Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιμένει στις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ ο Τ.Αθανασόπουλος

Επιμένει στις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ ο Τ.Αθανασόπουλος

Την άποψη ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα εγκρίνει τις μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ για την επόμενη εξαετία, εξέφρασε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Τ.Αθανασόπουλος, παρουσιάζοντας το επιχειρησιακό σχέδιο της περιόδου 2009-2014. Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο παραίτησης και θέτει το δίλημμα λιθάνθρακας ή πυρηνική ενέργεια.

27

«Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του υπουργού Ανάπτυξης, όταν δούμε το επιχειρησιακό σχέδιο σε λεπτομέρειες και σε βάθος είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα κατανοήσουν πλήρως τις θέσεις μας και θα συμμεριστούν τις προτάσεις μας» είπε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΔΕΗ Τ.Αθανασόπουλος, παρουσιάζοντας το επιχειρησιακό σχέδιο της περιόδου 2009-2014.

«Εγώ συμφωνώ απόλυτα με τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Φώλια» σχολίασε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, ερωτηθείς για τοποθέτηση του προέδρου της ΔΕΗ.

Ο κ. Αθανασόπουλος επέμεινε στην πρόταση για αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού κατά 1% το 2009, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό αυτό καλύπτει το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και είναι θεσμοθετημένο.

Ωστόσο, όπως είπε, τα τιμολόγια εγκρίνονται από τον υπουργό Ανάπτυξης ύστερα από πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Ωστόσο, είπε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο είχε σταλεί στον κ. Φώλια πριν παρουσιαστεί στους αναλυτές, ενώ αιτιολογώντας τις τροποποιήσεις που υπέστη το τελευταίο διάστημα, είπε ότι τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά.

Η θέση που έχει εκφράσει επανειλημμένα ο κ. Φώλιας για τα τιμολόγια τις τελευταίες ημέρες είναι ότι το 2009 θα ισχύσει μόνο η ρήτρα καυσίμου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι αν το ζητήσουν οι προϊστάμενοι υπουργοί θα παραιτηθεί χωρίς να διεκδικήσει αποζημίωση, τόνισε ωστόσο ότι «δεν έχει συνηθίσει να εγκαταλείπει την προσπάθεια όταν εμφανίζονται δυσκολίες». Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις, ο κ. Αθανασόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

– Αν δεν υιοθετηθεί ο λιθάνθρακας ως καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή θα πρέπει να συζητηθεί η επιλογή της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, η ΔΕΗ δεν έχει συζητήσει τέτοια προοπτική, ούτε την έχει προτείνει.

– Δεν υπάρχει ζήτημα αναβολής ή ματαίωσης των 2.035 προσλήψεων που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Συνολικά, η ΔΕΗ προγραμματίζει άλλες 800 προσλήψεις το επόμενο διάστημα.

– Η επιλογή της πώλησης στοιχείων ενεργητικού της εταιρίας (μονάδων παραγωγής ή δικτύων) αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν τα απαραίτητα έσοδα για την υλοποίηση των επενδύσεων, ωστόσο είναι απευκταία.

– Η συμφωνία για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής σε συνεργασία με τη Χαλυβουργική στην Ελευσίνα τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η μονάδα θα πωλεί την ενέργεια στο σύστημα και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το 2013 ο πρόεδρος της ΔΕΗ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν αρθεί οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αισιόδοξοι» στόχοι στο επιχειρησιακό σχέδιο

Ο κ. Αθανασόπουλος χαρακτήρισε τέλος αισιόδοξες τις προβλέψεις του επιχειρησιακού σχεδίου, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, αλλά τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να υλοποιηθεί. 

Το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ ως το 2014 σε νέες μονάδες παραγωγής ρεύματος, δίκτυα μεταφοράς και διανομής και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Προβλέπει επίσης δυο σενάρια για αυξήσεις στα τιμολόγια, από 23% έως 35% την επόμενη εξαετία. ανάλογα με το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα καθοριστεί με κοινοτική οδηγία.

Τέλος, εσε αυτό υπάρχει η εκτίμηση για επιστροφή της ΔΕΗ στην κερδοφορία από το 2009. 

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024