Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έξι στους δέκα πολίτες έχουν ήδη επηρεαστεί από την οικονομική κρίση

Έξι στους δέκα πολίτες έχουν ήδη επηρεαστεί από την οικονομική κρίση

Το 56% των πολιτών δηλώνει ότι έχει ήδη επηρεαστεί «πολύ ή αρκετά» από την οικονομική κρίση, ενώ το ίδιο ποσοστό λέει ότι η αναταραχή θα διαρκέσει από δύο έως και περισσότερα από πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue.

27

Οι πολίτες πιστεύουν ότι η οικονομική κρίσηθα διαρκέσει ίσως και πάνωπέντε χρόνια, εκφράζουν επιφυλάξεις για τα οφέλη του ευρώ, ενώ δείχνουννα προκρίνουν ακόμα και τις κρατικοποιήσεις τραπεζών,σύμφωνα με έρευνα της Public Issue.

Η έρευνα παρουσιάστηκε την Τρίτη σε ημερίδα του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, που λειτουργεί υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Γ.Παπαντωνίου, και του περιοδικού «Μεταρρύθμιση».

Σύμφωνα με την Public Issue:

Το 79% αισθάνεται «πολύ και αρκετά» ανήσυχο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία (42% αρκετά ανήσυχοι, το 37% πολύ και το 15% λίγο) ενώ μόλις το 6% δεν ανησυχεί. Το αντίστοιχο ποσοστό όσων αισθάνονταν πολύ ή αρκετά ανήσυχοι ήταν 76% στις αρχές Οκτωβρίου.

Το 56% δηλώνει ότι περιμένει η κρίση να διαρκέσει από δύο έως και περισσότερα από πέντε χρόνια. Το 40% περιμένει κρίση διάρκειας 2 – 3 ετών, το 9% περισσότερα από πέντε χρόνια και το 7% 4 – 5 χρόνια. Το 23% των ερωτηθέντων αναμένει πως η κρίση θα έχει διάρκεια ενός έτους και το 7% ενός εξαμήνου.

Επιπτώσεις από την κρίση βιώνει ήδη το 83%, με το 56% να δηλώνει ότι έχει ήδη επηρεαστεί «πολύ ή αρκετά» από την κρίση, το 35% αρκετά και το 21% πολύ. Λίγο δηλώνει πως έχει επηρεαστεί το 27% και καθόλου το 16%.

Στην ερώτηση ποιοι τομείς θεωρείτε πως θα επηρεαστούν περισσότερο από την κρίση, το 34% δηλώνει όλοι οι κλάδοι, το 18% ο τουρισμός, το 17% το εμπόριο και το 15% η οικοδομή και οι κατασκευές. Μόνον το 6% θεωρεί πως θα επηρεαστούν περισσότερο οι τράπεζες.

Κρατικοποιήσεις τραπεζών

Το 86% πιστεύει πως μάλλον πρέπει να ενισχυθεί η παρέμβαση του κράτους στην οικονομική κρίση και το 69% δηλώνει πως το κράτος μπορεί να κάνει πολλά ή αρκετά πράγματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το 30% θεωρεί πως το κράτος μπορεί να κάνει λίγα ή και τίποτα.

Το 37% τάσσεται υπέρ της κρατικοποίησης των τραπεζών, το 30% θεωρεί πως το κράτος πρέπει να αφήσει τις τράπεζες να λύσουν μόνες τα προβλήματά τους και το 21% εκτιμά πως πρέπει το κράτος να τις στηρίξει με τα χρήματα των φορολογούμενων.

Πάντως το 61% θεωρεί πως από το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία θα ωφεληθούν κυρίως οι τράπεζες, και μόνον το 22% έχει πειστεί ότι θα ωφεληθούν οι τράπεζες αλλά και οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές.

Επιφυλάξεις για το ευρώ

Το 55% χαρακτηρίζει θετική την ένταξη στην ΟΝΕ, και μόνον το 25% αρνητική. Το 43% θεωρεί πως η χώρα δεν έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΟΝΕ, αντί του 42% που θεωρεί πως έχει ωφεληθεί.

Το 50% τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΟΝΕ και κατά το 46%, με το 60% να θεωρεί πως η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ μάλλον προστατεύει την οικονομία από την κρίση.

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα έναντι της ΝΔ, καθώς το 25% των ερωτηθέντων το θεωρεί ικανότερο να αντιμετωπίσει την κρίση αντί του 23% που θεωρεί ικανότερη τη ΝΔ.

Το 47%, όμως, δηλώνει πως κανένα από τα δύο κόμματα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024