Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% εντός του 2009 εισηγείται ο Γ.Προβόπουλος

Μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% εντός του 2009 εισηγείται ο Γ.Προβόπουλος

Μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% από το 2009 μηδενισμό του έως το το 2012, εισηγείται ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Προβόπουλος, ο οποίος προβλέπει για εφέτος υποχώρηση της ανάπτυξης στο 0,5% και αύξηση της ανεργίας. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχουμε καταθέσει είναι ρεαλιστικό, εκτιμά ο πρωθυπουργός. Αντιδρούν συνδικάτα και Αντιπολίτευση.

28

Μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% από το 2009 και κατόπιν μείωσή του κατά 1% ετησίως, ώστε να μηδενιστεί το 2012, εισηγείται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική, όπου περιγράφει με ζοφερά χρώματα τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα, με υποχώρηση της ανάπτυξης στο 0,5% και αύξηση της ανεργίας.

Υπενθυμίζεται ότι επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει για το 2009 ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,1%.

Η έκθεση της ΤτΕ ασκεί μάλιστα κριτική για την διατήρηση των ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι «το μέγεθος και η επιμονή των ανισορροπιών αυτών υποδήλωναν ότι δεν ήταν επαρκείς οι διαρθρωτικές αλλαγές που συντελέστηκαν, ενδεχομένως μάλιστα είχε επικρατήσει και εφησυχασμός».

Αμεση μείωση ελλείμματος

Η έκθεση βλέπει μικρά περιθώρια ώθησης της οικονομίας με δημόσιες δαπάνες, καθώς «το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε το 2008, το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό και οι όροι δανεισμού του Δημοσίου επιδεινώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ενώ η αύξηση του κόστους δανεισμού διαχέεται στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας».

Γι’ αυτό απαιτείται «άμεσος περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω μείωσή του κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως, ώστε να μηδενιστεί το 2012. Η μείωση αυτή είναι εφικτή, εάν συλληφθεί μέρος της τεράστιας φοροδιαφυγής και κυρίως εάν επιτευχθεί ουσιαστική περιστολή της σπατάλης και αύξησης της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών», πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Η μείωση του ΑΕΠ κατά 1% ετησίως συνεπάγεται πρόσθετα μέτρα ύψους 2,6 δισ. ευρώ περίπου για κάθε έτος μέχρι το 2012.

Ζητιούνται «τομές» για το χρέος

«Η πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική είναι αναγκαία, όχι μόνο για να τηρηθούν οι κανόνες του αναθεωρημένου και ευέλικτου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και για να βελτιωθούν οι όροι εξωτερικού δανεισμού του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος. «Χωρίς εκτεταμένες και ρηξικέλευθες αλλαγές στις δομές του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν είναι δυνατόν να τιθασευθεί το δημόσιο χρέος», είπε.

Η διαφορά απόδοσης (spread) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε στο ιστορικό ρεκόρ των 300 μονάδων βάσης τον προηγούμενο μήνα, ενώ την Δευτέρα διαμορφωνόταν στις 280 μονάδες περίπου.

Ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε ότι δεν διαφαίνεται σημαντική υποχώρηση της διαφοράς αποδόσεων τους επόμενους μήνες. «Η πρόσφατη μεγάλη διεύρυνσης της διαφοράς αντανακλά μία γενικότερη τάση υπερεκτίμησης και την υπερβολική απροθυμία των διεθνών επενδυτών να αναλάβουν κινδύνους», είπε.

Μείωση ανάπτυξης, αύξηση ανεργίας

Η έκθεση περιγράφει τη διεθνή κρίση ως τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1930, με ορατή έξοδο όχι νωρίτερα από το 2010.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, αυτές είναι ορατές, με την ΤτΕ να προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,5% φέτος, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση από το 3,1% το 2008. Η πρόβλεψη της ΤτΕ για τον ρυθμό ανάπτυξης είναι υψηλότερη της πρόβλεψης της Κομισιόν για ανάπτυξη 0,2% φέτος, αλλά χαμηλότερη από την εκτίμηση της κυβέρνησης για 1,1%.

Όσον αφορά τα άλλα βασικά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά μεγέθη «η ανοδική τάση της απασχόλησης θα ανακοπεί και η ανεργία θα αυξηθεί το 2009. Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1,8% ή και χαμηλότερα εφέτος, αλλά ο πυρήνας του πληθωρισμού θα μειωθεί πολύ λιγότερο.

Επιβράδυνση πιστωτικής επέκτασης

»Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι υψηλό. Εξάλλου, ο υψηλός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε οριακά το 2008, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο εφέτος» προσθέτει η έκθεση.

Ο κ. Προβόπουλος είπε ακόμα ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2009 λόγω επιβράδυνσης του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γεγονός που επηρεάζει τις επενδύσεις σε κατοικίες «που το 2009 θα συνεχίσουν να μειώνονται και τις επιχειρηματικές επενδύσεις, που το 2009 θα μείνουν σχεδόν στάσιμες».

Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου δεν θέλησε να σχολιάσει την έκθεση της ΤτΕ. Εντούτοις ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής χαρακτήρισε το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης «είναι ρεαλιστικό» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος είπε ότι είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αμφισβητεί την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024