Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο 2,7% αναθεωρήθηκε η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2009

Στο 2,7% αναθεωρήθηκε η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2009

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,7% το 2009 (έναντι 3% που προέβλεπε το προσχεδίο) και 7,1 δισ ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο Γ.Αλογοσκούφης. Το έλλειμμα εκτιμάται στο 2% του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός στο 3%, «ένεση» 300 εκατ. ευρώ στις δημόσιες επενδύσεις, αυξήσεις 3,5% στους μισθούς. Αντιδράσεις από συνδικάτα και Αντιπολίτευση.

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,7% το 2009 και 7,1 δισ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης.

Ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, φέτος, αναθεωρήθηκε στο 3,2%.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, «η διεθνής οικονομική κρίση, που όπως προβλέπεται από τους διεθνείς οργανισμούς, θα συνεχιστεί και το 2009, και που αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική, θα επηρεάσει και την ελληνική οικονομία».

Για το έλλειμμα, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2% του ΑΕΠ, έναντι του -αναθεωρημένου επίσης- 2,5% το 2008. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διολισθήσει στο 3% από το αναθεωρημένο 4,3% φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που παρουσιάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης ήταν 3% το 2009, από 3,4% το 2008, ενώ για το έλλειμμα προβλεπόταν πτώση στο 1,8% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% φέτος.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα περιοριστεί στο 2,2%, έναντι 2,3% φέτος και 3% το 2007. Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,8%, ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 7,5%, αν και στο προσχέδιο η εκτίμηση ήταν υποχώρηση στο 7,3%.

Η πρόβλεψη για την εξέλιξη του κρατικού χρέους αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στο 91,4% του ΑΕΠ, από 88,4% στο προσχέδιο. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι το 2009 θα διαμορφωθεί στα 237.930 εκατ. ευρώ ή 91,4% του ΑΕΠ, έναντι των 228.868 εκατ. ευρώ ή 93,1% του ΑΕΠ το 2008.

Το ύψος του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 273.556 εκατ. ευρώ ή 105,1% του ΑΕΠ, από 259.631 εκατ. ευρώ φέτος.

Το Ταμείο κατά της Φτώχειας θα «προικοδοτηθεί» με 350 εκατ. ευρώ και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό, ώστε να ενεργοποιηθεί πριν το τέλος του 2008.

Οι αμυντικές δαπάνες θα μειωθούν κατα 2,2 δισ. ευρώ, όπως δεσμεύτηκε άλλωστε πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Ο πραγματικός μέσος μισθός υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 3,5%, έναντι 3,8% το 2008 και 5,8% το 2007.

Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις

Το συνολικό ποσό των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το 2009 καθορίστηκε στο ύψος των 8,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο προβλεπόταν η διάθεση 8,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ΠΔΕ 2009. Κατά συνέπεια σε σχέση με το προσχέδιο, το ΠΔΕ είναι αυξημένο κατά 300 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σε σχέση με φέτος, το ΠΔΕ προβλέπει λιγότερες δαπάνες κατά 850 εκατ. ευρώ (φέτος προβλέπεται να κλείσει στα 9,65 δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο προβλεπόταν μείωση κατά 10,1% στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι αντιδράσεις ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση, κυρίως από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά, οδήγησαν τον κ. Αλογοσκούφη να αυξήσει τελικά το ύψος του ΠΔΕ, κάτι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφευχθεί η απότομη επιβράδυνση της οικονομίας.

Οι εισροές από την ΕΕ προβλέπεται να φτάσουν τα 6,634 δισ. ευρώ, έναντι 7,98 δισ. ευρώ το 2008.

Με βάση τις εισροές και εκροές κεφαλαίων από και προς την ΕΕ, το καθαρό δημοσιονομικό όφελος της Ελλάδας, από τις δοσοληψίες της με την ΕΕ, αναμένεται να φθάσει το 2009 τα 4,094 δισ. ευρώ, έναντι 5,319 δισ. ευρώ το 2008 (-23%).

Βαρύ φορολογικό πακέτο για στήριξη των εσόδων

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών για το οικονομικό έτος 2008 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 57.340 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 10,7% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2007.

Για το 2009, προβλέπεται ότι τα έσοδα θα φτάσουν τα 64.200 εκατ. ευρώ (+12% σε σχέση με το 2008), παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Από το ποσό των 64.200 εκατ. ευρώ, τα 26.720 εκατ. ευρώ αφορούν σε άμεσους φόρους, έναντι 22.640 εκατ. ευρώ το 2008.

Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού του 2008 θα διαμορφωθούν στα 60,456 δισ. ευρώ, σημειώνοντας απόκλιση («μαύρη τρύπα» )1,398 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

Οι προβλέψεις για το 2009 είναι ότι το σύνολο των δαπανών, πλην χρεωλυσίων, θα φτάσει τα 65.978 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 9,1% σε σχέση με το 2008.

Με την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης προβλέπεται, μεταξύ άλλων:

1) Επιβολή συντελεστή φορολόγησης 10% στο πρώτο κλιμάκιο της κλίμακας των μη μισθωτών επαγγελματιών, καθώς καταργήθηκε το αφορολόγητο όριο. Ως πρώτο κλιμάκιο θεωρείται το εισόδημα από 0-10.500 ευρώ.

2) Μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 29% σε 27% για το 2008 και περαιτέρω μείωση στο 25% το 2009.

3) Αύξηση του αφορολόγητου ποσού των φυσικών προσώπων με παράλληλη σταδιακή μείωση των ενδιάμεσων συντελεστών της κλίμακας των μισθωτών-συνταξιούχων.

4) Μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 39% σε 37% το 2008 και σε 35% το 2009 του κλιμακίου εισοδήματος από 30.001 ευρώ μέχρι 75.000 ευρώ.

5) Απαλλαγή από το φόρο των επιδομάτων της τρίτεκνης μητέρας που χορηγούνται από την 1η Ιανουαρίου 2008 με το νόμο 3631/2008.

Αλογοσκούφης: Προϋπολογισμός ευθύνης

hspace=0Δείτε το βίντεο

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για «προϋπολογισμό ευθύνης και προοπτικής» και τόνισε ότι λαμβάνει υπόψη μεταξύ άλλων τη μείωση της διεθνούς ρευστότητας, τις υποχρεώσεις της χώρας στην ευρωζώνη, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.

Στο δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα, συνεχίζουμε να επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλογοσκούφης απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το 2009, την αύξηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, καθώς και του ΦΠΑ.

«Οι αντοχές που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική οικονομία και τις οποίες πρέπει να ενισχύσουμε και τους επόμενους μήνες θα ήταν ανύπαρκτες εάν δεν είχαμε ακολουθήσει από το 2004 την πολιτική των μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών ο κ.Αλογοσκούφης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι όλα τα πιστωτικά ιδρύματα θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα ενταχθούν στο σχέδιο. Άλλωστε, όπως επισήμανε χθες Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός «και εάν δεν αρθούν, υπάρχει το Δημόσιο που μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα αρθούν».

«Το σχέδιο αυτό εξασφαλίζει ότι θα συνεχίσει το πιστωτικό σύστημα να δίνει δάνεια στις μικρομεσαίες και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από πιστώσεις. Θα προστατεύσει τους ανέργους ή τους εργαζομένους που κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία εάν δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση της οικονομίας. Εξασφαλίζεται, επίσης, η χρηματοδότηση μεγάλων έργων που γίνονται με συμβάσεις παραχώρησης ή των επενδύσεων που γίνονται με ΣΔΙΤ ή των επενδύσεων που υπάγονται στον επενδυτικό νόμο», τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2009 ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι «εξαντλούμε όλα τα περιθώρια που έχουμε για τη στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής», διευκρινίζοντας ότι «τα περιθώρια, θα ήταν πολύ μεγαλύτερα εάν δεν είχαμε να εξυπηρετούμε αυτό το τεράστιο δημόσιο χρέος που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Σταθερή επιλογή μας είναι να προστατεύσουμε, με δεδομένους αυτούς τους περιορισμούς, τους οικονομικά ασθενέστερους, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή. Ενεργοποιούμε το Ταμείο κατά της Φτώχιας, την ίδρυση του οποίου ανακοινώσαμε πριν ξεσπάσει η διεθνής αναταραχή και σε σχέση με το προσχέδιο υπάρχουν αυξημένα κονδύλια στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού. Προχωρούμε με συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων και των ανέργων, γιατί ακριβώς αυτή είναι η πάγια δέσμευσή μας», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η ΕΕ έχει πάρει απόφαση για ευέλικτη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά δεν υπάρχει καμία απόφαση για αλλαγή ή για αναστολή των βασικών παραμέτρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Με αυτές τις παραδοχές έχει καταρτιστεί ο προϋπολογισμός. Ότι πρέπει να συνεχίσουμε να σεβόμαστε το όριο του 3% και ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ το χρόνο. Η ευέλικτη εφαρμογή σημαίνει ότι αν για κάποιο λόγο, ανεξάρτητο των προθέσεων μιας κυβέρνησης, το έλλειμμα ξεπεράσει το 3%, δίνεται πολύ περισσότερος χρόνος για τη διόρθωση αυτής της υπέρβασης του ελλείμματος σε σχέση με ότι ίσχυε πριν Αναθεωρηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας το 2005», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η επεξεργασία του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στις 27 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δ.Σιούφας είπε ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 17 ή 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου. Η ακριβής ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί μετά από συμφωνία των κομμάτων.

Η συζήτηση ολοκληρώνεται τα μεσάνυκτα της πέμπτης μέρας μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024