Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ενεργειακή πολιτική απαξιώνει την ΔΕΗ, απαντά στα πυρά ο Τ.Αθανασόπουλος

Η ενεργειακή πολιτική απαξιώνει την ΔΕΗ, απαντά στα πυρά ο Τ.Αθανασόπουλος

Αυστηρή κριτική στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, άσκησε ο Τ.Αθανασόπουλος, τονίζοντας τον κίνδυνο απαξιώσης της ΔΕΗ. «Κρύβουμε τα προβλήματα κάτω απ το χαλί» απάντησε στα πυρά που δέχθηκε για τα τιμολόγια και μεταθέτουμε τη λύση τους στο μέλλον με πολύ μεγαλύερο κόστος. Ακόμη πρότεινε επιδότηση ΔΕΗ μέσω προϋπολογισμού.

93

Αυστηρή κριτική στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, άσκησε ο Τ.Αθανασόπουλος, τονίζοντας τον κίνδυνο απαξιώσης της ΔΕΗ. «Κρύβουμε το πρόβλημα κάτω απ το χαλί» απάντησε στα πυρά που δέχθηκε για τις προτεινόμενες αυξήσεις τιμολογίων, και μεταθέτουμε τη λύση τους στο μέλλον με πολύ μεγαλύτερο κόστος. Επίσης, πρότεινε να «αποζημιώνεται» μέσω προϋπολογισμού η κοινωνική πολιτική της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, σε ομιλία του στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο κ. Αθανασόπουλος αναφερόμενος στις προτάσεις για αύξηση των τιμολογίων τόνισε χαρακτηριστικά: «η ΔΕΗ κατηγορήθηκε πολλές φορές ότι επιδιώκει αύξηση των τιμολογίων σαν να θέλει να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πελατών της».

«Πέρα από κάθε κοινωνική μας ευαισθησία ακόμα και με εμπορικούς όρους μιλώντας, καμία εταιρεία δεν επιδιώκει να διαθέτει στην αγορά ένα προϊόν που η τιμή του δεν είναι ικανοποιητική για τους πελάτες της. Όμως, στρουθοκαμηλίζουμε όταν παριστάνουμε ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μικρό, επειδή η τιμή πώλησης της στον τελικό καταναλωτή είναι χαμηλή. Ουσιαστικά συγκεντρώνεται σαν χρέος το οποίο είτε θα αναλάβουμε εμείς που το δημιουργήσαμε, είτε θα το κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας» πρόσθεσε.

Ακόμη ο κ. Αθανασόπουλος υπέβαλε νέες προτάσεις για τη λειτουργία της αγοράς, μεταξύ των οποίων την επιδότηση της ΔΕΗ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο πρότυπο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που υιοθέτησαν τη συγκεκριμένη λύση.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αθανασόπουλος περιγράφοντας τις αιτίες που έφτασαν τη ΔΕΗ στη σημερινή άσχημη κατάσταση, επεσήμανε ότι η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλά τιμολόγια όχι μόνο σε κατηγορίες καταναλωτών που χρειάζονται κοινωνική στήριξη αλλά ακόμα και σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από τους οποίους ταυτόχρονα αγόραζε ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλότερες τιμές, χωρίς η Πολιτεία, σε όλες τις περιπτώσεις, να αποζημιώνει αντίστοιχα την ΔΕΗ.

Αυτό το γεγονός -είπε- κατέστησε την επιχείρηση, ένα «επί ζημία» μοναδικό προμηθευτή ρεύματος.

Με την απόφαση μη ανάπτυξης της ΔΕΗ με νέα ισχύ προκειμένου να αναπτυχτεί ο ανταγωνισμός, ο ρυθμός των αποφάσεων της Επιχείρησης για κατασκευή νέων μονάδων επιβραδύνθηκε σημαντικά, είπε και υποστήριξε ότι το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι ιδιώτες επενδυτές που πήραν άδειες κατασκευής νέων μονάδων δεν τις υλοποίησαν, οδήγησε σε έλλειψη της επάρκειας του συστήματος σε ηλεκτρική ισχύ και ενέργεια.

Η έλλειψη επάρκειας μας έχει κάνει μια αγορά που εξαρτάται από εισαγωγές ενέργειας και από πηγές που επηρεάζονται από κλιματικές αλλαγές σε μια περίοδο μεγάλης ανομβρίας. Αυτό το πρόβλημα από μόνο του είναι γενεσιουργός αιτία δυσλειτουργίας της αγοράς, τόνισε.

Όπως πρόσθεσε, με τις παρούσες συνθήκες η ΔΕΗ στην καλύτερη περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιήσει τις επενδύσεις της και στην χειρότερη συσσωρεύει ζημιές. Από τις 32 κατηγορίες τιμολογίων, μόνο οι 4 καλύπτουν το κόστος, ενώ οι τιμές που προκύπτουν από τα τιμολόγια των υπολοίπων κατηγοριών είναι σήμερα χαμηλότερες από το κόστος.

Αν η λιανεμπορική αγορά λειτουργούσε με απελευθερωμένα τιμολόγια, οι τιμές που θα πλήρωναν οι καταναλωτές θα αυξάνονταν ραγδαία ακολουθώντας το κόστος της ενέργειας και θα δημιουργούσαν ένα τρομακτικό κοινωνικό πρόβλημα, που υπό τις παρούσες συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης θα γινόταν αφόρητο για τους πολίτες, αναγνώρισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Στην αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε ωστόσο, με ρυθμιζόμενα τιμολόγια που δεν καλύπτουν το κόστος, όπως ισχύει στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η διαφορά ανάμεσα στην τιμή που πωλούν οι παραγωγοί και εισαγωγείς την ενέργεια και στην τιμή που την αγοράζει ο καταναλωτής, εμφανίζεται ως ζημία στους προμηθευτές που σαν ενδιάμεσοι κάνουν αυτή την μεταπώληση. Στην περίπτωσή μας δεν είναι τυχαίο ότι τον ρόλο του προμηθευτή, τον μονοπωλιακό και επιζήμιο, έχει μόνο η ΔΕΗ.

Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασόπουλος, το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός ένταξης νέων μονάδων που οδήγησε σε έλλειψη επάρκειας, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση των τιμών των καυσίμων ενεργοποίησε ένα πρόβλημα που ήταν κρυμμένο κάτω από το χαλί: την έλλειψη σύνδεσης των τιμών ανάμεσα στην χονδρεμπορική και την λιανεμπορική αγορά, της τιμής δηλαδή που πωλούν οι παραγωγοί ενέργειας με την τιμή που αγοράζουν οι καταναλωτές.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία, αν και τα τιμολόγια της πρώτης είναι περίπου 30% υψηλότερα από τα δικά μας και της δεύτερης, περίπου 40%, αποφάσισαν με κρατικά ομόλογα να καλύψουν τις οικονομικές απώλειες που προκύπτουν από τη διαφορά των τιμών μεταξύ χονδρεμπορικής και λιανεμπορικής αγοράς για τις εταιρείες ηλεκτρισμού, επισήμανε ο κ. Αθανασόπουλος.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα πάρει θέση για την επίλυση του προβλήματος και απλά με την παράλειψη μας αυτή, επιβαρύνουμε με ζημιές την ΔΕΗ οδηγώντας την σε σίγουρη απαξίωση, τόνισε ο πρόεδρος της Επιχείρησης, και πρόσθεσε: «δηλαδή, με το να απαξιώνουμε τη ΔΕΗ μεταθέτουμε στο μέλλον τις οδυνηρότατες συνέπειες γιατί απλά δεν θέλουμε να πάρουμε σήμερα με πολύ μικρότερο κόστος τις αποφάσεις που σίγουρα θα υποχρεωθούμε να πάρουμε στο μέλλον».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024