Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Τέχνη στα χρόνια της λιτότητας με τη συνδρομή της βιομηχανίας πορνό

Ισπανία: Τέχνη στα χρόνια της λιτότητας με τη συνδρομή της βιομηχανίας πορνό

Πώς επιβιώνει η τέχνη στα χρόνια της λιτότητας; Ιδίως όταν η κυβέρνηση αυξάνει τον ΦΠΑ στα εισιτήρια δημοσίων θεαμάτων από το 8% στο 21%; Αυτό το ερώτημα βασάνιζε μια θεατρική ομάδα με έδρα τη Μαδρίτη, η οποία τελικά βρήκε λύση στη συνεργασία με τομείς όπου η κυβέρνηση κράτησε τον ΦΠΑ σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. 'Οπως η διανομή περιοδικών πορνό...

Πώς επιβιώνει η τέχνη στα χρόνια της λιτότητας; Ιδίως όταν η κυβέρνηση αυξάνει τον ΦΠΑ στα εισιτήρια δημοσίων θεαμάτων από το 8% στο 21%; Αυτό το ερώτημα βασάνιζε μια θεατρική ομάδα με έδρα τη Μαδρίτη, η οποία τελικά βρήκε λύση στη συνεργασία με τομείς όπου η κυβέρνηση κράτησε τον ΦΠΑ σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. ‘Οπως η διανομή περιοδικών πορνό…

Η θεατρική ομάδα «Primas de riesgo» δημιουργήθηκε το 2012 και την αποτελούν μόνο γυναίκες. Το όνομα που επέλεξαν δεν είναι τυχαίο, αφού ουσιαστικά πρόκειται για λογοπαίγνιο με τον όρο που χρησιμοποιείται στα ισπανικά (prima de riesgo) για τα διάσημα -και στην Ελλάδα- spreads των ομολόγων.

«Αυτή η έννοια ήταν στο στόμα όλων πριν από δύο χρόνια» λέει στον Guardian η 33χρονη καλλιτεχνική διευθύντρια, Καρίνα Γκαραντιβά, αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ισπανική οικονομία το 2012, όταν και τελικά δέχθηκε πακέτο βοήθειας 40 δισ. ευρώ από τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) για τη σωτηρία των τραπεζών της.

Όμως στα μέτρα λιτότητας που έλαβε η κυβέρνηση Ραχόι ως αντάλλαγμα για το πακέτο, περιλαμβάνονταν -μεταξύ άλλων- και η αύξηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων, των συναυλιών και των θεάτρων από το 8% στο 21%.

Στην αρχή, η συγκεκριμένη θεατρική ομάδα αποφάσισε να «απορροφήσει» την αύξηση. «Όταν ο κόσμος παλεύει για τα στοιχειώδη, δεν μπορείς καν να συζητάς για αύξηση της τιμής του εισιτηρίου» λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια.

Αυτό όμως, μέχρι που συνειδητοποίησε ότι μια άλλη βιομηχανία, αυτή των περιοδικών κουτσομπολιού ή πορνό εξακολουθούσε να απολαμβάνει χαμηλότερης φορολογίας.

Οι Primas δεν έχασαν χρόνο. Σε μια αιχμηρή, για την κυβέρνηση, ανακοίνωση, εξήγησαν: «Λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων που αυτή η χώρα προσφέρει στη διανομή των περιοδικών πορνό, απολαμβάνουν ΦΠΑ εξαιρετικά μειωμένο στο 4% σε αντίθεση με τα εισιτήρια των θεάτρων, όπου ο ΦΠΑ είναι στο 21%, η θεατρική ομάδα Primas de Riesgo αποφάσισε να αλλάξει την πολιτική και τον κοινωνικό σκοπό της, ο οποίος μέχρι σήμερα βασιζόταν στη δημιουργία παραστάσεων βασισμένων στο έργο του Καλντερόν ντε λα Μπάρκα. Πλέον θα ασχοληθεί με μια δραστηριότητα που στηρίζεται περισσότερο από την κυβέρνηση, απολαμβάνοντας ιδιαίτερων φορολογικών προνομίων: τη διανομή περιοδικών πορνό.»

Έτσι, μέσω της ιστοσελίδας της, η ομάδα άρχισε να πουλά παλαιά τεύχη περιοδικών πορνό. Μάλιστα, οι πρώτοι 300 που αγόρασαν συγκεκριμένα τεύχη, εξασφάλισαν δωρεάν εισιτήρια για την παράσταση που δόθηκε την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, στο έργο του Καλντερόν ντε λα Μπάρκα «Ο καταπληκτικός μάγος» (El mágico prodigioso).

Το θέμα της υψηλής φορολογίας στα θεάματα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους της τέχνης στην Ισπανία. Ο διάσημος σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ απευθύνθηκε στον υπουργό Δημόσιων Εσόδων, Κριστόμπαλ Μοντόρο, στον οποίο υπενθύμισε ότι ο ΦΠΑ σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία ή η Ιταλία, είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε πρόσφατα στην El Pais, ότι η κρίση στα θέατρα ή τον κινηματογράφο δεν έχει να κάνει με το ύψος του ΦΠΑ, αλλά με την ποιότητα. «Όταν μια ταινία είναι καλή, δεν έχει πρόβλημα με τα εισιτήρια που θα κόψει» απάντησε.

* Για την ιστορία, ο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα (1600-1681) είναι ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς της Ισπανίας. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι το «Η ζωή είναι όνειρο» (La vida es sueño), το οποίο έχει ανέβει και σε ελληνικά θέατρα.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024