Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προβλήτα 55: Το νέο φουτουριστικό πάρκο της Νέας Υόρκης

Προβλήτα 55: Το νέο φουτουριστικό πάρκο της Νέας Υόρκης

Ο δισεκατομμυριούχος Μπάρι Ντίλερ και η σύζυγός του, Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, θα βοηθήσουν τη Νέα Υόρκη να φτιάξει ένα εκκεντρικό πάρκο ψυχαγωγίας και διασκέδασης στις όχθες του ποταμού Χάντσον.

Ονομάζεται «Προβλήτα 55» κι αποτελεί μια μεγαλεπήβολη αρχιτεκτονική προσθήκη στις όχθες του ποταμού Χάντσον που βρέχει τη δυτική πλευρά του Μανχάταν.

Ένα φουτουριστικό πλωτό πάρκο έκτασης 11.000 τετραγωνικών μέτρων που θα κατασκευαστεί πάνω σε μια «κυματιστή» πλατφόρμα σε απόσταση περίπου 60 μέτρων από τις όχθες του ποταμού Χάντσον. Το πλωτό πάρκο, που θα στηρίζεται πάνω σε 341 τεράστιες τσιμεντένιες κολόνες, βυθισμένες στη κοίτη του ποταμού, θα περιλαμβάνει τρεις γωνιές δασικής έκτασης και τρεις χώρους για εκδηλώσεις (συναυλίες, θέατρα, σινεμά κλπ), μεταξύ των οποίων κι ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 700 θέσεων.

Το όλο σχέδιο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 135 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 35 εκατομμύρια θα τα διαθέσει η ίδια η πολιτεία της Νέας Υόρκης και τα υπόλοιπα 100 θα τα προσφέρει ο δισεκατομμυριούχος Μπάρι Ντίλερ που είναι ο επίσημος χορηγός του πάρκου.

Ο 72χρονος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου IAC/InterActive Corp. και τέως επικεφαλής της Paramount Pictures και της Fox είναι ο ιθύνων νους πίσω από την ευόδωση του πρότζεκτ, από κοινού με τη σύζυγο του, σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ και το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα της οικογένειας, το Diller-von Furstenberg Family Foundation.

«Η Νέα Υόρκη πάντα μου θύμιζε τη Βενετία και για αυτό είμαι ευτυχής που ήρθε η ώρα να τιμήσουμε δεόντως τις υδάτινες διαδρομές της. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα πάρκο στη δυτική όχθη της πόλης, όπου θα μπορεί κανείς να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα, να δει μια παράσταση ή απλά να χαλαρώσει;» είπε η 67χρονη βελγικής καταγωγής σχεδιάστρια μόδας.

Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει το 2016 και η Προβλήτα 55 αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της στους νεοϋορκέζους το 2019. Τα σχέδια που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Μάθιους-Νίλσεν μαζί με τον βρετανό Τόμας Χέδεργουικ.

Επειδή όμως παντού υπάρχει ένα «αλλά», πολλοί είναι εκείνοι που ενίστανται στην κατασκευή του πάρκου. Ο λόγος είναι πως το πάρκο θα λειτουργήσει με leasing εικοσαετούς διάρκειας, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο θα έπρεπε να εκχωρούνται δημόσιοι χώροι σε ιδιώτες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο πάρκο είναι σχεδιασμένο για την ψυχαγωγία αποκλειστικά των ανώτερης τάξης των νεοϋρκέζων και για το λόγο αυτό θα καταδείξει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες μεταξύ των πάρκων όπου συχνάζουν οι πλούσιοι κι εκείνων που βρίσκονται σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές του Μεγάλου Μήλου, όπως το Μπρούκλιν ή το Κουίνς.


Ποιος είναι ο Μπάρι Ντίλερ

Ο Ντίλερ γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1942 και μεγάλωσε στο Μπέβερλι Χιλς, σε μια εβραϊκής καταγωγής ευκατάστατη οικογένεια. Πριν καν κλείσει τα 30 του χρόνια, κατάφερε να γίνει διευθυντής προγράμματος στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ενώ από εκεί ανέλαβε επικεφαλής της Paramount (1974 -1984).

Στα δέκα χρόνια που κινούσε τα νήματα της εταιρείας παραγωγής, o Ντίλερ ήταν υπεύθυνος για μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες όπως ο «Πυρετός το Σαββατόβραδο», το «Grease», οι δύο πρώτες ταινίες της σειράς «Ιντιάνα Τζόουνς», ο «Μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς» και πολλές άλλες.

Από το 1984 ως το 1992 εργάστηκε στη Fox, όπου δημιούργησε το ομώνυμο τηλεοπτικό κανάλι και σε αυτόν ανήκουν επιτυχίες, όπως οι «Simpsons».

Κατόπιν, ο Ντίλερ τέθηκε επικεφαλής στον όμιλο IAC που κατέχει ένα αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Διαδικτύου, όπως την Ticketmaster (online αγορά εισιτηρίων για θεάματα), την Home Shopping Network (τηλεαγορές), τη Citysearch (online οδηγός αμερικανικών πόλεων), το Ask.com (μηχανή αναζήτησης), το Match.com (γνωριμίες στο Διαδίκτυο) και πολλές άλλες μικρότερες εταιρείες και ιστοσελίδες στο Internet.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024