήγα σε ένα κέντρο εύρεσης εργασίας κι εκεί μου είπαν να σταθώ όρθια και με κοίταγαν. Ο υπεύθυνος μου είπε τότε πως θα μου έβρισκε δουλειά και θα είχα φαγητό και στέγη» λέει, ανώνυμα, μια γυναίκα στο BBC.

«Δέχτηκα την δουλειά αυτή αλλά μόλις έφτασα στον τόπο εργασίας μου κι είδα τι συμβαίνει εκεί, το έβαλα στα πόδια. Αλλά με κυνήγησαν, με βρήκαν και με ανάγκασαν να επιστρέψω στο νυχτερινό μαγαζί. Κι εκεί ήταν που πήγα για πρώτη φορά με έναν πελάτη» λέει μια άλλη γυναίκα, επίσης διατηρώντας την ανωνυμία της.

«Μας υπέβαλλαν σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις, ακόμη και δυο φορές σε εβδομαδιαία βάση. Κι αν διαπιστωνόταν πως είχαμε προσβληθεί από κάτι, μας κλείδωναν σε ένα δωμάτιο κι άνοιγαν την πόρτα του κελιού μας μόνο για να μας πετάξουν ένα πιάτο φαγητό. Κι όταν «αποστρατευόμασταν», δεν μας πρόσεχαν καθόλου, ενώ κουβαλούσαμε και το κοινωνικό στίγμα πως είχαμε εργαστεί στο παρελθόν ως πόρνες» σημειώνει μία ηλικιωμένη Νοτιοκορεάτισσα, που παρατηρεί πως οι περισσότερες από τις γυναίκες αυτές αναγκάζονταν να κάνουν αυτή τη δουλειά επειδή ήταν από φτωχές οικογένειες και δεν μπορούσαν να εργαστούν κάπου αλλού.

«Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας σίγουρα είναι υπόλογη για αυτές τις περιπτώσεις, καθώς τη δεκαετία του 1970 ανώτεροι αξιωματούχοι της Σεούλ επισκέπτονταν τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και προσπαθούσαν να πείσουν τις γυναίκες αυτές να συνεργαστούν με το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και να είναι πειθήνιες στις διαταγές των Αμερικανών» υποστηρίζει η δρ. Κάθι Μουν από το Ινστιτούτο Brookings, η οποία έγραψε το βιβλίο Sex Among Allies (Σεξ ανάμεσα σε Συμμάχους), με θέμα την πορνεία στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Κορέα.

«Εργαζόμασταν αδιάκοπα όλη τη νύχτα. Ήρθε η ώρα επιτέλους, η κυβέρνηση της χώρας μας να αναγνωρίσει τις πράξεις της και το σύστημα που δημιούργησε και να μας δώσει τις αποζημιώσεις» συνοψίζει, ανώνυμα, μια ακόμη γυναίκα.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024