Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φάρα Ουίλιαμς: Η σταρ του ποδοσφαίρου που έζησε άστεγη για επτά χρόνια

Φάρα Ουίλιαμς: Η σταρ του ποδοσφαίρου που έζησε άστεγη για επτά χρόνια

Η Φάρα Ουίλιαμς, η ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας, έζησε άστεγη για επτά χρόνια στην αρχή της καριέρας της. Σε συνέντευξή της στον Guardian λέει ότι δεν έχασε ποτέ την ελπίδα της. «Είχα το ποδόσφαιρο» δηλώνει. «Τα περισσότερα κορίτσια δεν έχουν τίποτα».

Η Φάρα Ουίλιαμς, η ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας, έζησε άστεγη για επτά χρόνια στην αρχή της καριέρας της. Για τη δύσκολη αυτή περίοδο της ζωής της μίλησε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Η γνωστή αθλήτρια, παίκτρια της Εθνικής Ομάδας Γυναικών της Αγγλίας και της Λίβερπουλ, χρειάζεται δέκα ακόμα γκολ για να γίνει η πρώτη σκόρερ της Εθνικής Αγγλίας.

Η «βασίλισσα Φάρα», όπως αποκαλούν το αμυντικό χαφ οι θαυμαστές της, θα παίξει την Κυριακή τον 136ο αγώνα της με την ομάδα.

Τα πρώτα της ποδοσφαιρικά βήματα δεν ήταν, όμως, ανέφελα. Η Ουίλιαμς έμενε στον δρόμο, κοιμόταν σε ξενώνες και κρατούσε την προσωπική της ζωή κρυφή.

Ελάχιστοι γνώριζαν την αλήθεια. Η Ουίλιαμς την αποκάλυψε για πρώτη φορά δημοσίως σε συνέντευξη που έδωσε τον Μάιο στο BBC.

Τώρα, σε συνέντευξή της στον Guardian, η Ουίλιαμς δεν κρύβει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και μιλά για την οικογενειακή κρίση που την αποξένωσε από τη μητέρα της για εννέα χρόνια και την οδήγησε να ζει στους δρόμους.

Η Ουίλιαμς ζούσε με τη μητέρα της και τα τρία αδέλφια της. «Με στήριζε όσο περισσότερο μπορούσε, αλλά δυσκολευόμασταν ακόμα και να αγοράσουμε τα αθλητικά μου παπούτσια» λέει.

Για ένα διάστημα έζησε με τους παππούδες της, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα με τον πατέρα και τον πατριό της. Την απόφαση να ζήσει στον δρόμο έλαβε όταν η μητέρα της κάλεσε την θεία της Ουίλιαμς να ζήσει μαζί τους.

«Η θεία μου και εγώ συγκρουστήκαμε. Εκείνη μου φώναξε να φύγω. Εγώ είπα: «Εντάξει, θα το κάνω». Ήμουν 17 και πίστεψα ότι θα ήμουν εντάξει. Αλλά δεν συνειδητοποιείς πόσο μεγάλο βήμα είναι. Ήταν ισχυρό πλήγμα. Αλλά ντρεπόμουν να το πω σε κάποιον και δεν ήθελα να γυρίσω πίσω. Θα το θεωρούσα αδυναμία και θα με έκανε να σκεφτώ ότι νίκησαν» θυμάται η Ουίλιαμς.

Σήμερα μιλά με τα καλύτερα λόγια για τη μητέρα της, με την οποία οι σχέσεις έχουν αποκατασταθεί.

«Όσο περνάει ο καιρός συνειδητοποιείς ότι η ζωή είναι μικρή. Δεν έχεις πολύ χρόνο εδώ. Ήθελα να είμαι ξανά μαζί της. Δεν έχουμε μιλήσει ποτέ για όσα συνέβησαν, αλλά για μένα το σημαντικό είναι ότι η μαμά μου είναι ηρωίδα στην ανατροφή μου» δηλώνει.

Η ίδια λέει ότι το πιο δύσκολο πράγμα που είχε να αντιμετωπίσει όσο ζούσε άστεγη ήταν το γεγονός ότι ο κόσμος την έκρινε, χωρίς να γνωρίζει την ιστορία της.

«Όταν ζούσα σε ξενώνες, δεν είχα επαφή με τους ανθρώπους. Έμενα μόνη μου. Σίγουρα έβαζα εμπόδια. Δεν χαμογελούσα ποτέ. Μάλλον φοβόμουν πολύ. Και όταν ύψωνα αυτόν τον «τοίχο», προσποιόμουν ότι είναι πολύ δύσκολο να κλάψω. Το βλέπω αυτό όταν προπονώ άστεγα κορίτσια σήμερα. Υψώνουν τον ίδιο τοίχο, αλλά το σημαντικό είναι να τους συμπεριφέρεσαι σαν φυσιολογικούς ανθρώπους -να μην τους υποτιμάς» δηλώνει στη συνέντευξή της.

«Εγώ ήμουν τυχερή γιατί είχα το ποδόσφαιρο. Πολλά άστεγα κορίτσια δεν έχουν αυτή την ελπίδα. Σκέφτονται: «Εάν είναι η ημέρα που παίρνω το επίδομα, θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για να αγοράσουμε ναρκωτικά και αλκοόλ για να περάσουμε τη μέρα. Εάν είναι η σειρά σου να πάρεις το επίδομα αύριο θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για να αγοράσουμε ότι έχουμε ανάγκη τότε». Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο» τόνισε.

Η ίδια δηλώνει ότι κρατιόταν από την ελπίδα και τη φιλοδοξία της. Σε ερώτηση εάν απελπίστηκε ποτέ, δήλωσε: «Ποτέ. Το ποδόσφαιρο δεν με άφησε. Είχα τη συγκέντρωση και την πίστη ότι ήμουν καλή σε κάτι. Αυτό είναι κάτι απίστευτο όταν αισθάνεσαι ότι δεν έχεις τίποτε άλλο».

«Τα περισσότερα κορίτσια δεν έχουν τίποτα» προσθέτει.

Όταν πήγε να παίξει για την Έβερτον κατάφερε να αποκτήσει για πρώτη φορά τα δικά της χρήματα.

Σήμερα, η 30χρονη αθλήτρια που αγωνίζεται με τη φανέλα της άλλης μεγάλης ομάδας του Μέρσεϊσαντ, τη Λίβερπουλ, θέλει να δώσει σε πολλά άστεγα κορίτσια την ευκαιρία να στηριχτούν από κάπου, όπως συνέβη με την ίδια. Το κάνει αυτό προπονώντας ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024