Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ασφυκτικές πιέσεις στην οικονομία από τη ραγδαία άνοδο του κρατικού δανεισμού

Ασφυκτικές πιέσεις στην οικονομία από τη ραγδαία άνοδο του κρατικού δανεισμού

Το ύψος του κρατικού δανεισμού το 2009 αναμένεται να πλησιάσει τα 53 δισ. ευρώ το 2009 ή το 20,3% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να στενεύουν απελπιστικά τα περιθώρια άσκησης μίας «χαλαρής» οικονομικής πολιτικής, την ίδια ώρα που η οικονομία κατεβάζει απότομα ταχύτητα.

27

Ο κρατικός δανεισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2009, ενώ το Δημόσιο δανείζεται με επαχθέστερους όρους και αναζητά κεφάλαια για τη ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Οι προβλέψεις για το νέο έτος (δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις από τον ΟΔΔΗΧ) μιλούν για δανεισμό ύψους 53 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20,3% του ΑΕΠ!

Το ποσοστό αυτό θα είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη, καθώς η -δεύτερη- Ιταλία θα δανειστεί περί τα 220 δισ. ευρώ ή 13,6% του ΑΕΠ.

Φέτος, ο κρατικός δανεισμός αναμένεται να «κλείσει» στα 43 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική πρόβλεψη του οικονομκού επιτελείου ήταν 37 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το κόστος δανεισμού έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο έχει ξεπεράσει το 1,60%, έναντι μόλις 0,30% περίπου πριν από 1-1,5 έτος.

Σε αυτό πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης δηλώνει ότι «δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία, ούτε η ελληνική οικονομία να κάνει πάλι πολιτική με δανεικά] και «ψαλιδίζει» τις προσδοκίες για ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των μικρών επιχειρήσεων, που παρατηρούν σχεδόν ανήμποροι την κρίση να πλησιάζει απειλητικά την ελληνική οικονομία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024