Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φούσκα» το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, το εγγυοδοτικό κεφάλαιό του δεν επαρκεί, λέει το ΠΑΣΟΚ

«Φούσκα» το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, το εγγυοδοτικό κεφάλαιό του δεν επαρκεί, λέει το ΠΑΣΟΚ

Δώρο-άδωρο για τις εκατοντάδες χιλιάδες ΜμΕ το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ καταγγέλει το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι το εγγυοδοτικό κεφάλαιο του Ταμείου δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ και οι τράπεζες είναι ανέτοιμες. Κατηγορηματικά διαψεύδει τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ.

93

Δώρο-άδωρο για τις εκατοντάδες χιλιάδες ΜμΕ το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ καταγγέλει το ΠΑΣΟΚ. Όπως υποστηρίζει το εγγυοδοτικό κεφάλαιο του Ταμείου δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ και οι τράπεζες είναι ανέτοιμες να εξυπηρετήσουν.

Το κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ επαρκεί για παροχή 10πλάσιο ύψους εγγυήσεων, διαψεύδει κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Ν.Δομένικος.

Ειδικότερα, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχ.Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι διανύουμε την τέταρτη ημέρα από την έναρξη του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ και «με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι πρόκειται περί μιας τεράστιας φούσκας».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των επιχειρηματιών οι τράπεζες είναι ανέτοιμες για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά «κυρίως δείχνουν απρόθυμες να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αυτό το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο των 28 δις ευρώ».

Ακόμη αναφέρθηκε στα πολυ αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης των τραπεζών, που αναμένεται να αφήσει εκτός χρηματοδότησης χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν άμεση ανάγκη χρηματοδότησης.

Κυρίως όμως οεκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στον εξ αρχής κακό σχεδιασμό του προγράμματος.

Όπως υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης: «το πρόγραμμα σχεδιάστηκε εξ αρχής με πολύ προβληματικό τρόπο. Η κάλυψη εκ μέρους του Ταμείου Εγγυοδοσίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων για κεφάλαια μέχρι και 350.000 ευρώ, είναι ανεπαρκέστατη αφού το εγγυοδοτικό κεφάλαιο του Ταμείου είναι μόλις 247 εκ. ευρώ. Δηλαδή ακόμη κι αν ξοδευόταν όλο το ποσό, θα αρκούσε να καλύψει περίπου 600 έως 700 επιχειρήσεις από το σύνολο των 770.000 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα».

»Ταυτόχρονα είναι επίσης πολύ προβληματικό το γεγονός ότι η κάλυψη αφορά μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια λειτουργίας και είναι κερδοφόρες. Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα δανειοδότησης του ΤΕΜΠΜΕ όπως έχει σχεδιαστεί, είναι δώρο – άδωρο για τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα».

Διαψεύδει ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ

Κατηγορηματικά διαψεύδει ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ Ν.Δομένικος. Όπως δήλωσε: «προκαλούν κατάπληξη οι αβάσιμες αιτιάσεις που διατυπώνονται είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, και δημιουργούν σύγχυση στους μικρούς και πολύ μικρούς επιχειρηματίες. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία απαιτούνται υπεύθυνες τοποθετήσεις απ όλους».

»Το κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ αποτελεί βάση για παροχή 10πλασιου ύψους εγγυήσεων, ήτοι συνολικού ποσού 2,5 δισ ευρώ. Χαρακτηριστικά στην προηγούμενη δράση του Ταμείου η οποία αφορούσε παροχή εγγυήσεων για δάνεια πάγιου εξοπλισμού στο πλαίσιο του Γ ΚΠΣ και ολοκληρώνεται σήμερα επίσης με επιτυχία, μόνο με το 1/10 του κεφαλαίου μας, το Ταμείο παρείχε συνολικό ύψος εγγυήσεων αξίας 254 εκατ. ευρώ σε 5.000 επιχειρήσεις περίπου».

»Η νέα δράση για άτοκα δάνεια για κεφάλαια κίνησης είναι χρηματοδοτούμενη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007 -2013, με Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης το ΤΕΜΠΜΕ. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα υπάρχει ήδη η κατ αρχήν δυνατότητα χρηματοδότησης άνω των 50.000 επιχειρήσεων και θα διευρυνθεί περαιτέρω με την πρόοδο υλοποίησης του Προγράμματος» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024