Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ίσως επιδιώξει η ΔΕΗ, αν δεν εγκριθούν οι αυξήσεις

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ίσως επιδιώξει η ΔΕΗ, αν δεν εγκριθούν οι αυξήσεις

Ανοιχτό ενδεχόμενο να επιδιώξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αν η κυβέρνηση δεν εγκρίνει τις προτεινόμενες αυξήσεις των τιμολογίων, αφήνει η ΔΕΗ σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της για την περίοδο 2009-2014, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ως επιλογή εύρεσης εσόδων αναφέρεται και η πώληση περιουσιακών στοιχείων.

93

Η ΔΕΗ πιθανόν να επιδιώξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αν η κυβέρνηση δεν εγκρίνει τις προτεινόμενες αυξήσεις των τιμολογίων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της για την περίοδο 2009-2014, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

«Αν οι προτεινόμενες αυξήσεις των τιμολογίων δεν πραγματοποιηθούν, θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές», αναφέρει στο σχέδιο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.

Η ΔΕΗ επισημαίνει ακόμη ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ή η πώληση περιουσιακών της στοιχείων αποτελούν επιλογές για να αυξήσει τις ροές κεφαλαίων.

Σε ότι αφορά στις αυξήσεις των τιμολογίων κατά την επόμενη εξαετία, 2009 – 2014 το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει δύο εναλλακτικές προτάσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις προτείνεται αύξηση 1% για το 2009, 5% ετησίως για την επόμενη τριετία (2010-2012) και από εκεί και πέρα η πρόταση διαφοροποιείται ανάλογα με το αν θα καταργηθεί ή όχι η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από το 2013, σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία.

Αν συμβεί αυτό η ΔΕΗ ζητά αυξήσεις 13% για το 2013 και 6% το 2014.

Στο ευνοϊκό σενάριο οι αυξήσεις γίνονται 4% και 3% αντίστοιχα.

Στα ποσοστά αυτά προστίθεται ή αφαιρείται η επίπτωση της ρήτρας καυσίμων, η οποία έχει ήδη αποφασισθεί και θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ η ρήτρα θα επιφέρει αυξήσεις 5,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2009, μειώσεις 1,69% και 5,05% στα δύο επόμενα τρίμηνα και μηδενική μεταβολή στο τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ σε ορυχεία, παραγωγή ενέργειας, δίκτυα μεταφοράς – διανομής και ανανεώσιμες πηγές.

Στοχεύει σε μείωση του κόστους κατά 2,2 δισ. ευρώ σωρευτικά στο διάστημα της εξαετίας, η οποία θα προέλθει κυρίως από τη μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024